Стойнев: Време е за драстични мерки по проблемите на интеграцията

2
111
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

”Проблемите на интеграцията са бомба със закъснител. Време е да прибегнем до драстични мерки, за да се справим с този проблем”. Това коментира народният представител от БСП Драгомир Стойнев пред журналисти в Бургас във връзка с лансираната в петък идея на левицата семействата, чиито деца не посещават училище, да губят право на всякакви социални помощи.

”Мерките наистина са смели, но за съжаление през годините не успяхме да открием правилната интеграция на хората от ромски произход. Това, което се случва през последните месеци у нас, показва, че милиардите, които са изхарчени за интеграция на ромите, най-вероятно не са стигнали до крайните си бенефициенти. Трябва наистина превъзпитание на тези хора, трябва да има конкретни мерки, така че да се научат, че първото и най-важно нещо е децата да ходят на училище”, заяви Стойнев.

По думите на депутата, до голяма степен проблемът не намира решение заради практиката “парите следват ученика”, която е в основата на делегираните бюджети в момента. Народният представител твърдо застана зад позицията, че е необходима нова формула за изчисляване на тези делегирани бюджети.

”Нека да останат делегираните бюджети, но да се изчисляват по нови критерии, които да се изработят от МОН спрямо нуждите на училището и на децата. В момента единственият критерий е колко деца се водят, че посещават училището. Трябва да се вземе предвид региона, нуждите на населението и други фактори”, коментира Стойнев.