Аврамова: Следващата седмица трябва да има нов председател на УС на АПИ

2
126
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Следващата седмица трябва да има нов председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в ефира на “Дарик”. Тя допълни, че се обмислят различни варианти и се търси най-доброто решение. Нямаме време, трябва да реагираме бързо, каза още тя. Припомняме Ви, че Пътната агенция остана без началник заради проблемите, появили се в първите дни от функционирането на новата система за електронни винетки.

”Няма законов механизъм, с който да отменим глобяването, всички трябва да имат винетки при ползването на републиканската пътна мрежа”, каза още министър Аврамова. Тя коментира, че 2019-та е годината, в която се въвежда електронната система за плащане на пътна такса и напомни, че през миналата година са продавани винетни стикери със срок на валидност и през тази.

”Сега системата работи на смесен режим – ако имате валидна хартиена винетка и ви спрат органите на полицията и тола, няма да ви глобят. Снимането и правоприлагането ще се прилага от екипите на пътя. През 2019 г. няма да има електронно правоприлагане  – т.е. няма да ви глобяват, че сте сниман на пътя и системата е регистрирала, че нямате винетка. Системата няма как да регистрира, че вие имате хартиена. Правоприлагане ще има от колите на тол контрола и пътна полиция. Екипите вече са на пътя, обясни министърът. Тол автомобилите имат е-винетка и се движат по пътищата с такава, те не са освободени”, заяви министърът и напомни за начините за купуване на електронни винетки.

Критерии за това кой път е с винетка са заложени в закона. Такава е необходима за републиканските пътища извън населените места. В първоначалния списък на Министерския съвет бяха и Северната скоростна тангента, и северната дъга. Премиерът взе принципно решение – ако дадена община иска част от републиканската пътна мрежа да е освободена от винетки, то тази община може да подаде искане след решение на Общинския съвет за прехвърляне на пътя за поддръжка от общината. Нито една община не е подала такова искане до момента, каза регионалният министър в отговор на въпрос.