Как някои наши партии се готвят за избори

2
226
Добави коментар
Svarofski
Svarofski

Какво се случва напоследък в партийно-политическия свят на татковината и как се готвят потенциалните народни (относително народни) избраници за предстоящи избори и траен безплатен обяд в голямото гурме на Бога, наречен нов мандат? Дълъг, но резонен въпрос. Ето малко информация в отговор.

БСП. Предстоящият на 26 януари конгрес на БСП няма да изключва никого, няма да реди листи, заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ лидерът на БСП-София Калоян Паргов. Запитан дали президентът на ПЕС Сергей Станишев ще бъде в листите за Европейски парламент, Паргов заяви, че в тях трябва да влязат хора, които могат да работят за България. И обърна внимание, че медиите са фокусирани върху ставащото в социалистическата партия, но никой не пита какво се случва в ГЕРБ. Например, дали бившият министър за българското евро председателство Лиляна Павлова, ще намери място в листите на ГЕРБ за ЕП. Калоян Паргов коментира и предстоящите избори за местна власт през есента и кандидатурата на БСП за кмет на София. Той посочи, че червените в столицата ще търсят кампания тип „ветрило“ – ще го разтворят максимално за надпартиен кандидат, подобно на президентската кампания с Румен Радев. „Всеки нарекъл себе си гражданин, влизайки в една политическа надпревара – става политическа кандидатура. Това е ясно на всички. Президентът Румен Радев влезе като гражданин и човек със своята позиция и своя опит, като летец се превърна мигновено в политическа кандидатура, след като беше подкрепен от БСП, макар и с инициативен комитет. Още преди две години обявихме в София, че ще търсим този тип кампании и разтваряме максимално ветрилото – надпартиен кандидат, който ще има широка подкрепа“, каза председателят на БСП-София. Той подчерта, че това е концепцията на БСП за София и тя е публично известна.

ГЕРБ. На 20 януари 2019 година ПП ГЕРБ ще проведе Национална предизборна среща, на която ще определи всички събития до края на годината, свързани с провеждането на двата вота. Форумът ще се проведе от 12.00 часа в зала 3 на НДК в София. В срещата ще вземат участие близо 2000 души, които са народни представители, евродепутати, членове на областните и общинските ръководства на партията, кметове и представители на Общински съвети, както и министрите от квотата на ГЕРБ. На Националната предизборна среща ще бъде обявена пълната хронограма на всички събития на ПП ГЕРБ до края на 2019 година. На форума ще бъде представена официално и инициативата за провеждане на серия от граждански диалози в цялата страна под мотото „Европа в нашия дом“. През годината предстоят два избора – за европарламент през май и за местни органи на властта през есента. ГЕРБ вече определи предизборния си щаб и определи председателя на парламентарната група и заместник-председател на партията Цветан Цветанов за негов председател.

ОБЕДИНЕНИ (ОПИТОМЕНИ) ПАТРИОТИ. Лидерът на ВМРО се оплака пред медиите, че не среща подкрепа от партньорите си от НФСБ и Атака по важни теми. И не смята, че малката коалиция е стабилна. Красимир Каракачанов – вицепремиер и лидер на ВМРО: Не е стабилна, гласуваме за самолетите, две от партиите гласуват против, с аргументи несериозни. Заемам се с циганския въпрос – никаква подкрепа. Да видяхте подкрепа от другите две партии по темата за Войводиново? Явно се ослушва всеки, докато се разбере какво ще стане на евро изборите. От Атака и НФСБ пък бяха лаконични по темата ще има ли промени в ръководството на парламентарната група, която сега се оглавява от Волен Сидеров. Волен Сидеров – председател на ПГ на Обединените патриоти: Някой ви заблуждава, не е имало обсъждане да има съвет. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък заяви, че той самият няма да постави въпроса да стане съпредседател на групата на патриотите. Валери Симеонов – Обединени патриоти, лидер на НФСБ: Нямам някакви властови желания, мисля, че го видяхте това. Търсене на елементарни човешки страсти, повърхностни емоции. До края на месеца патриотите предстои да решат как ще се явят на евроизборите.