10 грешки, които повечето родители допускат

2
212
Добави коментар
slavchev
slavchev

Всички родители искат децата им да имат възможно най-добрия живот. Много от тях работят извънредно, за да могат да си купят нови играчки за тях, други са строги, защото искат децата им да бъдат дисциплинирани и целенасочени, трети дават на децата си избор и ги учат сами да вземат решения. 

Всяко семейство има свои собствени начини на възпитание, но има едно общо нещо, което всички родители правят: когато погледнат назад, всички искат да поправят някои от грешките, които са направили в миналото.

Ние сме сигурни, че първите години от живота на детето са вълшебно време, в което трябва да се наслаждавате. Защото в бъдеще може да съжалявате за някои изгубени възможности. Така че, разгледайте нещата, за които много родители съжаляват, за да не се повтаряте същите грешки.

1. Те ​​не се радват на комуникацията с детето си.

Малко дете, което бързо расте от бебе до относително самостоятелно лице, наистина се нуждае от постоянен контакт с възрастни. Но истината е, че и родителите се нуждаят и от тази комуникация . Да, има по-малко свободно време и е добре, ако майката свърши нещо, докато детето й си играе. Но ако превърнете това в навик, в един момент може да забележите, че детето ви вече е пораснало и живее собствения си живот.

Няма начин да се върнете времето, което сте изгубили, така че се опитвайте да бъдете не само физически близки до детето си, но и психически. Насладете се на времето, което прекарвате заедно.

2. Те не прегръщат достатъчно често своите деца.

Учените са доказали важността на прегръдките за здравето (както за психическото, така и за физическото здраве). Има много очевидни предимства, но вероятно ще се съгласите, че е хубаво да прегърнете собственото си бебе . Понякога родителите не правят това по различни причини и повечето от тях са заблуди или са остарели вярвания (както при съветите, които често майките чуват: „не го носи на ръце прекалено дълго, че ще свикне с това…“).

С течение на времето детето ще порасне и няма да ви позволи да го прегръщате. Така се наслаждавайте на тези моменти, докато все още можете.

3. Не са правили достатъчно снимки и видеоклипове.

Разбира се, нищо лошо няма да се случи, ако не правите снимки. Това няма да повлияе на психичното състояние на детето, на неговите морални качества или на физическото му здраве. Но е много вероятно в бъдеще да искате да запомните някои от най -ценните моменти от живота си и да споделите тези емоции с вашите пораснали деца. Много родители наистина съжаляват, че не са използвали камерата по-често.

Никога няма да гледате записа на фойерверките от Нова година, но определено ще искате да видите (повече от веднъж) първите стъпки, които бебето ви прави. А фотоалбумите (въпреки че разполагат с всички устройства и технологии, които имаме днес) са все още най-добрият и най-надеждният начин да запазите важните снимки.

4. Не са записали първите им думи.

Това са само хубави спомени. Можете лесно да живеете без тях, но е много по-добре да ги имате.

5. Те не играят достатъчно творчески игри.

Не казваме, че ако играете творчески игри с детето си, то определено ще стане велик художник или музикант. Но има шанс. Първо, ако включите детето си в много различни дейности, можете да разберете какво го интересува и в какво е добро. По-късно можете да работите върху  развитието на неговите силни страни. Второ, всякакъв вид дейност, например, четене на глас или играене с играчки, развива тяхната интелигентност, въображение и увеличава речника на децата. И накрая, вие правите по-силна връзката между вас и вашето дете и това е достатъчно добра причина да направете нещо заедно.

Опитните родители често съжаляват, че не са забелязали таланта на децата си, въпреки че някои способности могат да бъдат забелязани в много ранна възраст. Предложете на детето си възможност да изпробва различни игри и да чете колкото е възможно повече.

6. Били са твърде строги.

Едно е да кажете на детето си, че нещо, което е направило е лошо, но е съвсем различно да започнете да го правите тенденциозно. Има популярен мит, че колкото по-високи са очакванията, толкова по-успешен става човекът. Но в действителност можете да получите обратния ефект: поведенчески проблеми и дори проблеми с развитието . И, разбира се, един от недостатъците може да бъде лоша връзка с децата ви.

Наказанията за лоши оценки също са вредни – те могат само да намалят общия успех на детето в училище. Накажете и наградете децата си само за нещата, които наистина имат значение. Една двойка и счупената чаша никога не са правили някого “пропаднал човек”.

7. Не вземат предвид мнението на детето си.

Колко пъти сте чували фрази като „Прекалено малък си, за да решаваш“ или „Възрастните знаят по-добре“. Факт е, че е неприятно да чуете нещо подобно. Но нарушаването на мнението на вашето дете не е най-лошото нещо, което се случва в този случай. Децата, чието мнение често се пренебрегва, могат да станат несигурни. Това всъщност има смисъл: как може да знаеш какво искаш от живота, ако винаги има някой, който взема всички решения за теб?

Нека детето ви избере и изрази собственото си мнение. По-добре е да обсъждаме техните желания и да обясняваме нещата, отколкото да ги игнорираме и ограничаваме.

8. Не са направили детето си достатъчно щастливо.

Добрите спомени от нашето детство са най-ценните неща, които никой не може да ни отнеме. Нещо повече, малките ваканции могат да се превърнат в по-големи постижения по-късно: ако едно дете расте в здравословна атмосфера и има много нови преживявания, това означава, че то активно се развива. За щастливите деца е по-лесно да се  адаптират към живота на възрастните и да започнат нови взаимоотношения.

Родителите също често носталгират за времето, което прекарват заедно. Така че, насладете се и помислете как да направите живота ви по-интересен. Уверете се, че детето ви има колкото се може повече щастливи моменти в живота си.

9. Те често следват чужди съвети.

Има хора, които обичат да дават съвети, дори ако са неподходящи и младите майки често ги слушат. Когато видите тези „експерти“, ще чуете много информация за това как да обличате, хранете и образовате детето си по-добре. Но истината е, че вие ​​сте родител и знаете по-добре от всеки друг какво е добро за вашето дете и какво не. Разбира се, можете да слушате тези съвети, но това не означава, че трябва да ги следвате.

И още нещо, не трябва да позволявате на непознати да казват на детето ви, че е непослушно. Винаги трябва да вземете страната на детето си и да ги накарате да се чувстват така, че ги подкрепяте. Когато те се нуждаят от подкрепа, те винаги трябва да могат да разчитат на вас.

10. Не са били с децата си в най-важните моменти от живота им.

Някои неща, които не ни изглеждат сериозни, може да са наистина сериозни за нашите деца. И всички хора (особено деца) трябва да имат някой близо до тях в такива моменти. Дори ако изглежда, че имате основателна причина да пропуснете рождения ден на детето си, опитайте се да не го правите. В бъдеще ще съжалявате, когато осъзнаете колко важни събития сте пропуснали.

Изберете време за украса на коледната елха, отидете на театър или посетете бабите заедно. Всички тези неща са важни. И когато децата пораснат, ще съжалявате, че сте пропуснали тези моменти.

Източник: Модернита

Твоята оценка

Общо гласували

loading…