Връх на наглостта! Олигархът Николай Банев се кандидатира за евродепутат!

2
170
Добави коментар
slavchev
slavchev

Олигархът Николай Банев планирал да атакува евроизборите и да се кандидатира за вота през април, разбра Ко4.

Задържаният за пране на колосалната сума от 1,3 млрд. лв. се надявал с поредния си опит за политическа кариера да се измъкне от ареста, където е от края на октомври 2018 г. По закон всички кандидат-депутати имат имунитет и трябва да бъдат на свобода, ако нямат влязла в сила присъда. Така, ако Банев се кандидатира за евроизборите, съдът ще трябва да го пусне от ареста.

Според запознати схемата е замислена отдавна като вариант за спасяване поне за малко от гадните условия в килията и за стопиране на разследването. Милионерът се оплака от мизерията зад решетките на страницата си във Фейсбук веднага след като бе екстрадиран у нас от Франция заедно със съпругата си Евгения. Тя, както и майката на олигарха – 78-годишната Мария, са обвиняеми по същото дело като участници в организирана престъпна група за пране на пари с лидер Николай Банев, пише „България днес„.

Пред задържания скандален приватизатор Банев имало два пътя за реализиране на идеята да се измъкне от кауша – да се кандидатира като независим депутат или да се яви на вота с подкрепата на някоя от малките русофилски партии.

Амбицията на олигарха да гради партийни структури стана ясна, след като в килията му бе открит мобилен телефон в края на декември. След преглед на комуникацията разследващите установяват, че Банев искал да прави проруска партия. Той целял да се изкара жертва и търсел подкрепата на руски лобисти, които да му помогнат за организиране на хибридна война срещу България. В замяна очаквал да получи закрила и убежище за себе си и семейството си в Русия. Плановете му обаче рухват след откриване на телефона в кутия от натурален сок в килията му.

Въпреки това олигархът бил категоричен, че ще намери начин да се измъкне от пандиза. При така стеклите се обстоятелства най-вероятно Банев ще използва варианта да заяви участие на евроизборите като независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет. В този случай той трябва да събере 10 хиляди подписа, за да може да се регистрира за вота.

Същата хитра схема, за да напуснат зандана, използваха и дупнишките мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов – Братя Галеви, докато бяха закопчани за рекет преди десет години.

Тогава бившите командоси се регистрираха като независими кандидати на парламентарните избори и напуснаха килиите. Галеви не успяха да станат депутати, но пък за сметка на това излязоха на свобода, за да проведат предизборната си кампания и да изчакат резултатите от вота. Те не влязоха в парламента, впоследствие получиха присъди и изчезнаха от страната.

Планираното участие на Николай Банев на евроизборите не е първи опит за него и жена му Евгения да се хвърлят в политиката. Съпругата на олигарха се пробва на вота през 2014 г. Тогава кандидатурата на Банева за независим депутат бе издигната от инициативен комитет.

„Моите послания са ясни – аз съм от дълго време в българския бизнес и бих защитавала интересите на България във всички сфери на българската икономика, защото смятам, че евродепутатите са партийни послушковци. Партиите са тези, които определят всичко, а личността няма никакво значение“, обясняваше тогава Банева. В крайна сметка тя се оказа най-зле представилият се независим кандидат. Евгения Банева събра едва 0,279% от гласовете на евровота. С тази подкрепа на избирателите милионерката се оказа на последното, трето място сред независимите кандидати.

Година по-късно семейство Баневи се впусна в нова инициатива. Олигарсите обявиха създаването на Евразийски клуб – България, чиято първоначална амбиция бе да страната ни да бъде извадена от Европейския съюз и НАТО.

Източник: Скафето

Твоята оценка

Общо гласували

loading…