Как да изберем най-подходящите мебели за баня? (първа част)

4
274
Добави коментар
Bania.Online
Bania.Online

Как да изберем най-подходящите мебели за баня? (първа част)

Нуждаете се от идеи как най-ефективно да организирате всички свои тоалетни принадлежности, аксесоари и козметика, при това без да губите много от полезното пространство в банята?

В това подробно ръководство, посветено на избора на мебели за баня, ще научите всичко необходимо за селекцията на най-подходящите за Вас шкафове и друго обзавеждане. Банята Ви ще бъде перфектно подредена и организирана за нула време, следвайки практичните и стилни предложения на нашите експерти.

 

Какво да имаме предвид преди да изберем мебелите за баня?

Преди да се втурнем към покупката на обзавеждане за баня, има няколко основни неща, които трябва да имаме предвид. На първо място, за да сме щастливи от избора си, се нуждаем от точните размери на наличното свободно пространство в банята. Добре е, по възможност, да проверим два пъти измерванията си, за да избегнем неприятната ситуация да ни бъде доставен мебел или друг елемент от обзавеждането, който да не се побере в отреденото му пространство!

В случай, че санитарният ни възел вече е затрупан с вещи и оборудване, най-добре ще бъде първо да го почистим и изкараме навън всичко, което не ни е нужно и само ще попречи да направим правилните изчисления.

Следващото, което трябва да помислим преди покупката, е какъв стил и цветова гама мебели биха подхождали най-много на нашата баня. В случай, че банята ни е с по-скоро модерен дизайн, тогава най-добре ще е да се спрем на обзавеждане с изчистени линии и гланцирано или матово финишно покритие. При баните в по-традиционен стил, най-подходящи ще бъдат мебелите от естествени материали с характерни декорации по вратичките и дръжките, които им придават очарование и индивидуален почерк.

Някои основни термини при обзавеждането за баня

Изборът на качествени мебели за баня, които отговарят на нашите нужди, може да бъде допълнително затруднен от често срещания професионален жаргон в мебелния бранш, който не винаги е напълно понятен за всички. За да улесним нещата, ще обясним някои от най-често срещаните понятия, които можете да прочетете на сайтовете на производителите и доставчиците на мебели за баня.

Мебели за баня от МДФ

МДФ (MDF) означава буквално дървесно-влакнести плоскости със средна плътност. Този тип материал се изработва чрез пресоването на мека дървесина при висока температура и налягане, което допринася за неговата еднородна и фина структура. МДФ плоскостите са здрави и с гладка повърхност, като се отличават с висока плътност, якост при огъване и незначително раздуване при досег с вода. Високата влагоустойчивост, лесна и удобна поддръжка на MDF плочите ги правят предпочитан заместител на масивната дървесина в мебелното производство. Мебелите, изработени от този материал, могат да бъдат монтирани в помещения с влажност до 80% за разлика от мебелите от масив, за които експертите препоръчват да не се инсталират в помещения с над 60% влажност на въздуха.

Мебели за баня от масив

Независимо от многобройните си предимства като материал, истинският масив не винаги е най-добрият възможен избор, когато става въпрос за изработката на мебели за баня. Солидното дърво не е водоустойчив материал и има тенденцията да се раздува или свива при промяна във влажността на въздуха. Набъбването му може да причини напукване на боядисаното финишно покритие, а в някои крайни случаи, деформация на формата му. Истинското дърво има пореста структура, така че абсорбира наличните във въздуха водни молекули.

Въпреки това, не може да се каже, че дървото е лош материал. Използвано е в продължение на хилядолетия и е предпочитано от много строители и дизайнери. Здравината и устойчивостта на масива го правят особено подходящ за изработката на шкафове и други мебели, с приложение в помещенията с ниска до средна влажност, като: кухнята, спалнята, хола и други.

Повече за приложението на мебелите от масив в кухнята можете да прочетете в тази статия за кухни от масив.

Мебели за баня от ПВЦ 

Поливинилхлоридът (PVC) е третият най-произвеждан в света синтетичен полимер на пластмасата, след полиетилена и полипропилена. Като вид нискотемпературна пластмаса, сред важните му качества се нареждат относително голямата му твърдост и издържливост на натоварвания, което определя и почти универсалната му употреба в строителството и при производството на мебели.

ПВЦ е вид термопластмаса, която се използва при температури от -10°C и +60°C, като до +60°C твърдото ПВЦ е устойчиво включително и срещу множество разредени или концентрирани киселини, като има относително дълъг експлоатационен живот.

Предимствата му като материал при производството на мебели за баня е неговата 100% водоустойчивост, което го прави изключително подходящ материал за инсталиране в мокри помещения. Други негови плюсове са високата устойчивост на химикали, електроизолиращите му свойства и голяма здравина и механична якост.

Предимствата на PVC при изработаката на обзавеждане за банята, включва възможността мебелите да се изработват в голямо разнообразие от цветове и форми, както и лесното му комбиниране с елементи от стъкло или плексиглас. Пластмасата се отличава, също така, и като изключително лесен за почистване и поддръжка материал, като единственото, което трябва да се избягва при почистването му е употребата на абразивни препарати.

Мебели за баня в модерен или в традиционен стил да изберем?

Двата най-популярни стила мебели за баня, между които можем да избираме, са традиционният (класически) и модерният стил. Традиционният стил е особено подходящ за създаване на класически и елегантен изглед, докато модерният стил е олицетворение на минималистичния дизайн в банята.

И двата стила могат да работят добре за нас, като загатнат определено внушение, като експертите съветват след като изберем един от двата вида дизайн да се придържаме към него последователно при планирането на мебелите в цялото помещение.

Модерният дизайн при планирането на банята е особено подходящ за пресъздаване на луксозно, наподобяващо СПА преживяване, като на пазара се предлага голямо разнообразие от обзавеждане, което да допълни тази търсена визия.

Модерните мебели за баня могат да се отличават, както със заоблени, така и с прави линии и форми, като чекмеджетата на шкафовете обикновено са без дръжки, за постигане на изчистена и непрекъсната визия. Най-често срещаните мебели за баня в модерен стил притежават матирано или гланцирано финишно покритие.

Мебелите в традиционен стил, на свой ред, придават „винтидж“ излъчване на банята. Характерни са декорациите и орнаментите по тях, както и детайлизираната украса по дръжките, панелните вратички и наличието на финишни покрития, създаващи класически дървесен ефект.

Мебели за стенен монтаж или свободно стоящи мебели за баня?

Както и при различните стилове обзавеждане, и тук при различните видове монтаж, имаме възможност да избираме измежду мебели за висок монтаж на стена или свободно стоящи мебели за баня.

Мебелите за висок монтаж са идеални, когато се стремим да създадем усещане за простор и повече свободно пространство в банята. Те придават съвременен изглед и улесняват почистването и поддръжката на подовото пространство под тях. Независимо, че изискват малко повече технически умения за инсталирането си, в сравнение със свободностоящите шкафове и обзавеждане, допълнителното усилие по техния монтаж определено си заслужава.

Свободностоящите мебели, на свой ред придават тежест и усещане за класа на помещението, в което се намират. Те са значително по-лесни за инсталиране и са особено подходящи за по-големи като квадратура санитарни възли.

Какъв цвят обзавеждане за баня да изберем?

Мебелите за баня се предлагат в разнообразни цветове – от искрящи електрикови нюанси до успокояващи пастелни тонове. Можете да изберете цветове, както сред смелата и натрапчива цветова гама, така и по-деликатни и едва забележими нюанси, които създават релаксираща и спокойна атмосфера.

Белият цвят е иделна опция за създаването на свеж, модерен изглед, като може да бъде съчетан с всеки от останалите цветове от палитрата, по Ваше желание.

Неутралните тонове като кремаво, бежово и слонова кост внасят усещане за топлина и уравновесеност в банята.

Пастелните тонове (светло синьо, светло розово и зелено) са особено подходящи, когато не искате да акцентирате върху прекалено дръзките и ярки цветове, а неутралните такива не създават достатъчен контраст.

Черните мебели са много добра опция, когато искате да придадете дизайнерски щрихи на банята си, докато съчетанието на черно и бяло е вечно актулна комбинация.

Сивият цвят е популярна възможност, която създава съвременен изглед и се съчетава добре с други цветове като жълто и розово.

Освен различните цветови комбинации, можете да избирате и сред разнообразие от текстури и финишни покрития, включително гланц, мат и дървесна шарка. Гланцираните и матираните финишни покрития придават съвременен вид на обзавеждането, докато дървесните текстури привнасят елегантност, топлина и са винаги привлекателни за окото.

Какви мебели да изберем за маката баня?

Само защото в банята Ви липсва достатъчно пространство, това не означава, че няма да откриете подходящо обзавеждане за нея. Мебелите с тесни и издължени във височина форми и линии са особено подходящи за монтаж в компактни пространства. Отличават се с по-малки дължини от стандартните и са особено подходящи за увеличаване на свободното пространство.

Друг начин да създадете усещане за простор в помещението са мебелите за стенен монтаж – които освобождават пространството под тях на пода и създават излюзията за по-голяма баня. 

Монтажът на ъглови шкафове, както и на ъглова мивка с шкаф под нея са идеални за инсталиране в малки помещения. Те спомагат лесно да бъде уползотворено онова пространство в банята, което иначе би било загубено. Така с малко по-внимателно планиране и размисъл, можете лесно да обзаведете банята си с най-подходящите за нея мебели.

(Следва продължение)