9 начина да възпроизведем Скандинавския дизайн в интериора на банята

4
242
Добави коментар
Bania.Online
Bania.Online

9 начина да възпроизведем Скандинавския дизайн в интериора на банята

Основните принципи на Скандинавския интериорен дизайн са простотата, минимализма и функционалността. Тези принципи, заедно с щедрото присъствие на бели и пастелни цветови нюанси и контрастиращи черни елементи от декора, са това, което най-често се описва като Скандинавски стил при интериорния дизайн на банята.

Можете да научите повече за приложението на Скандинавския стил в интериора на дома в следната статия, посветена на Скандинавските кухни.

 

А ето и 9-те начина, по които успешно можем да възпроизведем Скандинавския дизайн в интериора на банята си:

# 1. Богатство от дървесни елементи

Нищо друго не е толкова характерно за Скандинавския тип баня, както богатото присъствие на естествени материали и дървесни шарки в нейния декор. Оцветени в светли и приветливи тонове, дървесните мотиви могат да бъдат приложени към всичко в банята: от шкафчетата и останалите елементи от мебелировката, през стенните панели и облицоването на акцентиращи стени, до разнообразието от подови настилки и гранитогрес, имитация на дърво или тип „паркет“.

# 2. Свежест и зеленина в интериора

Внасянето на живорастящи растения в интериора на банята добавя цвят и жизненост към иначе монохроматично изпълнените пространства, особено характерни за Скандинавския тип дизайн. Освен това, има нещо особено привлекателно в наличието на живи растения в интериора на дома, които му придават автоматично визия от Скандинавски тип.

Дизайнерски съвет: Не е необходимо да вкараме цяло дръвче в банята, за да предизвикаме промяна в нейния изглед. Малко саксийно растение или красиво цвете, стратегически поставено върху шкафчетата в банята, върху някоя етажерка или на перваза на прозореца, ако разполагаме с такъв, ще привлича успешно погледа ни при всяко влизане в помещението.

# 3. Усещане за светлина и въздушност

Баните, изпълнени в Скандинавски стил, се отличават със своя светъл декор, усещане за въздушност и изчистени линии. Бялото и неговите нюанси могат силно да доминират интериора, но се уверете, че сте привнесли и малко цветови контраст чрез добавянето на тъмни елементи от обзавеждането или висящи осветителни тела. Черните акценти или метализираните финишни покрития добавят визуален контраст на фона на доминиращите бели нюанси и топли дървесни тонове.

# 4. Добавете тухлички към интериора

Добавянето на декоративни тухлички към интериора привнася известен индустриален стил в Скандинавския тип баня, като представлява идеална алтернатива на традиционно облицованите с фаянсови плочки акцентиращи стени. Многоцветните тухлички добавят елемент на привлекателна странност, като разнообразяват цветовата палитра в банята с привнасянето на топли кафеникави, червеникави и сиви нюанси, които могат да бъдат репродуцирани по стените и подовите настилки.

Дизайнерски съвет: Уверете се, че сте покрили тухличките със защитно лаково покритие, което да ги импрегнира и предпази от влага и намокряне, както и да запази трайно техния атрактивен външен изглед.

# 5. Добавете сауна

Инсталирането на собствена сауна в интериора на банята е определено една от най-сложните за изпълнение идеи дотук, но тя придава до такава степен Скандинавски изглед на банята, че реализацията ѝ определено си заслужава.

Дизайнерски съвет: Монтирането на сауна е решение, което трябва да бъде взето още на етапа на проектиране и планиране, тъй като банята трябва да бъде изолирана и да бъдат добавени елементи, осигуряващи правилната вентилация и отопление на помещението.

# 6. Внесете пастелни цветове

През последните години, преобладаващите бели цветови нюанси, особено характерни за Скандинавския стил, бяха изместени от топлите пастелни цветове и бежови тонове. Можете успешно да комбинирате някои от тях, съчетавайки прасковено, сиво, бежово и розово, при плочките и боята за стена, с бели мебели и санитарна керамика, което ще придаде изчистен и добре подреден вид на интериора на банята.

# 7. Придайте модерен изглед с монохормни цветове

Класическата комбинация от черно и бяло е много обичан елемент в Скандинавския дизайн, особено когато монохромните цветове са миксирани с по-топли дървесни тонове и месингови елементи и аксесоари за баня.

# 8. Направете интериора интересен като внесете текстуралност

С все по-невероятните достижения на съвременните технологии при производството на плочки, няма съмнение, че текстуралността може да бъде своеобразен акцент в Скандинавския тип баня. В действителност има много възможности за добавяне на текстурирани плочки, които да подхождат на цялостната естетика на помещението. Плочките могат да бъдат изпълнени в голямо разнообразие от размери, цветове и форми, но се уверете, че ги използвате пестеливо, тъй като Скандинавците обичат текстуралността като интересен акцент, без тя да завладее цялото помещение.

# 9. Облицовайте с хексагонови плочки

Шестоъгълните плочки, наричани още „хексагонови“, стават все по-популярен избор при дизайна на модерните Скандинавски бани, като те придават особено естетичен изглед, използвани върху акцентиращи стени. Хексагоновите плочки са особено впечатляващи, когато при монтажа им са използвани черни или тъмни на цвят фугиращи смеси, или когато са съчетани с по-малки по размер фигурални плочки на пода.