6 топ тенденции при плочките за баня през 2019 г.

4
269
Добави коментар
Bania.Online
Bania.Online

Да изберем най-подходящите стенни и подови плочки при реновирането на семейната баня отдавна не е лесен за разрешаване проблем. На пазара се наблюдава все по-голямо разнообразие от дизайни, форми, размери, цветове и текстури, които могат сериозно да затруднят и забавят избора ни. Само до преди няколко десетилетия, предимствата на различните видове плочки бяха оценявани най-вече по техните чисто функционални характеристики, като водоустойчивост, здравина и възможност за безпроблемно почистване и лесна подръжка.

В наши дни, естетическото влияние, което оставят у наблюдателя фаянсовите плочки, се оценява като също толкова значимо и важно, колкото и тяхната практичност и функционалност. Ето защо, тенденцията при всички водещи производители на фаянсови изделия е все повече да разнообразяват продуктоявия си асортимент, така че да могат да задоволят и най-претенциозния вкус, предлагайки на пазара стенни и подови покрития с все по-уникални стилове, цветове и форми.  

С помощта на съветите на нашите експерти, успяхме да идентифицираме 6-те най-значими тенденции при плочките за баня през 2019 г., с които бихме желали да Ви запознаем в настоящата статия. Общ и при 6-те изброени по-долу тренда, е централният фокус върху повърхностния завършек, цветовете, формите и десените на различните стенни и подови покрития.

 
# 1. Богатство от геометрични форми

Независимо дали ще ги поставим на стената или на пода, фаянсовите плочки, украсени с повтарящи се геометрични форми (петърни) създават идеалния акцент за всяка баня. Обагрени в топли и деликатни цветови нюанси или в смели и контрастиращи тонове, сложните десени на тези плочки ще Ви запленят със своята артистичност и неподправена индивидуалност. Не случайно този тренд е под #1 в нашия списък, тъй като плочките за баня с повтарящи се геометрични мотиви по тях ще се налагат като все по-популярно решение в интериорния дизайн и през тази година.

 
# 2. Матовият завършек е на мода

Популярността на матовите плочки за баня ще ни съпътства и през настоящата 2019 година. Със своята приглушена и ненатрапчива красота, това е стил, който не уморява и не натоварва сетивата. Освен това, едно от основните предимства на матираните повърхности е, че по тях зацапванията и следите от водни пръски не са така видими, както върху плочките с гланцирана повърхност. Това ги прави особено удобни за почистване и поддръжка и подходящи за монтаж, както в малката семейна баня, така и в големите санитарни възли с обществено предназначение. Когато монтирате плочки с матово покритие предварително се уверете, че в помещението има подсигурени достатъчно естествени и изкуствени източници на светлина, тъй като този тип плочки не са известни с големите си свойства да отразяват светлината.

 
# 3. Доминация на неутралните (предимно бели) тонове

Неутралните, светли тонове намират все по-голямо приложение в модерния интериорен дизайн, като тази тенденция продължава да бъде в сила и при плочките за баня през 2019 г. Ярките цветове като синьо, червено и жълто не се срещат често в банята и скоро няма да се завърнат на мода. Вместо тях, съвременните дизайнери залагат повече на бледите, светли тонове, и най-вече на неутралните телесни цветове – кремаво, бежово и сиво. Тези естествени и неутрални цветове стимулират усещането за успокоение и релакс, позволявайки на ума да запази своето спокойствие и уравновесеност.

За да избегнете превръщането на банята Ви в прекалено скучна и еднообразна среда, можете да разнообразите доминиращите неутрални тонове, като добавите различни техни по-тъмни и по-светли нюанси, разнообразни текстури, форми и завършеци, така че готовият, завършен продукт да отразява личния Ви вкус и индивидуалност по нов и неочакван начин.

За по-тесните и малки семейни бани, които се нуждаят от повече светлина и усещане за въздушност и свободно пространство, подовите и стенни покрития, завършени в бяло и нюанси на бялото са идеалното решение.

 
# 4. Усещане за многоизмеримост

Не само цветовете и шарките (петърните) при плочките за баня стават все по-разнообразни, а и техните форми и размери. По този начин, стенните покрития за баня през 2019 г. започват да се отклоняват от традиционно наложилите се правоъгълни форми към едно все по-богато разнообразие от други геометрични форми.

Една конкретна форма, която успява да наложи себе си в последно време е шестоъгълникът, наричан още „хексагон“. Хексагоновите плочки се завръщат в банята във всички възможни размери, нюанси и текстури, като особено голямо приложение намират на пода и в пространството около душа (или душ-кабината), където създават усещане за динамика и многоизмерност.

Плочките в различни геометрични форми могат да бъдат широко използвани (изцяло по стените или изцяло на пода), за да придадат особено разчупен и оригинален вид на банята ни, или да бъдат вложени на отделна акцентираща стена, където да създадат ярък контраст с останалата част от банята.

В малките и тесни санитарни възли те помагат за създаването на усещане за пространство и въздушност, особено, когато са съчетани добре с неутрални цветове. В големите обществени бани те задават артистични акценти при изграждането на спа-зоната или на специализираните зони за грим.

 
# 5. Текстурни завършеци

Добавете вариативност, дълбочина на цветовете и разнообразие от повърхностни слоеве, в което и да е кътче на банята, като монтирате в него текстурни плочки. Различните повърхностни текстури могат да бъдат, както едва загатнати и приглушени, така и със силно изразен релеф и разчупена форма, в зависимост от използваните материали, цветове и завършеци.

Влагането на 3D плочки на пода или по стените на банята е също съвременна тенденция, която няма да ни напусне и през настоящата година. 3D плочките за баня могат да бъдат вдъхновени от почти всичко съществуващо – от емоционално състояние или чувство, до конкретен природен обект, явление или географско място. Считат се за съвременна форма на произведения на изкуството в интериорния дизайн. Тази категория плочки и покрития се предлагат също в голямо разнообразие от форми, цветове и стилове, които могат да бъдат съчетани в безкраен брой комбинации до получаването на мечтания визуален ефект.

 
# 6. Метализирани повърхности

Метализираните завършеци при стенните покрития за баня е последната водеща тенденция за 2019 г., върху която ще се спрем. Със своите ярки отблясъци, метализираните покрития лесно отразяват светлината, като придават на помещението неочаквано празничен, пищен и луксозен вид. Нашето очакване е, че метализираните плочки и мозайки със своята модерна визия ще навлизат все по-трайно като тенденция при декорирането на санитарните възли и през тази година.

 
Заключение

Избирането на най-подходящите плочки за Вашата баня може да бъде истинско предизвикатекство. Съществува толкова голямо разнообразие, че е необходимо предварително да изберете какви основни и съпътстващи цветове, повърхности и форми бихте желали, при това без да споменаваме за голямото разнообразие от предлагани на пазара строителни материали. Надяваме се, че представената по-горе информация за тенденциите при дизайна на баните през 2019 г. ще Ви подпомогне при взимането на най-доброто решение за декорирането на Вашата баня.