Дизайнерски идеи за малката баня (втора част)

4
264
Добави коментар
Bania.Online
Bania.Online

Размерът определено няма решаващо значение, когато става въпрос за малката, компактна баня в нашия дом. Сред многобройните възможности за оптимизиране на пространството, с които разполагаме в арсенала си, се включват, както някои хитри трикове, с които визуално да направим малкото помещение да изглежда по-светло и приветливо, така и голямо разнообразие от многофункционално обзавеждане за баня, което ще ни спести ценно пространство, време и пари при реновирането на дома.

 С малко по-внимателно планиране и поредица от умни дизайнерски решения, дори и най-компактните санитарен възел, мокро помещение или тясната тоалетна за гости у дома, могат да изглеждат по-просторни, широки и гостоприемни.

Първата част на настоящата статия можете да прочетете тук.

 

Обзавеждане за банята

Съхранението на тоалетни принадлежности и други вещи в малки пространства може да бъде предизвикателство, но за щастие имате на разположение множество опции, които ще накарат компактното помещение да работи във Ваша полза.

Шкафовете за баня с огледало са идеални за монтиране над мивката, като се предлагат в широк спектър от дължини, височини и дълбочини, така че да отговорят на нуждите на всеки санитарен възел.

Там, където пространството е дефицитно, монтирайте стенна лавица за принадлежностите си или горен шкаф с повдигаща се нагоре врата, така че да изисква минимално пространство при отварянето и затварянето си.

Ако все пак разполагате с малко свободно място на пода, можете да поставите на него висок хоризонтален долен шкаф за баня, който да побере всичките Ви принадлежности – от кърпи за баня, през шампоани, сапуни и други тоалетни принадлежности до тоалетна хартия и почистващи препарати.

Не забравяйте да окачите и поне една етажерка за душ в пространството Ви около душа/душ-кабината, за да имате пряк достъп до всички най-необходими тоалетни принадлежности и шампоани на една ръка разстояние.

 
Стените в банята

Поддържането на едно помещение колкото се може по-осветено и светло е идеалният способ, по който можете да накарате малкия санитарен възел у дома да изглежда по-просторен и голям. Активното използване на нюанси на бялото, бежовото и светло-сивото, както и гланцирани повърхности, ще Ви помогнат да постигнете този резултат.

Боядисайте тавана на банята с устойчива на вода, пара и плесени боя в бял цвят – това ще създаде илюзията за издължаване на помещението във височина и за разширяване на пространството.

Гланцираните и лъскави стенни плочки също помагат пространството да изглежда по-светлож и просторно. Големите по размер плочки за баня в семпли линии и цветове също създават допълнително усещане за пространство, като освен това са по-лесни за поддръжка и почистване.

Стенните панели за баня могат да бъдат една добра алтернатива на плочките, особено в пространствата около душа и над ваната. Бидейки лесни за монтаж и поддръжка, гладката им акрилна повърхност не е прекъсвана от фуги и неравности, което прави помещението да изглежда по-просторно и с повече въздух. Придържайте се към светлите, естествени цветове и техните нюанси, които силно отразяват светлината из банята.

Добавянето на големи по размер огледала по стените е друг способ за създаване на зрителна илюзия за по-голямо пространство и дълбочина на помещението, като те могат да направят чудеса за отразяването на наличната естествена и изкуствена светлина. В случай, че изберете огледало, което не е рамкирано, то ще позволи на погледа Ви да се рее необезпокоявано из огледалото, без да бъде разсейван от ограничителни линии.

 
Подът в банята

Изборът на тъмна на цвят настилка за пода в банята ни помага да направим тясното и малко помещение да изглежда визуално по-голямо и просторно. Теракотът, виниловите плочки и гранитогресът, изпълнени в тъмни тонове (тъмно кафяво, графитено сиво, тъмно синьо или черно) представляват идеалното решение за всеки санитарен възел или мокро помещение поради своята водоустойчивост, здравина, лесно почистване и поддръжка.

Подобно на стенните плочки, изборът на фугираща смес, която подхожда на цвета на плочките, монтажа на по-големи по размер подови плочки или избягването на смелите, крещящи цветове и шарки по тях, ще направят пространството да изглежда по-малко претрупано и по-просторно.

 
Отоплението в банята 

В малкия санитарен възел отоплението с класически радиатор ще Ви лиши от ценно пространство, но наличните съвременни алтернативи на пазара Ви предоставят необходимото решение.

Нищо не е по-подходящо за инсталиране в малката баня или тоалетна от отоплителните уреди за висок монтаж. Със своята висока степен на влагозащитеност, стилен и компактен дизайн, те са особено подходящи за бани и мокри помещения. Предлагани в различни размери и богата цветова гама, те подсилват илюзията за издължаване на помещението във височина като го правят да изглежда по-високо и просторно.

 
Осветлението в банята

Осветлението и наличието или липсата на достатъчна естествена светлина в банята оказва огромно влияние върху усещането за нейната големина и широта. Компактните пространства изглеждат още по-малки и тесни, когато в тях липсва достатъчно количество светлина, като правилния избор на крушки и осветителни тела, монтирани на правилното място, могат да направят помещението визуално по-просторно и гостоприемно.

За осветяването на тавана изберете влагозащитен плафон с LED крушка. Разположете осветителните тела равномерно в помещението, където това е възможно, като помислите за добавяне на допълнителни по-малки осветителни тела над ключовите зони – над ваната или над мивката и огледалото. Те ще осигурят нужната по-приглушена светлина, допълваща основното осветление в банята, като ще направят дейностите по поставяне и премахване на грим или бръснене много по-лесни за осъществяване.