Душ кабината – функционално решение за съвременната баня

4
216
Добави коментар
Bania.Online
Bania.Online

Душ кабината – функционално решение за съвременната баня

В съвременното забързано ежедневие мястото, в което търсим възможност за релакс и освобождаване от стреса и натрупаната умора е именно банята. С многобройните технологични иновации от областта на интериорния дизайн и обзавеждането за баня, които ни заобикалят, както естетиката на преживяването ни, така и удобството и комфортът ни, биват своеобразно гарантирани. По подовен начин, със своята изчистена и стилна визия и висока степен на практичност и функционалност, съвременната душ кабина се нарежда сред най-актуалните придобивки в модерната баня.

 

Предимства на душ кабината в банята

Едно от най-важните предимства на съвременната душ кабина, изтъквано от експертите, е нейната способност ефективно да раздели пространството на банята на „сухо и мокро помещение“. Това нейно свойство е изключително благоприятно за домакинята, тъй като след всяка употреба на душ кабината, ще бъде необходимо да се почисти и подсуши само използваното съоръжение, а не целия санитарен възел. Функционалното разделяне на пространството на две части позволява банята да бъде потенциално използвана от двама души едновременно, което увеличава нейната практическа стойност.

Друг съществен плюс на душ кабината е нейната компактност и способност успешно да бъде напасната дори и в ограничени като квадратура помещения. Ефективната площ, необходима за инсталирането на модерна душ кабина, е точно на половина на площта, необходима за инсталирането на една стандартна по размер вана. Това е особено голямо предимство, особено на фона на модерното строителство, при което жилищата, и респективно санитарните възли в тях, стават все по-малки и ограничени като ефективна жилищна площ.

И не на последно място, съвремнните душ кабини разполагат с множество вградени функции, като: парна баня, хидромасаж (със или без инфрачервено загряване), ароматерапия, хромотерапия, сензорно управление, вградено радио и CD плейър и др. Всички тези функции помагат за създаването на качествено СПА-преживяване и отмора у дома.

Форма и размери

Съвременните модели душ кабини се предлагат от производителите в голямо разнообразие от форми и размери, така че да отговорят на потребностите дори и на най-взискателния клиент, както и да могат да бъдат монтирани и в по-малки и нестандартни като квадратура бани.

От гледна точка на наличните размери, на пазара се предлагат душ кабини с обичайни рамери от вида: 80 см, 90 см или 100 см. Разбира се, по желание на клинета, производителите винаги могат да изработят душ кабина по поръчка с нестандартни размери и дизайн по индивидуално задание на клиента.

Като предлагани дизайни на пазара, най-разпространените форми душ кабини са квадратната, правоъгълната, трапецовидната, ъгловата, душ кабната с овална форма, както и по-нестандартните петоъгълна и дори шестоъгълна форма, които също набират популярност.

Сред експертите доминира разбирането, че ако нашата баня е с по-малка квадратура, тогава най-подходящите модели душ кабини са тези с ъглова или овална форма, които заемат значително по-малко пространство. Респективно, ако банята ни е по-просторна, тогава класическата правоъгълна душ кабина е перфектият избор, тъй като тази форма осигурява най-високото ниво на комфорт, но и заема значително повече място.

Отваряне на вратите

От гледна точка на вида отваряне на вратите при различните модели душ кабини се наблюдават 3 основни типа: отварящи се врати, плъзгащи се врати и врати тип „хармоника“.

Душ кабините с отварящи се врати са един от най-разпространените модели, при който вратите са закачени на подсилени панти, най-често изработени от неръждаема стомана с хромирано покритие, като са оборудвани с магнитни уплътнения, които осигуряват плътното им затваряне и не протичане на вода през тях. Недостатъкът при този модел душ кабина е, че за свободното отваряне и затваряне на вратите е необходимо допълнително пространство, което я прави подходяща за монтаж само в относително големи по размер бани.

При душ кабината с плъзгащи се врати, приплъзването на вратите се извършва с помощта на горни и долни ролки. Този модел, както и предходния, е обороудван с магнитни уплътнения, които не позволяват на водата да изтича навън. Душ кабините с плъзгащи се врати са особено подходящи за малките по размер бани поради своята компактност и това, че не се нуждаят от допълнително пространство за движението на вратите.

При третия модел затваряне с врати тип „хармоника“, вратата е съставена от две или три части, съединени с помощта на панти, които при затварянето си се прибират към стената. Благодарение на своята функционалност, този тип душ кабини също са подходящи за инсталиране в малки помещения, в които създават своеобразен дизайнерски акцент.

Стъкла

Всички съвременни модели душ кабини са оборудвани със закалени стъкла, чиято обичайна дебелина е в границите между 5 мм и 8 мм. Самият процес на закаляване на стъклата се осъщестява като обикновено флоатно стъкло, върху което вече са извършени всички необходими обработки като рязане по размер, пробиване и полиране, се подлага на термична обработка във високотемпретатурна пещ, последвана от шоково охлаждане. Полученият продукт е изключително здраво и подсилено стъкло, което дори и да се счупи, се разпада на множество дребни и заоблени парчета, които при досег с тях не могат да причинят физически наранявания.

От гледна точка на цветовата гама, освен традиционните прозрачни и матирани стъкла, съвременните душ кабини вече се предлагат в голямо разнообразие от цветови нюанси, които постепенно набират популярност сред потребителите, като например: нюанси на сивото, синьото, зеленото и кафявото. Срещат се и варианти, при които можете допълнително да индивидуализирате душ кабината си съобразно интериора на Вашата баня, като я поръчате със стъкла на ивици или с декоративни матови елементи по тях. По този начин лесно можете да създадете дизайнерски акцент в банята, особено, ако останалата част от интериора в нея е изпълнен монохромно.

Сред съвременните иновации в областта на обзавеждането за баня се нареждат и душ кабините, оборудвани със стъкла с 3D фотопринт, който може реалистично да възпроизведе голямо разнообразие от природни картини, географски местности и дори душевни състояния и настроения. С негова помощ лесно можете да персонализирате не само душ кабината си, а и да придадете уникален стил и индивидуалност на цялата баня.

(Следва продължение)