Навални пробуди „Ислямска държава”

2
205
Добави коментар
stivi56
stivi56

„Ислямска държава” пое отговорността за предновогодишния взрив в Магнитогорск. Разследващите органи разглеждат приоритетния вариант, че става дума за взрив на газ. Не е ясно, естествено, какви окончателни заключения ще бъдат направени. Радикалната опозиция обаче вече обвини държавата, че умишлено крие терористичния акт, като отново доказва, че не изоставя по никакъв начин стремежа си да демонизира властта.

 

 

Трагедията на Магнитогорск веднага обрасна с маса слухове – нищо не е наред, причината за експлозията не е газ, а терористичен акт. Слуховете се засилиха след като на следващия ден в града избухна маршрутка – веднага се появиха съобщения, че в нея са убити терористи.

 

 

Следствената комисия заяви, че причината за експлозията е дефектно газово оборудване, не е имало стрелба по микробуса. В този случай имената на загиналите в микробуса трима души все още не са официално посочени.

И ето, че през последните 24 часа се появиха няколко новинарски статии по темата Магнитогорск. Първо, вестник „Ал Наба”, който е близък до „Ислямска държава”, публикува изявление, че терористична организация поема отговорност за бомбардировките. В статията не са посочени подробности за нападението, а дългото мълчание се обяснява със страха за безопасността на онези, които организират бомбардировките.

 

 

След това новото онлайн издание „База” публикува разследване, според което цяла поредица от терористични нападения са били планирани за самата Нова година в Магнитогорск – а бомбардировките на 31 декември са били непланирани. Апартаментът, в който избухна взрива, е бил нает от двама таджики (това бе разкрито преди няколко дни от „Комсомолская правда”), които не са сред мъртвите. Цялата серия от атаки уж е била готвена от трима жители на Магнитогорск начело с мигрант от Узбекистан. И тримата са били ликвидирани на 1 януари в същата тази взривила се маршрутка.

В същото време, според версията на „База”, тайните служби са знаели за съществуването на радикалната клетка, проследили са техните телефонни номера и са записали кореспонденция и разговорите им.

Следствената комисия отговори на изявлението на „Ислямска държава”, като заяви, че въпреки че „от самото начало разследването проверява всички възможни версии на трагедията”, приоритет остава версията за експлозията на битов газ и „не са открити следи от експлозиви или техните компоненти върху останките от инцидента” , В същото време следствието обяви, че е назначен комплекс от прегледи, събират се доказателства и могат да се направят заключения за причината за случилото се „само чрез резултатите от комплекс от разследващи действия и задълбочен анализ на получените доказателства”.

Следствието препоръча на журналистите „да не се доверяват на докладите на терористични организации, които, както знаете, приписват на себе си всички инциденти с висок ранг в различни страни по света“. „Ислямска държава” често поема отговорност за неща, към които тя няма абсолютно никакво отношение – не само в Русия, но и в чужбина.

В същото време е ясно, че за момента е невъзможно уверено да се твърди, че не е имало терористичен акт или че е имало. Работата на специалните служби и разследването е именно да се разбере всичко.

Ако властите не разполагат с достатъчно доказателства, че това е терористичен акт или умишлено отказват да го декларират, няма нужда да виждате злонамерени намерения. Не знаем детайлите от работата на ФСБ – възможно е в този конкретен случай, за да се намерят всички възможни участници, за да се идентифицира максимално възможният кръг от лица, принадлежащи към терористичния ъндърграунд или свързани с него лица, е необходимо да се спазва точно тази тактика. Това означава, да не се бърза с обявяването на терористична атака.

А логиката на действие на специалните служби и властта ще се опитат да я разберат единствено тези, които наистина се вълнуват от сигурността на хората и от лова на терористи.

А за хората, които са се зациклили върху „борбата с режима” и са си поставили за цел да дискредитират властта на всяка цена, събитията в Магнитогорск са нова причина.

Да, говорим за Алексей Навални, който не може да мълчи. Още на 1 януари той попита: „Дали ФСБ се бори с терористите или с онези, които пречат на лъжата за „взрива на газ ”? И сега той започна да обвинява властите.

Фактът, че Навални обвинява Кремъл не е изненадващ – това му е работата. Дори би било странно, ако Навални не бе използвал повода за нови нападки срещу властта. В същото време властта говори за експлозия на газ като приоритетна версия, докато не се получат убедителни доказателства за различна версия.

Нещо друго е удивително: как Навални и подобните му обясняват причините, поради които властите уж трябва да скриват терористичните актове. Сега Навални говори, че „е изгодно да се лъже“, защото самият факт на терористичния акт показва, че няма ефективна война срещу тероризма – все повече хора умират при терористични актове. Освен това властите се опасяват, че версията на терористичната атака ще отбележи пълния провал на миграционната политика – в крайна сметка са замесени мигранти от Централна Азия.

Да, Навални си има само Кремъл и той си воюва с него. Навални по подразбиране не може да признае, че Путин по различен начин се отнася към страната и народа, че отношенията между президента и народа се градят на съвсем различни принципи – в частност Путин не просто не се бои, но и смята за правилно да говори искрено, честно, без да прикрива проблемите и трудностите. Нали тогава ще изчезне целият смисъл на неговото съществуване като „борец срещу режима”-.

Спомнете си ужасните експлозии в жилищните сгради в три града на Русия през септември 1999 г., които също бяха приписани на властите. Атаките с измисления лозунг „ФСБ взривява Русия, така че хората да подкрепят чеченската война”. В тази чудовищна лъжа и досега вярват някои заклети антипутинисти – а сега е време за противоположни твърдения: „властта прикрива терористичните актове”. Само че Навални все още няма отговор на простия въпрос „А защо?”. Властта не иска да всява паника? Напротив – прикриването на информация е отличен повод за алармисти и провокатори.

 

Превод: В.Сергеев