Днес е Световният ден на прегръдката

2
157
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес отбелязваме Световния ден на прегръдката. Този празник се е зародил в САЩ през 1986 г. и за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. В САЩ денят е известен като Национален ден на прегръщането.

Датата 21 януари не е случайна, а е избрана от пастор Заборни, защото се пада между коледните и новогодишните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари. Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените. Според пастор Заборни на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек.

Прегръдките, както и всеки физически контакт между хората, са от съществено значение за здравословното, социалното, психическото и физическото развитие на човека. Прегръдките помагат и за укрепването на имунната система и намаляват нивата на хормона на стреса кортизол при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести.

Специалисти са доказали, че двойките, които се прегръщат дори само за 20 секунди, имат по-високи нива на окситоцин, хормона на любовта и на насладата от секса. Според учените хората, които не се докосват достатъчно често, страдат от по-високо кръвно налягане и от аритмия.