Ефикасни диети за отслабване и поддържане на красива фигура

10
Добави коментар
j_9243
j_9243

Диета за отслабване „Пиер Дюкан“ носи името на известния френски диетолог и специалист в областта на храненето д-р Пиер Дюкан.

Тази диета е от четири фази, богата е на протеини, ниска на калории, също така тази диета позволява загуба на тегло без загуба на мускулна маса.
Програмата допуска и период на пост-диета, когато организмът се адаптира и не дава възможност за връщането отново към напълняване. Избягва се така нареченият йо-йо ефект.

Фази на диетата „Пиер Дюкан“:

Фаза на протеинова атака. Чиста протеинова фаза: вие се храните с протеинови храни т.е. месо, птици, рибни продукти и морски дарове и ниско маслени млечни продукти. Тази фаза продължава от 3 до 10 дни в зависимост от вашата цел.Няма ограничение на количеството и броя хранения, единственото правило е да се консумират храни само от следния списък:
Риба – позволен са всички видове, отново без добавяне на мазнина – печени, варени или сурови.
Млечни храни – обезмаслени или ниско маслени. Сирене, извара, кисело и прясно мляко.
Яйца – основно се яде техния белтък, а жълтъците се ограничават до 3-4 на седмица.
Птиче месо – печено или варено – пилешко, патешко, пуешко – консумира се без кожата.
Дреболии –дробчета и сърца.
Морски дарове – раци, калмари, миди, скариди, омари.
Шунка – само от ниско маслен вид.
Пие се много вода – поне 1.5 литра на ден.

Фаза за постигане на желаното тегло – както протеиновата част, но постепенно се увеличава приемът на зеленчуци с изключение на картофи, сладка царевица, грах, леща, зелен фасул и т.н. Вие редувате протеиновата диета, с протеинова диета +зеленчуци. Това го правите, докато постигнете желаното от вас тегло. С тази фаза от програмата губите около килограм на седмица.

Трета фаза на преходния режим – Вие започвате бавно да се връщате към нормалния начин на хранене, за да избегнете йо-йо ефектът. Този период трае по 10 дни на всеки свален килограм през предишните 2 фази. Например ако сте отслабнали 8 килограма, тогава времето за запазване на постигнатото тегло е 8*10=80 дни или 2 месеца и 20 дни.Запазват се храненията с протеинова храна и зеленчуци и се добавят 1 плод на ден (без банани, череши и грозде), 2 филии пълно зърнест хляб дневно, 1 порция сирене на ден (40 гр.), 2 порции нишестени храни седмично и се разрешават свинско, агнешко и нормален вид шунка. Добавят се и 2 галавечери на седмица и 1 ден чисти протеини.Галавечерите имат ограничение да не си сипвате допълнително, т.е. можете да ядете по 1 от всичко – 1 пред ястие,1 основно ядене, 1 салата, 1 десерт. Денят на чисти белтъчини е като през ударния (първия) период.

Стабилизираща фаза. Вие се храните нормално, като зачитате две златни правила – да имате чист протеинов ден веднъж седмично и да хапвате по 3 супени лъжици овесени трици всеки ден.Идеята на триците е да регулират перисталтиката и да поемат част от изядените калории и да ги изхвърлят с фекалиите без да бъдат усвоени.

С тази диета може да се отслабне при стриктното спазване на фазите и най-хубавото е, че резултати се виждат до седмица, което дава на хората надежда, че могат да отслабнат.