Тайната на щастливия брак

21
Добави коментар
plam
plam

Мъжете, които искат щастлив брак, да забравят вечерите на свещи, романтичните уикенди, далеч от дома и безкрайните комплименти. Те просто трябва да си вземат по-умна жена, която е най-малко пет години по-млада от тях.

Учени са разработили доста неромантична формула, за да предскажат доколко двама души си пасват въз основа на тяхната възраст, образование и предишни връзки. Двойките, в които жената е с по-високо образование от мъжа, е най-вероятно да останат дълго време заедно. Необходимо е също така мъжът да е по-голям от жената с пет и повече години и да не се е развеждал преди това.

Специалистите анализирали беседи с над 1500 двойки, които били женени или имали сериозна връзка. Пет години по-късно те се свързали с 1000 от тях, за да разберат кои все още са заедно. По този начин те успели да определят факторите, способстващи за мечтания брак и тези, които унищожават връзката.

Изследователите открили, че ако жената е с пет или повече години по-голяма от съпруга си, е три пъти по-вероятно те да се разведат спрямо семействата, в които и двамата партньори са на една възраст. Доброто образование увеличава шансовете за запазване на брака, а особено светло е бъдещето на тези двойки, при които жената е по-образована от мъжа, показва изследването, публикувано във в. „European Journal of Operational Research“.