Епидемична обстановка

3
232
Добави коментар
petar_k
petar_k

                                                                                    Грип 2019г. и превенции срещу него!

От няколко години забелязвам, че се „спускат“ все по-агресивни вируси (за нещастие завършващи понякога и със смърт). Поредните нови вируси кръстени вероятно на областите, в които е създадени (Сингапур от тип А Н3/N2, Колорадо от тип Б, Мичиган – А/Н1N1 и Пукет). Те се доближават до предходните по начин на протичане, но за тях има доста новоизлезли лекарства и ваксини, които ние хората „трябва“ да закупим и така да подпомогнем фармацевтичния бизнес. Тези действия са подли, но не можем да направим почти нищо, защото ни ги „поднасят“ с храната, във въздуха и как ли не още.

Най-ефиктивното средство за предпазване е имунопрофилактиката.

Последните данни показват, че от грип в момента боледуват около 100 хиляди души. В много области е обявена грипна ваканция в училищата като превантивна мярка срещу разпространението на грипа сред децата. Усложнението при грипа засягат белия дроб и най-често се стига до тежки пневмонии или бронхити. Това обаче се подценява в голяма част от хората, които предпочитат самолечение пред адекватните методи. За да не се стига до усложнение се налага да посетим нашия личен лекар. Той може да направи най-точната оценка на здравния ни статус. Симптомите за грип са температура, болки в ставите, главоболие и дразнене на очите от светлината. Като развитието му трае едва няколко часа. Рисковите групи са естествено малките деца и възрастните хора. Това не променя факта, че всички трябва да се пазим от грипа. Всеки работещ човек, контактен с голям брой хора е потенциална „жертва“.

Едно от нещата, които трябва да направим за да се предпазим от грип е да поддържаме добра лична хигиена. Честото миене на ръце е задължително, тъй като вирусът може да оцелее върху тях в продължение на 3 часа. Осигуряването на достатъчно сън също не е маловажно, защото за да се бори организма с инфекциите са необходими от 7 до 9 часа сън. Лечението с антибиотици е напълно погрешно. Те се взимат само ако вирусът е създал условия за бактериална инфекция. В останалите случаи само ще отслаби имунитета ни. Също така трябва да внимаваме да не предозираме с витамините. Така например високите дози витамин С могат да ни докарат тежка диария, а от своя страна и до дехидратация, влошаваща симптомите на грипа.

Моите прости действия срещу грип са добра храна и прием на течности. Наблягам на плодове и зеленчуци. Не пропускам вечер, в която да не съм изял една ябълка поне. А всяка сутрин приемам по една лъжица настърган корен от джинджифил в мед с орехи!

Снимка: pixabay.com