Зад кулисите на дигиталния маркетинг. Всичко, което искате да знаете

4
285
Добави коментар
websitedesign
websitedesign

Често ми се е случвало да питам хора, какво според тях е маркетингът и как биха го описали. Не можете да си представите колко много ги затруднява този въпрос. Тези, които все пак ми даваха отговор, обикновено беше следният: Маркетингът е реклама!

Е да, ама не!

Мисълта ми е, че между двете има разлика. Най-добре би могла да бъде излюстрирана с този анекдот на писателката-хумористка Силвия Симънс:

Ако един млад мъж каже на момиче по време на среща, че тя е интелигентна, изглежда чудесно, и е страхотен събеседник, той казва правилните неща на правилния човек и това е маркетинг. Но, ако един млад мъж каже на момиче по време на среща колко е красив, умен и успешен (описвайки себе си) – то това е реклама.

След като уточнихме тази разлика, нека сега да ви дам и едно съвсем простичко определение за това, какво представлява маркетингът (може да го заучите и ако някой ви пита да го кажете):

Маркетингът е набор от дейности и начини, които имат за цел вашият продукт, услуга или съдържание да достигне до реалните и потенциални клиенти. Толкова.

Ако ви трябва и по-засукано определение, ето го и него:

Маркетингът е мениджмънт процес, отговорен за идентифициране, предвиждане и удовлетворяване на изискванията на клиентите.

Какво е дигиталният маркетинг? Същото като нормалния, само че в дигиталната среда – интернета.

Важен ли е дигиталният маркетинг за вашия успешен бизнес?

Това е риторичен въпрос, разбира се. Все пак живеем в дигитална епоха, жесток технологичен подем и буквално може да се каже, че ако ви няма в интернет, то все едно не съществувате.

През 2017-та година само в България са изхарчени 580 милиона лева от онлайн продажби. На световно ниво цифрите са космически.

Към декември 2018 г. в света има 4,1 милиарда потребители на интернет. За сравнение с 3,9 милиарда потребители в средата на 2018 г. и около 3,7 милиарда в края на 2017 г.

Азия има най-много интернет потребители от всички континенти – 49% (от около 50% през 2017 г. и около 48% в средата на 2018 г.). Европа е на второ място с 16,8% от всички интернет потребители. Данните са предоставени от hostingfacts.com.

Ето и една инфографика от Statista, която показва за какво дигитално съдържание най-много си дават парите потребителите в САЩ и Англия:

Нека да го кажа така – скоро ще си отидат и последната вълна възрастни хора, които не са израстнали с компютрите. И реално всички хора (или поне по-голямата част) вече ще бъдат интернет потребители.

Ха сега вие ми кажете: Важен ли е дигиталният маркетинг за вашия успешен бизнес?

Видове дигитален маркетинг Инфографика

За да не откривам топлата вода, според Нийл Пател има 7 главни категории онлайн маркетинг и те са:

1. SEO – оптимизация за търсачки

Това е процесът на оптимизиране на уеб сайта ви, за да се “класира” по-високо в страниците с резултати от търсенето (SERP), като по този начин се увеличава количеството органичен (или безплатен) трафик, който вашият уеб сайт получава.

Тук говорим за конкретно таргетиран трафик към определени потребители, които има голям шанс да станат ваши клиенти.

Друга много голяма полза на оптимизацията за търсачки е, че когато един сайт бъде оптимизиран достатъчно време, дълго след това може да има дивиденти от осъществените дейности. 

Каналите, които се възползват от SEO, включват:

– Уеб сайтове – Блогове – Инфографики

2. SEM – маркетинг за търсещи машини

Това са видовете платени реклами в търсачките, които могат също толкова добре да таргетират (даже и по-добре от SEO). Те са изключително полезни в самото начало на кампаниите, когато някои други канали все още не могат да донесат желаните резултати. Разбира се, биха могли да са също толкова ефективни и в един последващ период, в зависимост от целите, бранша и сайта.

3. Маркетинг чрез съдържание

Този термин означава създаване и популяризиране на активите на съдържанието с цел генериране на осведоменост за марката, растеж на трафика, конверсии и клиенти. Каналите, които могат да играят роля в маркетинговата ви стратегия за съдържание, включват:

– Блог постове – Електронни книги – Инфографики – Онлайн брошури

4. SMM – маркетинг в социалните мрежи

Тази практика промотира вашия бранд и съдържанието ви в каналите на социалните медии, за да повишите осведомеността за марката, да привлечете трафик и да генерирате потенциални клиенти за вашия бизнес. Каналите, които можете да използвате в маркетинга в социалните мрежи, включват:

– Facebook. – Twitter. – LinkedIn. – Instagram. – Snapchat. – Pinterest. – Google+.

5. PPC – плащане на клик

PPC е метод за привличане на трафик към уебсайта ви, като плащате на издателя всеки път, когато рекламата ви е кликната. Един от най-често срещаните видове е Google Ads, който ви позволява да плащате за най-добрите позиции на страниците с резултати от търсенето на Google, на цена “на клик” за връзките, които поставяте. Други канали, където можете да използвате PPC, включват:

– Платени реклами във Facebook. – Промотирани туитове в Twitter. – Спонсорирано съдържание в LinkedIn.

6. Афилиейт маркетинг

Това е вид реклама, базирана на ефективността, където получавате комисионна за популяризиране на продукти или услуги на някой друг в уеб сайта ви. Партньорските маркетингови канали може да включват още:

– Хостване на видеореклами чрез Партньорската програма на YouTube; – Публикуване на партньорски връзки от профили в социалните мрежи.

7. Имейл маркетинг

Компаниите използват имейл маркетинга като начин за комуникация със своята аудитория. Имейлът често се използва за популяризиране на съдържание, отстъпки и събития, както и за насочване на хората към уеб сайта на фирмата. Видовете имейли, които можете да изпратите в имейл маркетингова кампания, включват:

– Бюлетини за абонамент за блогове; – Последващи имейли до посетителите на сайта, които са изтеглили нещо; – Поздравителни имейли за клиентите; – Предложения и промоции за лоялни клиенти; – Съвети или интересно съдържание, свързано с бранда и бранша; – Имейли за събития или промотиране на услуги.

Ето ви три чудесни сайта, които ще ви помогнат с вашите имейл кампании: https://mailchimp.com https://elasticemail.com https://mailerlite.com

Разбира се, има и други видове дигитален маркетинг, които не е много ясно дали попадат в някоя от главните категории, за това ето и най-важните от тях:

1. Нейтив реклама

Става дума за реклами, които са представени на площадката на друго, неплатено съдържание, което е много силно релевантно към това, което трябва да бъде рекламирано. Това е нещо като свързани публикации под определена новина примерно, но спонсорирано.

Тоест, ако четете статия на автомобилна тематика, някъде би могло да има нещо от рода на Вижте още, където да има друга публикация, на автомобилна тематика. Тя обаче може да е платена и се смята, че щом някой се е зачел в публикация на определена тема, то той няма да има нищо против да вижда и други, на същата тематика.

2. Онлайн PR

Онлайн PR-а е много подобен на традиционния PR в смисъл, че става дума за въздействие върху хората, а не за закупуване на място за съдържание на бранда.

Говорим за осигуряване на интернет присъствие с дигитални публикации, блогове и други базирани на съдържание уеб сайтове, които да представят даден човек в определена светлина. Наистина много прилича на традиционния PR, но в онлайн пространството.

Работи ли за всички бизнеси дигиталният маркетинг?

Дигиталният маркетинг може да работи за всеки бизнес във всяка индустрия. Независимо от това, което вашата компания продава, дигиталният маркетинг все още включва изграждането на персона на купувача, за да се идентифицират нуждите на вашата аудитория и да се създаде ценно онлайн съдържание. Това обаче не означава, че всички брандове трябва да прилагат една и съща стратегия за дигитален маркетинг….

B2B – Бизнес към бизнес дигитален маркетинг

Ако вашата компания и това, което предлага са ориентирани към бизнеса (B2B), вашите усилия за дигитален маркетинг вероятно ще бъдат съсредоточени около откриването на заинтересовани бъдещи купувачи, като крайната цел е някой да говори с продавач. Поради тази причина ролята на вашата маркетингова стратегия е да привличате и конвертирате най-силните потенциални клиенти за вашите търговци чрез уеб сайта и поддържащите ви цифрови канали.

Извън вашия сайт, вероятно бихте избрали да насочите усилията си към канали, фокусирани върху бизнеса, като LinkedIn, където демографската ви среда прекарва времето си онлайн.

B2C – Бизнес към потребител дигитален маркетинг

Ако вашата компания предлага услуги или продукти за потребители, в зависимост от ценовия диапазон на вашите продукти, вероятно целта на вашите усилия за дигитален маркетинг е да привлекат хора към уеб сайта ви и да ги накарат да станат клиенти, без да се налага да говорят с продавач.

По тази причина е по-вероятно да се съсредоточите върху създаването на бързо, ясно и лесно потребителско пътуване (buyer’s journey), от момента, в който някой пристигне на вашия уеб сайт, до момента, в който бъде направена покупка. Това често означава, че характеристиките на вашата услуга или продукт са по-високи в маркетинговата фуния и може да се наложи да използвате всякакви хитрини за възприемане на съдържанието, като правилно форматиране, притегателни изображения и силни призиви към действие (Call to action).

За B2C компании, каналите като Instagram и Pinterest често могат да бъдат по-ценни от бизнес-ориентираните платформи LinkedIn, особено ако продавате продукти.

Какви са предимствата на дигиталния маркетинг?

За разлика от повечето офлайн маркетингови усилия, дигиталният маркетинг позволява на търговците да виждат точни резултати в реално време. Ако някога сте публикували обява във вестник, ще знаете колко е трудно да се прецени и измери колко хора всъщност са се обърнали към тази страница и са видяли рекламата ви. Няма сигурен начин да разберете, дали тази реклама е отговорна за всички продажби.

От друга страна, с дигиталния маркетинг можете да измерите възвръщаемостта на инвестициите в почти всеки аспект от маркетинговите си усилия до последната стотинка.

Ето и няколко примера:

Трафик към сайта

С дигиталния маркетинг можете да видите точния брой хора, които са преглеждали определена страница на уеб сайта ви, колко хора са си закупили вашия продукт и от къде са дошли те. Подобна информация можете да получите, използвайки софтуер за цифрови анализи, като Google Analytics, Google Tag Manager и други подобни.

Можете също да видите колко страници са посетили, какво устройство са използвали и какви са техните предпочитания, наред с още много други данни.

Тази информация ви помага да приоритизирате на кои маркетингови канали да отделите повече или по-малко време, въз основа на броя на хората, които тези канали докарват към уеб сайта ви. Например, ако само 10% от трафика ви идва от органичното търсене, знаете, че вероятно трябва да инвестиране определена сума в SEO, за да увеличите този процент.

С офлайн маркетинга е много трудно да се каже как хората взаимодействат с вашата марка, преди да са осъществили комуникация с продавач или да направят покупка. С дигиталния маркетинг можете да идентифицирате тенденциите и моделите в поведението на хората, преди да са стигнали до последния етап от пътуването си във вашия сайт, което означава, че можете да вземете по-информирани решения за това как да ги привлечете към уеб сайта си точно на върха на маркетинговата фуния.

Ефективност на съдържанието и събуждане на интерес в потенциалните клиенти

Представете си, че сте създали продуктова брошура и я пускате в пощенските кутии на хората – тази брошура е форма на съдържание, макар и офлайн. Проблемът е, че нямате представа колко души са отворили брошурата ви или колко хора са я хвърлили в кошчето без дори да я погледнат.

Сега си представете, че имате същата тази брошура на вашия сайт вместо това. Можете да измерите точно колко души са видели страницата, на която се намира, и можете да събирате данните за контакт на тези, които я изтеглят, като използвате формуляри. Можете да измервате не само колко хора са се ангажирали със съдържанието ви, но и да се сдобиете с данните за връзка с тези хора, когато те я изтеглят.

Модели на приписване (Attribution Modeling)

Една ефективна стратегия за дигитален маркетинг, съчетана с подходящите инструменти и технологии, ви позволява да проследите всичките си продажби обратно към първата цифрова точка на клиента, от която той е започнал да взаимодейства с вашия бизнес.

Този процес се нарича модели на приписване и ви позволява да идентифицирате тенденциите в начина, по който хората изследват и купуват вашия продукт. Това ви помага да взимате по-информирани решения за това, кои части от маркетинговата ви стратегия заслужават повече внимание, и кои части от цикъла на продажби се нуждаят от усъвършенстване.

Свързването на точките между маркетинга и продажбите е изключително важно. Компаниите със силни продажби и маркетинг постигат 20% годишен ръст, в сравнение с 4% спад в приходите за компании с лошо съответствие. Ако можете да подобрите пътуването на клиента си през цикъла на закупуване, като използвате цифрови технологии, тогава е възможно това да се отрази положително на крайния резултат на бизнеса ви.

Ето как точно да се възползвате от Google Analytics Attribution Modelling (на английски).

Имам ли нужда от голям бюджет за дигитален маркетинг?

Както и с всичко друго, бюджетът наистина зависи от това какви елементи на дигиталния маркетинг искате да добавите към вашата стратегия.

Ако се фокусирате върху инбаунд техники като SEO, социални мрежи и създаване на съдържание за съществуващ уеб сайт, добрата новина е, че изобщо не се нуждаете от голям бюджет.

Например, за да приложите PPC кампания, използвайки Google Ads, ще наддавате срещу други компании във вашата индустрия, за да се показвате в началото на резултатите от търсенето на Google за ключови думи, свързани с бизнеса ви. В зависимост от конкурентоспособността на ключовата дума, тя може да бъде разумно достъпна или изключително скъпа, поради което е добра идея да се съсредоточите и върху изграждането на своя органичен обхват.

Ако вече правите дигитален маркетинг, вероятно сте достигнали най-малко до някои сегменти от онлайн аудиторията си. Несъмнено може да се сетите и за някои области на вашата стратегия, които бихте могли малко да подобрите.

Успех!

Зад кулисите на дигиталния маркетинг. Всичко, което искате да знаете

5 (100%) 2 votes

Резюме

Заглавие

Зад кулисите на дигиталния маркетинг. Всичко, което искате да знаете

Описание

Какво представлява дигиталният маркетинг и как да боравите с него, в полза на вашия успешен бизнес. Запознайте се с различните видове онлайн маркетинг и техните специфики.

Автор

Славчо Панов

Име на издателя

Аз Мога