САЩ планират да станат износител на нефт и природен газ до 2020 г.

1
180
Добави коментар
stivi56
stivi56

Администрацията на САЩ за енергийна информация (EIA) публикува своя годишен доклад, в който прогнозира, че САЩ ще станат износител на нефт и природен газ през последното тримесечие на 2020 г. – нещо, което не се е случвало от почти 70 години – благодарение на увеличаване на тези ресурси в страната.

Според тези данни, от същата година и след като производството на суров петрол в САЩ продължава да се увеличава и вътрешното потребление се забавя, страната ще започне да изнася повече енергийни продукти, отколкото внася. Документът, който включва прогнози за следващите 50 години, уточнява, че увеличаването на доставките на природен газ и други петролни продукти също ще засили ролята на САЩ като важен износител на енергия.

 

EIA смята, че тази тенденция ще продължи до средата на този век, когато се предвижда страната да внася повече петрол и природен газ, отколкото да изнася. В изданието на миналогодишния доклад беше предсказано, че преобразуването в страна износител ще се случи през 2022 г., докато в документа за 2017 г. се говореше за 2026 г.

 

От друга страна, EIA предсказва, че САЩ ще бъдат износител и на въглища до 2050 г. Също така докладът показва, че производството на петрол в САЩ ежегодно ще надминава рекордите си до 2027 г., когато се очаква то да се стабилизира. Само миналата година, САЩ произвеждаха средно по 10,9 милиона барела суров петрол на ден, до голяма степен благодарение на разпространението на находища на шистов петрол.