75-та годишнина от освобождението на Ленинград

1
195
Добави коментар
stivi56
stivi56

На 27 януари Русия отбеляза 75-та годишнина от края на обсадата на Ленинград (сега Санкт Петербург), най-жестоката и смъртоносна обсада на Втората световна война и една от най-дългите в историята на човечеството.

 

Блокадата е продължила от 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. и според различни оценки е отнела живота на между 600 000 и 1,5 милиона жители. Повече от 90% от тях са умрели от глад.

Нацистките войски влизат на територията на Ленинградската област през юли 1941 г. В края на август те окупирали град Тосно, намиращ се на 50 километра от Ленинград.

 

Въпреки усилията на Червената армия, на 2 септември германците прерязват последната железопътна линия, която свързва Ленинград с останалата част от страната. По-малко от седмица по-късно градът е напълно обграден, така че единствените два комуникационни маршрута със страната са по въздух и през езерото Ладога. По това време в Ленинград има повече от 2,5 милиона жители, от които 400 000 са деца.

Плановете на нацистите са да превземат града, напълно да елиминират населението, да унищожат територията с наводнения и да изтрият града от лицето на Земята. Но градът не се предава!

На 12 септември са преброени всички хранителни резерви: те се оказват достатъчни само за месец и половина. През ноември започва истински глад. Поради недостига на храна, в града е въведена купонна система. От края на ноември работниците получават само по 250 грама хляб на ден, а децата – по 125 грама. Има чести случаи на припадък поради глад, хората умират от изтощение.

 

Единственият път за евакуация и снабдяване на обсадения град е т.нар. „Път на живота“ през езерото Ладога. След няколко месеца успяват да се евакуират около 660 000 души, предимно деца, отслабени от липсата на храна.

Зимата обаче е много тежка, студена и дълга. От есента на практика няма електричество или отопление, а транспортът е спрял. В допълнение към липсата на храна, се влошават значително санитарните условия. Германските въздушни удари унищожават гражданската инфраструктура, водните системи и канализацията, така че хората са принудени да изливат отпадъци през прозорците.

„Нямаше вода, трябваше да я търсим, майка ми намери ботуши от баща ми, наряза ги на тънки ивици, тъй като преди войната обувките бяха изработени от естествена свинска кожа, и тя използваше тези ленти за да направи супата „, казва Зинаида Иванова, оцеляла от обсадата. Жената си спомня как майка й е нарязвала парче от 125 грама хляб на малки кубчета и ги изсушавала. Когато отива на работа, тя дава тези парчета на Зинаида и нейните четирима братя, за да ги смучат, сякаш са бонбони.

 

През пролетта на 1942 г. учените публикували листовки със списък от фуражни растения и рецепти за тяхното приготвяне, а в домовете на Ленинград започнаха да готвят крокети от детелина, салати от глухарчета и супи от коприва. Ситуацията се подобрила малко през втората половина на годината, когато доставките на хляб станали относително редовни.

Съветските войски правят четири неуспешни опита да разбият обсадата на Ленинград. Едва през януари 1943 г., когато главните германски сили са съсредоточени в Сталинград, те го постигат благодарение на операцията „Искра“.

На 18 януари 1943 г. Червената армия успява да отвори коридор с ширина 10 километра, което позволява възстановяването на градските запаси. Около 34 000 съветски войници и 23 000 германци са убити в операцията. Но все пак е необходимо да се изчака повече от година, преди Ленинград да бъде напълно освободен. Това става на 27 януари 1944 г., когато след две седмици на ожесточени битки, съветските войски разкъсват обсадата на нацистите и изтласкват германците на 100 километра от града.

 

„Вдигането на обсадата на Ленинград е едно от основните събития, които обявиха драстична промяна в хода на Втората световна война, което накара войниците на Червената армия да повярват в окончателната победа над фашизма“, казва руският историк и учен Вадим Трухачов.

 

Обсадата причини катастрофални загуби. Ако преди войната в града умират по-малко от 3500 души на месец, през 25-те дни на декември 1941 г., броят на жертвите е 39 073, а през следващите месеци около 3000 души умират на всеки 24 часа. През 872 дни, продължили обсадата, общият брой на смъртните случаи, според някои оценки, е достигнал един милион и половина души.

Русия помни подвига на града-герой!