Абу Даби почете равенството между половете, награждавайки само мъже

1
154
Добави коментар
stivi56
stivi56

Властите в Обединените арабски емирства станаха обект на присмех, след като се оказа, че всички победители в инициативата за насърчаване на равенството между половете на работното място са мъже. Мъже били не само победителите, но и останалите участници в церемонията, съобщава в. “Гардиън”.

Сертификати и медали са били връчени от шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум, вицепрезидент на Обединените арабски емирства и емир на Дубай.

 

 

“Ние се гордеем с успеха на жените в Емирствата и тяхната роля е от основно значение за оформянето на бъдещето на страната ни“, се казва в публикувано в Twitter прессъобщение от властите на Дубай.

“Равнопоставеността на половете се превърна в стълб в нашите държавни институции“, заявява изцяло мъжкият състав на церемонията за равенство на половете в ОАЕ.

Дъщерята на връчващият призовете шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум, принцеса Латифа, се опита да избяга от Дубай през март 2018 година, заради бруталните норми и лошото отношение на баща си. Латифа обаче бе заловена във водите на Индийския океан и отведена обратно в ОАЕ.

Междувременно в социалните мрежи потребителите се шегуват, че явно умовете на управляващите са били хакнати от The Onion – сатиричния първообраз на НеНовините. Нямало друго обяснение за абсурдното им поведение.

Наградите за насърчаване на равенството между половете са били връчени на министерството на финансите, федералния орган за конкурентоспособност и статистика и министерството на човешките ресурси, представени на церемонията изцяло от мъже.

Заместник-премиерът и министърът на вътрешните работи, генерал-лейтенант Шейх Саиф бин Зайед ал-Нахаян, е бил признат за “най-добрата личност, подкрепяща баланса между половете” за усилията си за въвеждането на отпуск по майчинство в армията на ОАЕ. Жените могат да служат във военните сили на страната, стига да имат разрешението на родителите си.

Експертите коментират, че докато силните мъже на Обединените арабски емирства си връчват сами награди, то действащото в страната ислямско право позволява на мъжете да бият съпругите си. Освен това съдът в ОАЕ често е осъждал на затвор или различни парични глоби жертвите на изнасилване, тъй като според правораздаването “жените си го търсели сами”.

Например, през декември 2012 г. британка бе изнасилена от трима мъже в Дубай, но властите ѝ наложиха глоба за употреба на алкохол и сексуални отношения извън брака. През 2008 г. австралийка се оплака, че е била дрогирана и изнасилена от група мъже, но получи 11-месечна присъда.

Оказва се, че изнасилените жени най-често са съдени именно за извънбрачен секс и консумация на алкохол. Законът често остава безразличен към насилниците.

Жените нямат право да се омъжват без позволението на своя баща или глава на семейството, като законът забранява те да се венчават за немюсюлмани. Целуването на публично място също е незаконно и обикновено се наказва с 80 удара с камшик.

Убийство с камъни все още е допустимо от законите на страната наказание, а най-често на него са осъждани “неверни” съпруги. Абортите в ОАЕ са нелегални и се наказват със 100 удара с камшик. Отказът от исляма, както и хомосексуализмът се наказват със смърт. Сред останалите допустими наказания са отрязването на ръка или крак, както и разпъването на кръст. Допустимо в страната е и измъчването – във всичките му всевъзможни форми.

Както в останалите страни, в които шериата е норма, то жените имат много по-малко правна закрила и права от мъжете в ОАЕ. Въпреки това, проучване на Програмата за развитие на ООН от 2018 г. установи, че ОАЕ е страната от Персийския залив, която е на първо място по отношение на равенството между половете и е постигнала значителен напредък в привличането на жените към работната сила.

От ОАЕ се гордеят, че 135 000 жени от общо 9 милионното население на страната работи. Въпреки лъскавата фасада на Дубай и Абу Даби, организацията “Фрийдъм Хаус” определя ОАЕ, като “несвободна страна”, заради нехуманните ѝ закони.