Херпес на устната – как да се справим сами у дома

6
349
Добави коментар
zivvo
zivvo

Херпесът на устната всъщност е инфекция с вируса на херпес симплекс, която може да е много стара. Този причинител е много разпространен. Обикновено след първоначалното инфектиране имунната система държи под контрол вируса, който остава в неактивно състояние в корените на тригеминовия нерв. Ако обаче имунната система временно е отслабена от фактори като стрес, болест, някои медикаменти или операция, вирусът на херпес може да се активира. Провокира се също от недоспиване или UV облъчване. Херпесните вируси стигат до кожата на устните и прави познатите мехурчета, които се разраняват лесно и болят. Това се случва при около 30% от хората, които са инфектирани с херпес симплекс.

Как може сами да си помогнем срещу херпеса на устната

Още при първото дразнене на устната, което е предвестник, че херпесът ще “цъфне”, трябва да се нанесе противовирусен крем, който се продава без рецепта в аптеките. Има и пластири, които покриват мястото и обещават, че ще зарасне по-бързо. Ако често страдате от подобни пристъпи, може да попитате лекаря си дали не е добре да ви предпише и лекарство за през устата.

Ако стресът е основният провокатор за херпеса, може да се помисли за начини, по които да го избягваме или намалим. Винаги използвайте балсам за устни с UV защита, защото силните слънчеви лъчи го активират.

Херпесът се предава лесно от човек на човек

Това е от най-прилепчивите и лесни за предаване с битови предмети вируси. Затова помислете как да предпазите околните. Херпесът на устната е заразен до зарастването на раничката. Ето съвети как да предотвратим разнасянето на вируса:

Не докосвайте инфектираното място. Кремът за херпес се нанася с клечка за уши
Не споделяйте с другите в жилището кърпи за ръце, лице, съдове, прибори или козметика
В активната фаза на инфекцията целувките са табу. За възрастните няма голямо значение, обаче за кърмачета и деца херпесните вируси са опасни.
Бременните, които не са боледували от варицела (дребна шарка), да бъдат особено внимателни в контактите си с хора с херпес на устната.

Помощ с домашни средства и билки

Първата помощ при избиващ херпес е да се охлади мястото – например с кубче лед. Ето още какво помага:

Паста за зъби е оспорвано средство срещу херпес. Може да съдържа вещества, които да раздразнят раничката още повече. Ако ползвате паста за зъби, нека поне съдържа цинк. Той ускорява заздравяването.
Невенът е растение, което действа дезинфекционно и противозъпалително. Има и противовирусен ефект. Най-добре ползвайте готова есенция от аптеката. Разрежда се с вода 1 към 10 или както е описано на опаковката. Нанася се внимателно на мястото.
Черен чай – употребено наскоро пакетче черен чай, охладено в хладилника, е чудесен компрес за херпес на устната.
Извара – действа противовъзпалително, нанася се на мястото. След изварата може да се нанесе и малко мед.

Има и други билки, които помагат, нанесени на устната:

Чай от маточина
Тинкутра от смирна
Масло от карамфил (билката)
Мед с чаено масло смесвате го сами у дома
Чай от лайка
Чесън – маже се с нарязана скилидка
Лечебна хума (кашичка)
Шуслерови соли – при херпес помагат сол №3 (ферум фосфорикум) и №4 (калиум хлоратум). Те не са точно билка, но са метод от природолечението. Таблетките се правят на кашичка с малко вода и остават за нощта на устната.

[Общо: 5    Средно: 2.6/5]

Още