ОПАСНОСТ ОТ НАВОДНЕНИЯ В ЮЖНА БЪЛГАРИЯ ВРЕМЕТО- РЕАЛНАТА ПРОГНОЗА

1
107
Добави коментар

снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ

Валежите от последните няколко дни и топенето на снеговете създават опасност от наводнения в южните части на страната, информира Нова.

Прогнозите са нивата на реките да продължат да се покачват. Под най-сериозно наблюдение са коритата на всички реки в Родопите, както и в област Благоевград.

Най-висока опасност от наводнения се очаква утре, 30 януари.

Междувременно в област Кърджали вече преливат малки язовири, пише bTV.

Дъждът в областта повишава нивата на реките, десетки малки водоеми преливат.  Засега обаче не съществува риск от наводнения. Нивата на язовирите се следят всеки час.

Стана ясно, че микроязовирът край Джебел прелива през последните 24 часа, а единственият път до него от години е отнесен от големите води. До водоема се стига през преливника, който е залят от водата.

Един от големите частни язовири в региона „Боровец“ също е пред преливане. Собственикът на водоема Сали Яшар обяснява, че превантивно източва обема през главния изпускател.

Димитър Кирушев от Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор (ДАМТН), който отговаря за контрола на над 2 600 водоема в областите Хасково, Смолян и Кърджали, уверява, че въпреки дъждовете, място за притеснения няма.

По думите му всички собственици на язовири са предупредени да следят нивата водата, както и да почистват преливните от паднали дървета и други.

Трите големи язовира от каскадата Арда – „Кърджали“, „Студен Кладенец“ и „Йвайловград“ към момента са пълни на около 70%.Източник:https://news.bg/health/