Бебешка кожа – как да се грижим за здравето ѝ?

1
233
Добави коментар
borola
borola

Деликатната бебешка кожа се нуждае от нежна грижа още от самото раждане на детето. Как да запазим бебешката кожа здрава и какви средства да използваме за нейното подхранване, прочетете в тази публикация.

Нежната бебешка кожа често страда от раздразнения

Ето кои са най-честите:

Раздразнения от памперси и пелени – въпреки че са направени от хипоалергенни материи, памперсите могат да доведат до подсичане. Така наречения „Памперс дерматит“ може да се избегне с честа смяна на пелените и използване на подходяща дермокозметика.
Дразнения, предизвикани от претопляне на бебето – бебешката кожа няма напълно развити потни жлези. При повишаване на температурата, част от влагата се задържа в кожата. Това предизвиква появата на раздразнения, най-вече покрай извивките на врата, под пелените и около подмишниците. За избягване на подобни състояния първостепенна важност имат дрешките. Добре е те да са от естествени материи.
Поява на корички по кожата – често и предимно по скалпа на бебетата се отделят люспести корички, продукт на все още небалансирана мастна секреция.
Сухота на кожата – скоро след раждането бебешката кожа се изсушава и започва да се лющи на различни места по тялото. Това е естествена реакция към променената външна среда.
Поява на зачервени участъци и загрубяване около коленете и по бузите – ако някой от родителите има податлива на раздразнения кожа, бебето лесно може да унаследи подобна склонност. Нарушения във водно-липидната мантия на кожата са най-вероятната причина за появата на такива реакции.

За да се запази бебешката кожа нежна и здрава е нужно да се полагат всекидневни грижи

Бебетата обитават стерилната и уютна майчина утроба, защитени от всичките неблагоприятни въздействия на външната среда. След раждането ги атакуват най-разнообразни дразнители и кожата на мъниците е първата бариера, която трябва да ги спира. Какво е нужно да правят родителите в защита на деликатната кожа на най-малките?

Оптималната температура, при която трябва да се къпе бебето е около 37 градуса.
Повърхностният водно-липиден защитен слой на бебешката кожа не е напълно развит. При прилагане на по-агресивни сапуни и душ-гелове, може да бъде увреден. След това се увеличава рискът от проникване на болестотворни микроорганизми. Ето защо при къпане тези измиващи средства трябва да се избягват.
Особено важна е грижата за бебешката кожа под пелените, тъй като тя е застрашена от протриване, както и от вредното влияние на урината и изпражненията. Това налага по-честа подмяна на пелените, почистване, подсушаване и подхранване на кожата.

Как да предпазим чувствителната бебешка кожа от вредното влияние на UV лъчите?

Излагането на детето под слънчевите лъчи без защита на кожата е опасно. Детската кожа изгаря много по-бързо, отколкото тази на възрастните. Според специалисти, рискът от кожни заболявания се увеличава, когато в най-ранна детска възраст малчуганите са излагани на UV-лъчения без слънцезащита.

В най-слънчевите месеци, детето задължително трябва да носи шапка с козирка, за да се блокира досега на лъчите с лицето и очите. То не бива да се излага на слънце в периода между 11:00 и 17:00ч.,тъй като тогава слънчевите лъчи са най-силни.

Педиатрите апелират за нанасяне на защитно козметично средство върху кожата на детето, 15-30 мин преди всяко излизане на открито. Необходимо е средството да съдържа цинков оксид. Цинковият оксид e най-безопасното средство за защита от слънцето, одобрено от FDA за приложение при деца под 6 месечна възраст.

Оптимална грижа за бебешката кожа в едно природно средство

За защита и подхранване на нежната бебешка кожа е изключително подходящо приложението на ДжинДжира Алба Бебе/GinGira® Alba Bebe. ДжинДжира Алба Бебе е нова, специална емулсия под формата на спрей, предназначена за най–малките. Съдържа активна съставка цинков оксид. ДжинДжира Алба Бебе е предназначен за деликатната, нежна бебешка кожа, податлива на неблагоприятните условия на околната среда.

ДжинДжира Алба Бебе защитава кожата от влиянието на ултравиолетовите лъчи, както и от други неблагоприятни атмосферни условия. ДжинДжира Алба Бебе успокоява, овлажнява, омекотява и подобрява еластичността на кожата. Подходящ е при суха кожа.

При употреба в зоната под пелените, ДжинДжира Алба Бебе се нанася добре в кожните гънки, при всяка смяна на пелените. Той е изключително удобен за употреба, не омазнява и не оставя следи. След напръскване, може да се втрие при необходимост. При силно раздразнение, не е нужно кожата да се докосва с пръсти. ДжинДжира Алба Бебе има отлична поносимост и абсорбция от кожата, не съдържа консерванти, оцветители и ароматизатори. Има бързо действие, няма странични ефекти и може да се използва продължително време.

Преглеждания:
7