България с План за действие при Брекзит без сделка

1
193
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Ден след като британският парламент гласува промените в позицията на Обединеното кралство по въпросите за Брекзит, неизвестните по отношение на развода на ОК с Европейския съюз остават многобройни. Най-вече предвид това, че премиерът Тереза Мей ще трябва да се опита да предоговори споразумението, въпреки това, че ЕС нееднократно е заявявал позицията си – договорената в края на миналата година сделка не подлежи на промяна.

Макар вчера Парламентът на ОК да посочи, че не желае “Брекзит без споразумение”, Европа започна подготовката си и за този сценарии. Това включва и България. Днес Министерски съвет прие свой “План за действие” при този вариант.

По-важни сред неотложните действия са следните: – Закон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България и Правилника за неговото прилагане; – Подсилване на консулската служба в Лондон с още двама консулски служители; – Предприемане на действия за откриване на консулска служба в Единбург, Шотландия; – Провеждане от служителите на посолството в Лондон на 20 информационни дни до средата на годината за живеещите в различни градове на ОК български граждани; – Предоставяне на всекидневни консултации на българските граждани в ОК, свързани с правата им след Брекзит и процедурата по кандидатстване за статут на уседналост; – Провеждане на консултации с Европейската комисия, страните-членки на ЕС и ОК по адаптацията на нормативната уредба; – Обособяване на раздели за Брекзит в интернет страниците на министерствата на външните работи, правосъдието, вътрешните работи и туризма; – Обучения/семинари за български граждани на територията на ОК за промяната при преценката и изплащането на обезщетенията от ДОО; – Информиране на бизнеса в сътрудничество с браншови организации за последиците от оттеглянето на ОК от ЕС; – Готовност за сътрудничество с британското посолство за информационни кампании за правата на британските граждани, постоянни пребиваващи в Република България.

Планът съдържа мерки и в двустранен аспект. Те ще се предприемат единствено по въпроси, по които ЕС не предвижда общ подход за действие и само ако възникне необходимост за запълване на правния вакуум.

В зависимост от вида на оттегляне и наличието или не на преходен период, ведомствата следва незабавно да осигурят или подготовката на мерките за прилагане на Споразумението, или изпълнение на плана без Споразумение.