Орлин Алексиев: Дебатът за Общинска банка ще продължи през 2013 г.

3
295
Добави коментар
Galinkata87
Galinkata87

Г-н Алексиев, вие бяхе един от основните „играчи” в крачките, които общината предприе, за да си върне контрола над Общинска банка. След като това се случи, какво е бъдещето на банката?

Като се подпише увеличаването на капитала, това което следва е, да се отвори темата за бъдещето на банката. Трябва да се проведе дебат в общината, да се разискват варианти – дали да се приватизира или да продължава да работи в досегашната схема. Този въпрос тепърва ще бъде поставен на дневен ред.

Този въпрос е поставян многократно в последните години. Какво е новото сега?

Всички предишни разговори за бъдещето на банката са били несериозни. При устава, който действаше преди и при, създадените обстоятелства, с Христо Ковачки като миноритарен собственик, не можеше да се говори за продажба. Сега, когато общината си е върнала контрола над банката и след като я е оздравила и показва добри резултати, вече можем да обсъдим евентуални варианти, при които кметството би имало полза от тази продажба.

Как ще отговорите на твърденията, че трезорът отпуска кредити на свои хора, че някои от заемите не са достатъчно обезпечени?

В крайна сметка, дейността на банката е да кредитира. Да, може да се каже, че преди общината да си върне контрола, имаше данни за такива неща. Но в момента абсолютно всички кредити са обезпечени. Приказките, че се  дават пари на свои хора, са политическа манипулация. Казват „дали” на еди кой си пари. Но те не са „дали” пари, защото  банката не „дава” пари, а „ дава” кредити. И тези кредити се отпускат на сериозни фирми с големи обороти и със съответното обезпечение, както това се случва във всяка друга банка.

Какви ще са ползите, ако общината не продаде банката и я запази своите нужди?

Първо, в банката е бюджетът на Столичната община. Тя обслужва общинските фирми и, естествено,  за тях условията са по-изгодни, от това авоарите им да са в която и да е друга банка. От друга страна, Общинска банка участва на експертно ниво в някои дейности, като например енергийната ефективност. Разработи се един много добър продукт за етажната собственост. Работи се и по още един продукт, с който, през сайта на общината, ще могат да се плащат всички данъци. И сега има терминали на Общинска банка, през които жителите на столицата могат да плащат местните данъци и такси. Всеки, който желае, може да ползва пост терминалите на финансовата институция и през него да си издължи местните налози.

Вие сте председател на бюджетната комисия в Столичния общински съвет. След като успяхте с Общинска банка, кои са новите цели, които си поставяте за новата 2013 г.?

Има много работа, която трябва да се свърши. През годините, Столичната община е изгубила собствеността си над някои знакови обекти в града и по това ще трябва да се поработи. Няма конкретизирам, защото някои от процедурите се оказаха твърде сложни.

А в личен план?

В личен план, през 2012 г. участвах в повечето състзания по оффроуд у нас и в чужбина и отборът ни се представи много добре. Сега ще сме първите българи, които участват на „Рали Дакар” с автомобил. Надявам се, да успеем. В маратонските ралита, каквото е „Дакар”, обикновено адреналинът е много и се правят грешки, затова, най-важното нещо е самоконтролът. Имам сериозна психотренировка от работата в общината (смее се).

(Интервюто е взето ден преди отпътуването на Орлин Алексиев и съотборника му Пламен Николов за старта на ралито)