Плодове и зеленчуци и техните цветове

1
179
Добави коментар
magazin
magazin

Както знаете приема на плодове и зеленчуци е от изключителна важност за вашето здраве тъй като така организма си набавя необходимите витамини и минерали. Но замисляли ли сте се как да знаете какво съдържа даден плод или зеленчук само по неговият цвят. Сега ще Ви запознаем с основните цветове и тяхното значение.

Червените плодове и зеленчуци са полезни за справяне със сърдечни заболявания, предпазват от рак, свързани са със асоциация за здраве и сила. Цветът им се дължи на вещество наречено Ликопен. Богати на това вещество са доматите, динята, черешите и т.н. Те са полезни при много болести и действат антиоксидантно, богати са на минерали и желязо, калий и фосфати.

Жълтите плодове и зеленчуци са богати на витамин С, каротин и желязо и спомагат при лечение на очите, нервната система, сърдечно съдови заболявания и т.н. Типичен пример са портокалите, мандарините и тиквата. Преобразуването на бетакаротина от тези плодове и зеленчуци във витамин А спомага за проблеми с кожата и имунната система. Всички цитрусови плодове помагат с антиоксидантното си действие и предотвратяват концентрацията на канцерогени в кръвта.

Зелените плодове и зеленчуци са богати на калций, лутеин и фибри, витамин С и фолиева киселина и спомагат за справяне с проблеми на очите, понижават холестерола, помагат за добро храносмилане и т.н. Типични представители са краставицата, марулята, зелената салата, зелена ябълка като всички тези плодове и зеленчуци засилват имунната система и подобряват вашия тонус.

Сините плодове и зеленчуци са най-богати на антоациди и са мощни антиоксиданти. Типични са сливите, патладжан и други като са известни с това, че защитават клетките от старене, помагат за вашата памет, предпазват от рак и инсулт, при сърдечни заболявания.

Бели плодове и зеленчуци съдържат химикала алцин който намалява холестерола и високото кръвно налягане. Помагат за засилване на имунитета, като има някои минерали и витамини които ги няма при другите плодове и зеленчуци и се намират само в тях. Намаляват риска от рак на гърдите, простатата и дебелото черво.

Какъвто и цвят да изберете важното е да се приемат пресни  плодове и зеленчуци през цялата година и така да си набавяте необходимите витамини и минерали. Старайте се да живеете здравословен начин на живот с много движения и спорт.

Continue Reading