В „българския“ Чикаго по-студено от Антарктида! 7 умряха от студ в Щатите (СНИМКИ/ВИДЕО)

3
283
Добави коментар
teamkreo
teamkreo

Температурите в САЩ с стигат рекордно ниско ниво последните дни. Термометрите са показали вчера -25 градуса (по Целзий) в градовете Чикаго и Минеаполис, като синоптиците прогнозират, че е възможно температурите да паднат до -29 градуса в сряда. Засега най-ниско измереното ниво в Чикаго е било -27 градуса през януари 1985 г., пише New York Times.   Властите в няколко щата обявиха извънредно положение, защото спускащата се от север мощна вълна свали температурата на най-студените места до минус 53 градуса. В момента на Еверест е минус 38 градуса, а на Северния полюс – минус 32 градуса.

  Бруталният студ е причинен от слизането на юг на „полярен вихър“ – огромна маса от въздух с много ниска температура, който нормално се върти около Северния полюс. Изместването вероятно се дължи явление в другия край на планетата – поток топъл въздух, изкачил се през Мароко и Източния Атлантик на север. Подобно явление имаше приз зимата на 2013-2014 г.   Това е явление, което може да се случи веднъж на поколение и носи сериозна заплаха за здравето и живота на много хора. Метеорологът Джим Хайес предупреди, че при толкова силен студ първите признаци на измръзване може да се появят след само 10 минути, както и че няма да се затопли в продължение на няколко дни.  

Студът ще се усеща тази седмица най-вече в районите от крайбрежието на Мексиканския залив до щата Мейн, като дори в някои южни части ще има снеговалежи, съобщава CNN. Температурите в сряда ще се усещат като -45.6 градуса в Чикаго и -51 в Минеаполис. Заради това училища и университети няма да работят, както и стотици полети от летище Денвър ще бъдат анулирани. Метрото в Чикаго също се движи по специален график и музеи и забележителности няма да са отворени за чужденците, информират от „capital“.   Дори и части от САЩ, в които е характерно студеното време, ще се подготвят за най-лошото. Около 250 млн. души (77% от населението на САЩ) ще трябва да издържат на значително по-ниските температури тази седмица. От тях 25 млн. души ще трябва да се справят със студа при температура от -20 градуса, твърди метеорологът Райън Моу.  

Метеослужбата на щата Айова предупреди населението да не излиза навън, а когато това се наложи да избягва поемането на дълбок дъх и разговорите. Появиха се и първи съобщения за престъпления, при които хора със скъпи якета с пух от канадски гъски са били заплашени на улицата с оръжие и принудени да съблекат дрехата с цена над 1000 долара.   Поне 55 милиона души попадат в зоната на най-опасните температури, а 90 милиона – там, където термометърът ще наближи минус 20 градуса. Тази седмица под нулата ще е за около 250 милиона души от континенталната част на САЩ, а това са над три четвърти от населението.  

Ефектът от тях ще бъде усетен на юг чак до щати като Алабама, Мисисипи и Джорджия, където може да завали сняг. Затворени са много училища. Само в района на Чикаго, където живеят най-много българи в Щатите, са засегнати 360 000 ученици и студенти, отменени бяха над 1000 полета до Атланта, където предстои най-гледаното спортно събитие – финалът на турнира по американски футбол „Супер боул“.   Най-малко 7 души са загинали заради арктическия студ в САЩ.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ