Тест драйв на новия Jeep Compass Latitude

1
251
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

Тест драйв на новия Jeep Compass Latitude

Ценовите оферти за продажба на този малък бюджетен джип не са много.

Ако някой може да построи джип без компромиси, на цена, която може да си позволи, то това ще бъде Jeep. Компанията има десетилетия опит, за да се възползва от усъвършенстването на опита със всъдеходи. С Compass, Jeep до голяма степен успя да докаже уникалността си на достъпна цена и още много.

Започвайки на цена от около 43 000 лв., Compass идва в четири модела: Sport, Latitude, Altitude и Trailhawk. В тази публикация говорим за Latitude, който има базов модел от около 50 000 лв. С опции като задвижване на всички колела, отопляеми седалки, 8,4-инчов сензорен дисплей, „модерна безопасност и осветление“, мощни седалки и двуцветна  боя, като цената за колата от този тест в пълен пакет, достигна около 73 000 лв.

Под предния капак този Jeep има 2.4-литров,  4 цилиндров, редови M-Air двигател с мощност от  132 кВт и въртящ момент от 237 Нм. Това е съчетано с деветстепенна, да правилно прочетохте ДЕВЕTстепенна автоматична скоростна кутия при модела с 4 × 4. Ако изберете опцията за по-евтино задвижване на предните колела, въведена с модела представен през тази 2018-та година, вместо това ще получите шестстепенна автоматична трансмисия. (Можете да получите шестстепенна ръчна скоростна кутия, ако това е вашето желание )

Разполага с познатата и емблематична черна решетка със седем слота с хромирани акценти, а силуетът, който нарязва, прилича на чероки. Изграден на архитектурната база на главната компания Fiat Chrysler Automobile’s „small-wide“ 4×4 , спортното окачване на Compass с четири колела, което е с дължина до 8,5 инча. Избираемите режими на управление включват автомобил, кал, сняг и пясък и могат да теглят до 907 кг.

 

Интериорът на Compass е добре обмислен, с няколко малки изключения. След като седнете в задвижваната седалка на водача с осем стъпала, вие сте в идеалната позиция за управление на всъдехода. Дебелият волан има малко натоварване и контролното оформление на FCA продължава да впечатлява.Устройствата за радио / медия се намират в задната част на волана, а устройството и телефонът са вляво, функциите за помощ на водача са отдясно. Дисплей е сложен между аналоговия тахометър и скоростомера и е лесно конфигуриран да показва всяка информация, която смятате за най-подходяща.

Подобно на повечето знаци FCA, Jeep използва uConnect за мултимедията.  Това е най-добрата мултимедийна система в превозно средство и това е може би най-добрият потребителски интерфейс с тъчскрийн на пазара. Директно под дисплея се намират климатичните контроли и за разлика от повечето автомобили, те не са наклонени напред, затова ще трябва да достигнете, за да включите климатика. Системата ви дава възможност за достъп до климатичните контроли и чрез сензорния екран. CarPlay и Android Auto са включени заедно с 8,4-инчовия тъчскрийн.

Седалките са облицовани с кожа, а черните шевове на панелите на вратите дават на Компас комфортна, но ненаситна стилистичност. Интериорът е удобен, а възрастни с нормален размер на задната седалка няма да имат никаква причина да се замислят, дори и с панорамния покрив, който намалява размерапространството над главата. Седалката на водача дори има достатъчно място за известно разхвърляне, което не винаги е в случая с повечето компактни джипове. Има впечатляващо количество товарно пространство.

Компанията се е постарала да изгради страхотен и компактен всъдеход, който предлага отлична стойност, изненадващо просторен вътрешен интериор и супер возия.

 

Пътна помощ София / Газов инжекцион цена София

Портал 7

https://portal7.info/