Морската шир на Zuhair Murad

1
160
Добави коментар
svetla58
svetla58

Седмицата на висшата мода се оказа едно своеобразно олицетворение на заобикалящата ни, НЕ урбанизация, а точно обратното – природа и космос. Нагледахме се на чудни и необикновени шедьоври от тюл, кафтан и дантела. Модните къщи надскочиха досегашни постижения, за да създадат едни наистина необикновени творения.

До нас достигат красивите образи на скъпоценните тоалети, които трудно бихме си позволили да притежаваме, но от тях можем да заимстваме страхотни идеи за абитуриентските рокли, които всяка година са сериозно предизвикателство, како за младите момичета, които искат да превърнат една своя мечта в реалност, така и за дизайнерите, които искат да им помогнат да я осъществят.

Подводният живот на русалките и морските създания изглежда очарова доста дизайнери през тази седмица. Е, не е учудващо, разбира се, защото това е най-лесното, достъпно и логично вдъхновение, когато се отнася до летните колекции. А да успее да пресъздаде безмерните богатства от морското дъно, прелестните форми на флората и фауната и зашеметяващите цветове, които виждаме там – това е работа само и единствено за Haute couture творение!

Фантастични мечтания – така моделиерите виждат моретата и океаните, а не като замърсени с пластмаса, застрашени от опустошаване бъдещи пустини, каквито всъщност са те сега.

Такава драматична абстракция на морския подводен ландшафт е котюрната колекция на Zuhair Murad. В нея богатството се смесва със съвременния силует, вдъхновен от 80-те години. Дизайнерът контролирано се придържа към темата, без прекалено буквални преводи, с изключение на многопластова бална рокля от тюл с инкрустирани бродирани корали. И все пак изящно изпълнените украшения носят прелестна лекота.

Вълшебни разрошени поли се показаха в няколко нюанса на blue dégradé, като предизвикваха усещането за вълни върху водата. И все пак отвъд очевидната склонност към искрящо блещукане („Моите жени искат да бъдат забелязани“, казва Murad) той приласкава едно младо, съвременно усещане.

В тази колекция се прояви най-добрата му работа върху гладки, лъскави, аеродинамични материи и форми, чувствени повече от разкритата голота. Дълги, обгръщащи женската фигура рокли, пайетена магия от копринен тюл се преобразяваше в различни обеми и прорези, чисти шифонени линии.

Шлейфът беше нещо като лайтмотив на колекцията във всички прелестни нюанси на синьото от наслоен копринен шифон, започващ от гърба на избродиран минискърт костюм.

Цветовата палитра беше очарователна, прогресираща назад от синьо-черните тонове, вдъхновени от дълбочината на океана, през всички възможни нюанси на тюркоаз, аква, раковина, корал, седеф, морско сиво и сребро за финал.

Редактор: Марина Делева