НОВИНИ ОТ НАТВИЗ

3
192
Добави коментар
stivi56
stivi56

Седмичен бюлетин №77 / 4 – 10февруари 2019

 

 

 

 

„ЗВЕРСКОТО СИНЬО“ и „1001 СТРАСТИ“

 

Театър НАТФИЗ започна 2019-та с подготовката на две премиери, с което броя на създадените нови заглавия от началото на сезона стават 10! Коя друга българска сцена може да се похвали с такава творческа енергия?!

 

„Зверското синьо“ от Филип Ридли, в постановка на д-р Сава Драгунчев, с класа на проф. Стефан Данаилов ще излезе на 8-ми и 9-ти февруари. Авторът на пиесата е познат в България основно с произведенията си за деца. Истината е, че творчеството на Филип Ридли е много по-разнообразно…

 

Пиесата му „Зверското синьо“, за българската театрална сцена, откри Сава Драгунчев. Тя е специално преведена от дългогодишния асистент на проф. Стефан Данаилов…

 

В творческия проект по реализацията на „Зверското синьо“ в Театър НАТФИЗ, Сава Драгунчев е увлякъл сценографите Елис Вели, Ванина Цандева и многократния носител на наградите „Аскеер“ и „Икар“ – Никола Тороманов…

 

Очертава се интересен проект!

 

 

Студентите на доц. Александра Хонг подготвят друг любопитен спектакъл „1001 страсти“, за чиято постановка от Русия пристигна младият Олег Лабозин…

 

Сценографията е поверена на две от възпитаничките на доц. Марина Райчинова. За Никол Трендафилова и Ясмин Манделли (дъщеря на небезизвестната Деси Мавделли) пространственото решение на танцово-пантомимичният спектакъл ще бъде професионален дебют. На 22-ри февруари, на камерната Сцена 47 в Театър НАТФИЗ, за първата си среща с публиката ще застанат седем от студентите на доц. Александра Хонг и двама от първокурсниците на проф. д-р Александър Илиев. Да им пожелаем На добър час!

 

Допълнителна информация и снимки можете да намерите тук.

 

 

 

АКАД. ЛЮДМИЛ СТАЙКОВ ДАРИ НАД 800 КНИГИ

 

 

Акад. Людмил Стайков дари повече от 800 книги от личната си колекция на библиотеката към читалище „Развитие“ в Пещера. Във фонда на читалището е създадена колекция „Библиотека Людмил Стайков“ с около 450 тома отраслова и художествена литература, към която ще бъдат включени дарените издания. Заедно с литературните творби, културната институция е получила всички отличия и грамоти на акад. Стайков, както и всички работни сценарии на филмите му.

 

Допълнителна информация и снимки можете да намерите тук.

 

 

„PAPAS IN MOTION“С НОМИНАЦИЯ ЗА „АЛТЕР“

 

 

Спектакълът „Papas in motion“, на класа на проф. д-р Атанас Атанасов, е номиниран за международна театрална награда „Алтер“ 2019 в категория „Представление от столичния афиш“.

Официалната церемония по награждаването ще се проведе в нощта на „Oscars“, 24 февруари 2019 г. от 19.30 ч., в театралната зала на „Алма Алтер“ при Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

 

Допълнителна информация и снимки можете да намерите тук.

 

 

ДА СЕ ДАВА ПЪТ НА ТАЛАНТЛИВИТЕ Е ДАЛНОВИДНО И ПЕЧЕЛИВШО

 

 

В началото на театралния сезон Младежки театър „Николай Бинев“ предостави камерната си сцена за изява на абсолвентите по куклено актьорско майсторство на НАТФИЗ…

 

Малките му зрители се радват на спектаклите „Талъсъма Тропалан“, „Бяла приказка“  и „Седемте козлета и вълкът“. На 23-ти и 24-ти февруари възможност за първи сценичен дебют ще имат и третокурсниците на проф. Жени Пашова с „Тигърчето Спас“ от Рада Москова. Очевидно, учебните спектакли на НАТФИЗ се приемат добре от столичната публика и носят приличен приход, тъй като сцената на Младежкия театър стана приемник на още две заглавия – „Бай Балчо споменува“ и „Сън в лятна нощ“…

 

Допълнителна информация и снимки можете да намерите тук.

 

 

 

ГЛАД ЗА ДОБРЕ ОБУЧЕНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО „ТЕАТРОЗНАНИЕ И ТЕАТРАЛЕН МЕНИДЖМЪНТ“

 

 

Глад за добре обучени специалисти в областта на театрознанието и театралния мениджмънт лакомо поглъща възпитаниците на НАТФИЗ. Още по време на обучението в Академията, студентите по „Театрознание и театрален мениджмънт“ вече имат осигурена възможност за стажове, практики и работа. Покани от директори на театри и фестивали, обсаждат ръководителя на катедрата по „Театрознание“ проф. д.н. Камелия Николова, която балансира професионалните ангажименти на студентите с ритъма на академичното им обучение….

 

В началото на април ще се проведат предварителни изпити по специалността в НАТФИЗ, следете ги и не ги пропускайте, защото само след година-две ще ви осигурят интересна и креативна работа.

 

Допълнителна информация и снимки можете да намерите тук.

 

 

КАМЕРА ОБСКУРА

 

„КАМЕРА ОБСКУРА“ е дипломна работа по „Фотография“ на Филип Станиславов. Изложбата е реализирана със специално изработена светлинна палатка, която играе ролята на камера обскура. Полученото изображение се проектира направо върху земята и се заснема с цифрова фотокамера.

 

 

Записах се в школата по фотография в НАТФИЗ и не след дълго бях напълно пленен.

Докато се усетя, вече бях кандидат-студент.

Научих доста през тези четири години…

 

Допълнителна информация и снимки можете да намерите тук.

 

 

ТЕАТЪР НАТФИЗ – НАЙ-ПОДХОДЯЩОТО МЯСТО ЗА ОБЯСНЕНИЕ В ЛЮБОВ!

 

На 14-ти февруари: „Глас на Любовта“ на Голяма сцена и „Ромео и Жулиета“ на Сцена 47.

Студентите на проф. д-р Атанас Атанасов, ще дадат гласовете си на Любовта, за публиката, в нощта на Свети Валентин. С любими песни, те ще отправят обяснения в любов вместо всеки, на когото не достигне дързост или талант да го направи сам. Ще подкрепят най-смелите да споделят чувствата си под прожекторите на сцената. Не пропускайте и бъдете там – с пръстен, с валентинка, с цвете или с шоколад!

 

 

На камерната 47-ма сцена, актьорите на доц. д-р Пенко Господинов, ще ви потопят „като за първи път“ в най-поставяната, екранизирана и адаптирана любовна пиеса от четири века насам – „Ромео и Жулиета“. Нежен, топъл и страстен спектакъл, в който всяко момче ще бъде Ромео, а всяко момиче – Жулиета. Високи, ниски, слаби, пълни, брюнети, блондинки – всички са влюбените Шекспирови герои. Вие също! Ще обичате, ще вярвате, ще молите, ще страдате, ще се опълчвате, чрез тях и с тях. А когато костюмите паднат и изтрием грима, ще се изгубим заедно в нощта, повели под ръка своите Ромеовци и Жулиети.

 

 

Информация за всички спектакли на Театър НАТФИЗ и Куклен театър НАТФИЗ , през февруари, можете да намерите тук или в приложения файл. Заповядайте!

 

Допълнителна информация и снимки можете да намерите тук.

 

 

 

Игрална програма, 4 – 10 февруари 2019

 

 

9. II., Голяма сцена, 19.00 ч.

ЛУНА С ВКУС НА НАРпо Федерико Г. Лорка,клас проф. д-р Петя Цветкова

 

 

Допълнителна информация ще откриете тук.

 

 

5. II., СЦЕНА 47, 19.30 ч.

КРЪВ И ВЛАСТпо Уилям Шекспир, Кристофър Марлоу и Джон Уебстър, клас проф. Стефан Данаилов

 

 

Допълнителна информация ще откриете тук.

 

 

7. II., СЦЕНА 47, 19.30 ч.

ЧЕРНА ДУПКА от Горан Стефановски,клас проф. Иван Добчев

 

 

Допълнителна информация ще откриете тук.

 

 

8. II., 9. II., ПРЕМИЕРА, СЦЕНА 47, 19.30 ч.

ЗВЕРСКОТО СИНЬОот Филип Ридли, клас проф. Стефан Данаилов

 

 

Допълнителна информация ще откриете тук.