Владимир Путин обеща да защити правата на православните в Украйна

3
233
Добави коментар
stivi56
stivi56

Държавният глава на Русия Владимир Путин  посети Държавния Кремълски дворец, където се проведоха събития, посветени на 10-годишнината на Поместния Събор на Руската православна църква и интронизацията на Патриарха

Русия си запазва правото да предприема всякакви действия за защита на правата на вярващите в Украйна. Това заяви по време на срещата в чест на десетата годишнина от интронизацията на Патриарх Московски и всея Руси Кирил руският президент Владимир Путин.

„За съжаление виждаме и други примери, в които спекулациите, политикансството, паразитирането на въпросите от религиозния живот водят до разделянето на хората, предизвикват злоба и нетърпимост. Именно такъв проект, нямащ никакво отношение към вярата, а тотално фалшив, свързан с борбата за власт, се реализира днес в Украйна. Жалко е, че в него се оказа въвлечена и Константинополската патриаршия — каза руският лидер.

“По същество, се случва груба намеса в църковния живот. Инициаторите на тази намеса, сякаш са се учили от безбожниците от миналия век, които са прогонвали вярващите от църквите, и са преследвали духовенството. Ние сме уважавали и ще уважаваме независимостта на църковния живот, особено в съседната суверенна държава. Въпреки това си запазваме правото да реагираме и да правим всичко, за да защитим правата на човека, включително свободата на вероизповеданията ”, заяви Владимир Путин.