2,5 млн. българи не живеят в родината си

1
141
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Над 2 417 000 българи живеят извън България за 2018 г. Това показват данните, изпратени от Министерството на външните работи до изданието “Еврочикаго”. Те обаче не включват т.нар. “етнически българи”, а само нашенци, които притежават български паспорт. Точната бройка не може да бъде определена.

Най-много от тях са избрали да създадат нов дом в Германия. Около 416 000 души са се преместили там. Други 350 хиляди са в Турция. Българската диаспора в САЩ наброява около 300 000. Приблизително същият е и броят на нашенци в Гърция. В Испания живеят около 250 хил. българи, а във Великобритания – около 200 хил.

Населението на България е около 7 млн. души. По-точни данни ще има след преброяването, което предстои да осъществи Националният статистически институт. Според данните на МВнР обаче само за 7 години броят на емигрантите се е увеличил с 400 000 души. Точната им бройка не е известна. Това е и причината да се предлага преброяване на българите в чужбина.

От “Еврочикаго” подчертават притеснителната тенденция раждаемостта на родна земя да намалява, за сметка на сънародниците ни, които създават и отглеждат поколението си зад граница.