Приеха бюджета на Столична община за 2016 година

3
258
Добави коментар
AssenJ
AssenJ

Приеха бюджета на Столична община за 2016 година28.01.2016 / 15:31 – citybuild.bg

Приоритетите са транспорт, инфраструктура, екология, образование и сигурност.
 
Столичният общински съвет отхвърли предложения от групата на БСП доклад за изменения в приходната и разходната част на проекта за Сборен бюджет на Столична община за 2016 г., както и този, внесен от общинските съветници от Коалиция „Сердика“ Войслав Тодоров и Тодор Цанев.
 
След продължили над три часа изказвания на общинските съветници, общинският съветник от групата на ГЕРБ и председател на постоянната комисия по финанси и бюджет към СОС Орлин Алексиев направи предложение да се прекратят дебатите и да се премине към гласуване на доклада за съставяне и приемане на Сборен бюджет на Столичната община за 2016 г., което бе прието със 33 гласа „за“. С 47 гласа „за“, 10 „против“ и двама въздържали се Столичният общински съвет прие бюджета в размер на 1, 266 млрд. лв.
 

 
За капиталова програма са предвидени 421 милиона лева, от които по оперативни програми осигурените средства са 195 милиона. Заложените собствени приходи са в размер на близо 590 милиона лева, със седем милиона повече от миналата година. 
 
„С бюджета за тази година започваме изграждането на третата линия на метрото, продължаваме ремонта на основни улици и булеварди, изграждане на велоалеи и нови бус-ленти и отделяме над 36 млн. лв. за ремонт и поддръжка на квартални улици. Продължаваме със закупуването на 110 нови автобуса и 5 трамвая и подготвяме цялостна програма за модернизация на градския транспорт в следващите години. Увеличаваме парите за почистване, миене на улиците и поддържане на междублоковите пространства. Смятам, че това е бюджет, който ще ни позволи да продължим активната работа, да променяме условията, в които живеем всички ние и да се опитаме да привличаме повече инвеститори и повече туристи“, заяви кметът Йорданка Фандъкова.
 
„Заложили сме над 13 млн. лв. за строителството и ремонтите на детски градини, с готови проекти за 9 детски градини и 5 училища. Продължаваме и с подмяната на отоплителните инсталации на детските градини и училищата, което спестява и вредни емисии, и средства. 15 млн. лв. са предвидени за въвеждане на цялостни мерки за енергийна ефективност в още 24 училища и детски градини. 2,2 млн. лв. са средствата за нова спортна инфраструктура и подпомагане на детско-юношеския спорт, за което започваме специална програма“, каза още кметът. 
 
Инвестиционната програма за 2016 г. е 421 млн. лв., от които 195 млн. лв. са от оперативните програми на Европейската комисия. 
 
Всички подробности – тук.
 
Редактор: Ема Димитрова