Комисия ще изяснява как Столична община е загубила контрола над Общинска банка

4
309
Добави коментар
Grajdanin
Grajdanin

Столичният общински съвет (СОС) реши днес да се състави анкетна комисия от седем общински съветници от всички политически партии по предложение на съветника от „Синята коалиция“ Атанас Атанасов.

Комисията трябва да установи обстоятелствата, довели до загубата на необходимото мнозинство на Столична община в управлението на Общинска банка, което е станало през 1997 г. 

Тогава е променен уставът на финансовата институция, като е прието решенията по всички въпроси да се вземат с квалифицирано мнозинство – с гласовете на 75%, а не с 51% или 67% от капитала. Исканата от Атанасов проверка е с цел да се установи дали има законови възможности за обявяване на решението за нищожно.

Столичната община вече е поела контрола върху банката като мажоритарен собственик, припомни Орлин Алексиев от ГЕРБ и допълни, че предстои Българската народна банка (БНБ) да одобри предложението за промяна на Управителния съвет на банката. 

Александър Чакалски е предложен за изпълнителен директор на Общинска банка, съобщи още Алексиев. По думите му Чакалски е сред тримата, предложени от новия Надзорен съвет на банката за нови членове на Управителния съвет.

С решения на Надзорния съвет са освободени двамата досегашни прокуристи на банката, като предстои изборът на одитор за периода 2010-2011, който да направи проверка на разпоредителните сделки и отпусканите кредити от банката.

Преди седмица Столичната община успя да си върне контрола над банката след намесата на БНБ, която лиши от право на глас за половин година фирмите, свързани с Христо Ковачки. Алексиев допълни още, че промените от провелото се на 11 ноември общо събрание вече са вписани в Търговския регистър, което означава, че Софийски градски съд е променил решението си да спре вписването по молба на две от тези фирми.