Ню Хърайзънс разкри, че Ултима Туле е много по-плосък обект, отколкото първоначално се смяташе

1
144
Добави коментар
redbul80
redbul80

Това кратко видео обединява общо 14 изображения, заснети от камерата LORRI на автоматичната междупланетна станция „Ню Хърайзънс“. Снимките разкриват важна информация за „скритата страна“ на Ултима Туле, която не е била осветена от Слънцето по време на облитането, но за формата на която можем да се досетим на базата на закриването на звездите от нея. Credits: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/National Optical Astronomy Observatory

9 февруари 2019 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на НАСА „Ню Хърайзънс“ изпрати още снимки на Ултима Туле, които продължават да разкриват любопитни факти за този първи обект от пояса на Куйпер, посетен от космическа мисия. 

Отново напомням на читателите, че това съвсем не са всички снимки, които камерите на „Ню Хърайзънс“ са заснели. По-голямата част от тях все още стоят записани на борда на автоматичната междупланетна станция и не са изпратени към Земята. Предаването на информация от такова колосално разстояние отвъд орбитата на Плутон е много трудно – всяка снимка се сваля в продължение на часове. Учените очакват, че ще минат около 20 месеца, преди да получат всички събрани данни. 

Но да се върнем на най-новото, с което разполагаме. Горните изображения, които са обединени в рамките на кратко видео, разкриват нещо ново – двата лоба на Ултима Туле нямат сферична форма. Големият лоб „Ултима“ прилича на гигантска палачинка, а малкият – на орехова ядка:

Credits: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

„Бяхме добили впечатление за Ултима Туле на базата на ограничен брой снимки, получени през дните около облитането, но сега, след като сме видели повече данни, значително променихме възгледите си“, споделя Алън Стърн, ръководител на мисията. „Ще е по-близко до реалността да кажем, че формата на Ултима Туле е по-плоска, като палачинка. Но най-важното – новите снимки водят до научен пъзел как изобщо такъв обект може да се е образувал. Никога досега не сме виждали нещо подобно, което обикаля около Слънцето“.

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/