Д-р Холевич: Нова реформа в ТЕЛК означава още по-голямо ощетяване

3
202
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

1|

4494
|07.02.2019

Д-р Холевич: Нова реформа в ТЕЛК означава още по-голямо ощетяване

Когато подготвяха наредбата за правилата за това кой колко е инвалид през лятото, аз предупредих, че 1/3 от хората ще бъдат ощетени от нея. Според проучване, от тези дни между 1/2 и 1/3 от хората са получили по-нисък процент. Ако има нова реформа обаче, ще бъдат още по-ощетени. Това заяви в интервю за Фрогнюз д-р Боряна Холевич, председател на сдружението на лекари от ТЕЛК – София.

Д-р Холевич, хора с увреждания отново излязоха на улицата с искане за реформа. Те казват: „Реформа, да, но не така”. А как?

 

Когато подготвяха наредбата за правилата за това кой колко е инвалид през лятото, аз предупредих, че 1/3 от хората ще бъдат ощетени от нея. Според проучване, от тези дни между 1/2 и 1/3 от хората са получили по-нисък процент. Те излязоха на протест, но той бе много рехав. По принцип хората с увреждания искаха реформа, получиха я, сега са недоволни от нея и искат нова. Но ако има нова реформа, ще бъдат още по-ощетени.  Хората искат нещо, но въпросът е как и какво ще поискат. Те искат различни неща. Всяко от тях според мен, е неосъществимо предвид реалната обстановка у нас. Веска Събева предложи нещо много разумно – да се върне формулата за изчисляване като се отчитат всички сериозни заболявания – тези, носещи 50 и над 50%. Ние предлагахме да се махне от наредбата болежки, които практически не инвалидизират и при вземане редовно на лекарства човекът да бъде работоспособен, и да се отчитат всички сериозни увреждания и заболявания.

 

Преди години внесохме предложения, които сега прашлясват. Те бяха одобрени от национално представени организации на хора с увреждания и т.н. Отпуснаха се едни пари, които не е ясно за какво бяха дадени, сега пак са недоволни.

 

Внесохме цялостен законопроект в Здравното и Социалното министерство. Искахме електронна система, задължителни срокове, връщане на НОИ в ТЕЛК контрол…

 

Хората започнаха да водят дела в съда. Очевидно наистина са ощетени.  

 

Мая Манолова с майките аплодираше реформата в ТЕЛК преди месец. Сега започна да говори точно обратното. Занимава се с неща, от които не разбира. Медицинската експертиза е медицински проблем и трябва да се изготвя от лекари. Все едно аз да кажа какви самолети да купим, същото е.  

 

Според Хасан Адемов 90% от порочните практики ще бъдат прекратени, ако има връзка между НЗОК, ТЕЛК и здравните заведения. Съгласна ли сте с него?

 

Това много отдавна го искаме. Когато се направи единната ектронна система през 2010-2011 г. за нуждите на ТЕЛК, заявих, че практически не върши работа за това, за което е предназначена. Сега щели да ни свързват с Агенция за хората с увреждания и т.н. Дано да го направят. Най-важното е електронната здравна карта. Когато пациент дойде при мен, аз ще видя къде е ходил, какви прегледи е правил, лежал ли е в болница, какви са му били изследванията… Ще може да бъде проследено състоянието му за целия изтекъл период.

 

Акциите на прокуратурата ще спрат ли фалшивите ТЕЛК решения?

 

Те подготвят обществото за нова ножица. Това е трета-четвърта акция на прокуратурата. Никой не отрича, че в определени райони има издадени фалшиви ТЕЛК-решения, но да се говори, че половината решения са фалшиви, защото в няколко района има хванати 10-20-50 човека на фона на 500 000, не е коректно. Всеки български гражданин има право на труд по Конституция. Това, че човек работи, не означава, че е здрав. Чувам приказки от сорта еди-кой си работи в строителството, но имал експертно решение. Ако е глух, какво му пречи да работи в строителството?! Трябва да се види експертното решение за какво заболяване е издадено.

 

Интервю на Даниела Николова