Трибулус

1
179
Добави коментар
brandomani
brandomani

Трибулусът е едногодишно растение, известно още с популярното си наименование „бабини зъби“. Така го наричат много хора в нашата страна. Трибулусът (или бабините зъби) всъщност представлява билка, която обикновено вирее на сравнително топли места. Понастоящем е най-разпространена в Южна Европа, Западна Азия и Китай. Как изглежда на външен вид трибулусът? Стъблата на растението достигат до височина от приблизително 80 сантиметра. Трибулусът включва окосмени стръкове и листа, както и малки шипове върху плода. Интересен факт е, че жизненият цикъл на трибулуса продължава около 12 месеца (или 1 година). По тази своя характеристика трибулусът прилича на по-голямата част от бобовите култури.

 

Добре е да отбележим, че трибулусът с произход от България е доста търсен и харесван по целия свят. Причината за това е много проста. Счита се, че в екстрактът от трибулус от България се съдържат най-голямо количество активни съставки, които отключват ползите и преимуществата на това растение за човека. А те са наистина доста. Трибулусът се използва за изграждане на мускулна маса, сваляне на излишни килограми, регулиране на кръвното налягане, пречистване на черния дроб и т.н. Популярен ефект на трибулусът е, че увеличава сексуалното желание и помага за лечение на импотентност при мъжете. Повече за полезните свойства на трибулуса обаче ще поговорим по-надолу в текста. Преди това ще ви запознаем с произхода и историята на трибулуса, както и неговото разпространение и използване през годините.

 

История на трибулуса

 

Името на трибулуса (или бабините зъби) идва от латинската дума „Tribulus“, която в буквален превод означава проблем. Вероятно това наименование е дадено заради островърхите шипове, разположени върху семенната кутия на трибулуса. В народната медицина трибулусът всъщност се използва още от древността. В Древна Гърция например трибулусът става доста разпространена и популярна билка. Тя се използва за лечение на най-различни заболявания и неразположения. Започвайки от главоболие и запек и стигайки до редица нервни заболявания. Трибулусът се прилага от древните гърци също така като обезводняващо средство и средство за подобряване на настроението и лечение на депресии. Малко по-късно се откриват и свойствата на трибулуса, свързани със стимулиране на сексуалната активност.

 

Описания на трибулуса се срещат в много и разнообразни исторически източници, произлизащи от различни части на света. Източници от Китай например доказват, че трибулусът се използва в страната още от древни времена. Като първоначално основните му приложения включват лечение на чернодробни, сърдечно – съдови и бъбречни заболявания. В Древен Китай трибулусът влиза в употреба също при проблеми с екзема или преждевременна еякулация. Трибулусът има богато приложение и в индийската медицина, която е известна със залагането на билки и натурални продукти. Според индийците трибулусът спомага за движението на жизнената и сексуалната енергия в човешкото тяло. Билката е добре позната и на древните индианци. Те използват трубулуса като диуретично, антисептично и противовъзпалително средство.

 

В България трибулусът е известен също така с наименованието „бабини зъби“. От средата на 20-ти век в нашата страна започват да се провеждат изследвания, целящи намирането на подходяща формула за създаване на ефективен лекарствен препарат на основата на екстракт от трибулус. Резултатите показват, че най-голямото предимство на трибулусът, виреещ на територията на България, е високото съдържание на протодиосцин в него. Това вещество оказва благоприятно влияние върху цялостния имунитет на организма, метаболизма на холестерол и еректилната функция. Впоследствие изследвания на българския трибулус са направени и от учени от редица други държави по света. В това число Китай, САЩ, Сингапур, Индонезия и т.н. Техните проучвания извеждат същите или подобни резултати и до голяма степен доказват значителните ефекти и ползи за човешкото здраве, които носи трибулусът, виреещ на територията на нашата страна. 

 

Още през 80-те години на миналия век в България са въведени в употреба редица лекарствени продукти, съдържащи екстракт от трибулус. Впоследствие продуктовата гама се разширява още повече и трибулусът се използва както за нуждите на медицината, така и като съставка в различни хранителни добавки, насочени към поддържане на здравословното състояние на човека и справяне с определени заболявания или неразположения. Трибулусът като растение може да се срещне най-често в южните части на нашата страна или пък по Черноморието. Причината за това е много проста. Както вече казахме, трибулусът предпочита топлия и мек климат. Обикновено цъфти по време на пролетния сезон, през месеците от март до май. Можете да го познате по червените, тъмнопурпурни или бледовиолетови цветове, извитите навън околоцветни листчета и до 50-сантиметровото високо стъбло.

 

Как точно действа трибулусът в нашия организъм?

 

На първо място трябва да кажем, че трибулусът, подобно на други популярни билки, притежава множество биоактивни растителни вещества. Тези вещества влияят върху определени органи и процеси в нашето тяло. Най-важните вещества, съдържащи се в трибулуса, са сапонините. Може би досега не сте чували за тях? Сапонините всъщност са производни метаболитни вещества в растенията. Основният сапонин в растението трибулус е протодиосцинът, за чиито полезни функции споменахме в предишната точка. Обикновено протодиосцинът съставлява до 45% от масата на сухия екстракт от трибулус. Сред другите сапонини, съдържащи се в трибулуса, са диосцин, трибулозин, псевдопротодиосцин, трибестин и т.н. Всеки от тях носи своите предимства и полезни свойства за човешкия организъм.

 

Според повечето изследвания, направени по отношение на свойствата и ефектите на трибулуса върху човешкото тяло, неговият основен механизъм на действие е свързан с влиянието му върху хормоните. Какво точно се случва в организма на човека? При мъжете трибулусът има свойството да повишава количеството на лутеинизиращия хормон в тестисите. Благодарение на точно този хормон се извършва процесът на производство на тестостерон в мъжкия организъм. От друга страна, при жените трибулусът има съвсем различен ефект. Той не повишава нивото на тестостерона, а оказва влияние върху регулацията на женските полови хормони. Освен главното вещество протодиосцин, в състава на трибулуса влизат и други вещества с важни ефекти за човешкото тяло. Такива са например фенолите, съставляващи около 18% от водния екстракт на трибулуса, както и концентрациите на витамин C в билката. Наличието на тези вещества в трибулуса е основа и за неговите антиоксидантни свойства.

 

Основни предимства от употребата на трибулуса 

 

Време е да поговорим и за главните преимущества, които употребата на лекарствени препарати или хранителни добавки със съдържание на трибулус може да донесе на нашия организъм. Предимствата на трибулусът наистина са много и разнообразни. Започвайки от премахване на най-обикновени неразположения като главоболие, преминавайки през полезно въздействие върху цялостното здравословно състояние и имунитет на организма и стигайки до конкретни ефекти в борбата с определени заболявания. Ето малко повече информация за отделните аспекти на въздействие на трибулуса върху човешкия организъм:

 

 

– укрепване на цялостното здравословно състояние – както вече казахме, най-важният сапонин, съдържащ се в състава на трибулуса, е протодиосцинът. Той има много полезни свойства, свързани с укрепването на организма и подобряването на цялостното здравословно състояние на човека. На първо място, протодиосцинът, влизащ в състава на трибулуса, оказва влияние върху укрепването на имунната система на организма и осигуряването на естествена защита срещу различни вируси и заболявания. Протодиосцинът като част от трибулуса притежава и други полезни характеристики, свързани с метаболизма на холестерол в човешкото тяло. Като цяло приемането на хранителни добавки със съдържание на трибулус ще спомогне за укрепването на вашия организъм и поддържането ви в отлично здравословно състояние.

 

– поддържане на добра физическа форма – множество спортисти и активно трениращи хора приемат трибулуса под формата на различни продукти и хранителни добавки. Те се доверяват на трибулуса като едно напълно натурално, сигурно и безопасно средство за поддържане на добра физическа активност.  Според различни изследвания трибулусът също така носи известни ползи по отношение повишаването на силата и мускулната маса, ако бъде комбиниран с редовни и пълноценни тренировки. Той може да подпомогне и опитите на човек да стопи излишните килограми и да влезе в желаната форма (комбинацията с тренировки отново е задължителна).

 

– лекуване на импотентност – друго от популярните приложения на трибулуса е свързано с лечението на импотентността. Трибулусът по принцип повишава сексуалното желание и може да бъде много полезен за подобряването на сексуалния живот на човека. Жените също така приемат трибулуса в периодите на менопауза. Билката им помага да се справят по-лесно с неприятните горещи вълни.

 

– регулиране на кръвното налягане – множество изследвания разкриват, че трибулусът има и доста полезно въздействие по отношение на справянето с високото кръвно налягане при човека. Прием на доза от 3 грама трибулус на ден спомага за редуциране на кръвното налягане в рамките на една седмица. Като в продължение на още 2-3 седмици след употребата на трибулус кръвното налягане продължава да бъде намалено с до 10%. Това обаче не е единственият благоприятен ефект на трибулуса, свързан със сърдечно – съдовата система на човека. Билката спомага също така за процесите на регулиране на сърдечния ритъм, както и на нивото на холестерола в организма.

 

– хемороиди – хемороидите са доста неприятен проблем, на който хората често не обръщат внимание дълго време. Независимо от техния вид, срещаните обикновено симптоми са болка, дискомфорт и вътрешно напрежение. Трибулусът със сигурност ще ви помогне да се справите с подобни нежелани от вас реакции. За да разберете въздействието на трибулуса върху хемороидите, трябва просто да си представите какво представляват те. Това всъщност са подути и възпалени вени на ректума. А трибулусът има благоприятно въздействие именно върху кръвоносните съдове и като цяло подобрява кръвообращението в нашето тяло. Така че при проблеми с хемороиди, продуктите със съдържание на трибулус могат да бъдат едно чудесно решение.

 

– други предимства – освен изброените дотук предимства, трибулусът има и други аспекти на полезно въздействие върху човешкия организъм. Например билката се използва често за пречистване на черния дроб от токсини и спомага за лекуване на някои сериозни чернодробни заболявания. Възможни ползи трибулусът може да има и по отношение на редуциране симптомите на простатната хиперплазия. За тази цел обаче той трябва да се употребява в комбинация с листа от къри. При някои хора трибулусът също има благоприятно влияние върху увеличаването на апетита, макар че специално тази негова функция не е на 100% научно доказана. В допълнение, трибулусът се използва като допълнително лечебно средство при борба със заболявания като анемия, диабет и хипертония.

 

Комбинация на трибулуса с други продукти

 

Трибулусът също така е възможно да се комбинира с други полезни вещества, като това неминуемо ще увеличи благоприятния ефект върху човешкия организъм. Ето някои от най-популярните вещества, които се срещат на пазара в общи формули и продукти заедно с трибулуса:

 

– креатин – креатинът е още една полезна съставка, която се среща често в хранителните добавки. Той се използва главно за освобождаване на по-голямо количество енергия в тялото, повишаване на издръжливостта по време на тренировки, както и възстановяване на мускулите впоследствие. Защо креатинът и трибулусът се употребяват в комбинация? Както вече казахме, трибулусът също има определени функции по отношение увеличаването на силата и мускулната маса на човека. Разликата между него и креатина обаче се крие във времето за усвояването им от организма. Трибулусът се усвоява значително по-бавно, поради което неговото въздействие се усеща едва след няколко седмици. За разлика от него, креатинът се усвоява от организма в рамките на няколко дни. Комбинацията между трибулус и креатин обаче увеличава значително полезния ефект на двата елемента и поради тази причина се употребява от множество спортисти и активно трениращи хора.

 

– аргинин – аргининът е аминокиселина, която също се използва предимно от спортистите. Основната й функция е да разширява кръвоносните съдове и да засилва притока на кръв. В тази връзка тя се препоръчва и на хора, които имат хипертония, запушвания на артериите и различни други проблеми със сърдечно – съдовата система. Комбинацията между аргинин и трибулус обаче има едно много интересно свойство. Тя подобрява качеството на семенната течност при мъжа и се използва от редица двойки с репродуктивни проблеми.

 

– гинко билоба – вероятно сте чували за гинко билобата от множеството реклами, излъчващи се по телевизията. Екстрактът от тази билка се използва главно за подобряване на паметта и концентрацията на човека. Гинко билобата също така може да бъде полезна при проблеми с главоболие, световъртежи и безсъние. Когато се комбинира с трибулуса, гинко билобата увеличава значително своите полезни свойства. Добре е обаче преди да пристъпите към комбиниран прием на трибулус и гинко билоба, да се консултирате с личния си лекар.

 

– циалис – циалисът пък е съставка, която се използва от мъже с еректилна диисфункция. В комбинация с трибулуса, пожолителният ефект върху силния пол се увеличава. Това е така, защото циалисът въздейства върху кръвообращението, докато трибулусът от своя страна има влияние върху нивото на тестостерона в организма. По този начин двата продукта се допълват идеално по отношение на благоприятното си влияние. И все пак, подобно на предишната комбинация между трибулус и гинко билоба, препоръчваме предварителна консултация с лекар. 

 

Качествени продукти с трибулус от Ready for life

 

В каталога на Ready for life са налични множество продукти и хранителни добавки, съдържащи билката трибулус (или бабини зъби). Тук можете да намерите висококачествени предложения от тази категория на изключително изгодни за клиента цени. Представяме ви на кратко най-популярните сред тях:

 

1. Prozis Sport Tribulus Terrestris 1000 mg – този продукт представлява един много добър начин да се възползвате от полезните свойства на билката трибулус. Prozis Sport Tribulus Terrestris 1000 mg има няколко аспекта на въздействие върху човешкия организъм. На първо място, продуктът увеличава производството на тестостерон и подобрява сексуалната активност на човека. Съдържанието на трибулус в него също така спомага за увеличаване на силата и енергията, както и за изграждане на мускулна маса. Чистите и висококачествени съставки на Prozis Sport Tribulus Terrestris 1000 mg безспорно ще окажат силно въздействие върху подобряването на спортните постижения и поддържането на тялото в отлично физическо здраве.

 

2. Battery Nutrition Tribulus – всяка капсула съдържа 1000 мг екстракт от трибулус и е с 40% концентрация на сапонини. Продуктът подобрява спортното представяне и подпомага изграждането на чистата мускулна маса, което го прави перфектен за спортисти и бодибилдъри. Battery Nutrition Tribulus е натурална добавка, която значително ще подобри постиженията ви в залата и няма да ви донесе никакви странични ефекти. 

 

3. Myprotein Tribulus Pro 95% Saponins – висококачествен продукт със съдържание на трибулус, носещ престижа и гаранцията на световноизвестната марка за спортни добавки Myprotein. В него се съдържат невероятните 95% сапонини, като трибулусът в една капсула е 300 мг. По принцип препоръчителната доза е от 1 до 3 капсули дневно, като за достигане на максимална ефективност е добре тези капсули да се приемат преди хранене. 

 

4. Prolab Horny Goat Weed – прекрасна комбинация от рогова козе трева, йохимбин, мака и, разбира се, трибулус. Продуктът естествено и безопасно повишава нивата на мъжкия полов хормон и подобрява сексуалната функция. Prolab Horny Goat Weed също така подпомага производството на енергия в организма и мощно стимулира мускулния растеж. В допълнение, продуктът съдейства за по-ефективно кръвообръщение и подобрява мисловната дейност на човека.

 

5. Xcore Z-MAN – представлява балансирана формула от минерали, която е специално създадена, за да повиши ефективността на спортистите и активно трениращите хора. Тя съдържа витамин B6, магнезий, цинк и трибулус. Xcore Z-MAN ще ви помогне да поддържате нормални нива на тестостерон, както и да намалите мускулната треска след тренировки. В допълнение, продуктът допринася за нормалната психическа функция и правилното протичане на метаболитните процеси в организма. 

 

6. Bodyraise Tribulus – един от най-силните продукти със съдържание на трибулус, които се предлагат на пазара. Съдържа внушителните 98% сапонини, които са изключително анаболни и потентни. Bodyraise Tribulus ефективно повишава нивата на тестостерон в организма и подобрява ерекцията. В допълнение, продуктът с високо съдържание на трибулус има и положително въздействие върху повишаване на силата и издръжливостта по време на тренировки, както и върху покачването на мускулната маса.

 

Разгледайте каталога на Ready for life и си поръчайте най-качествените и ефективни продукти със съдържание на билката трибулус на невероятно изгодни цени!  

 

История на трибулуса Как точно действа трибулусът в нашия организъм? Основни предимства от употребата на трибулуса  Комбинация на трибулуса с други продукти Качествени продукти с трибулус от Ready for life