Казеин / Млечен

1
171
Добави коментар
brandomani
brandomani

Казеинът е протеин, който се съдържа и извлича от млякото. В днешно време той се предлага на пазара под формата на различни продукти и хранителни добавки. Можем да кажем, че казеинът има няколко много важни функции за човешкия организъм, свързани най-вече с въздействието върху мускулната система и процеса по топене на мазнини, както и с постигането на по-голяма физическа сила и издръжливост. Преди да поговорим по-подробно за полезните свойства на казеина обаче, ще се спрем на начините за получаването му и наличните видове.

Казеин – за красиво тяло

 

 

Казеин – процес на получаване

 

Както вече казахме, казеинът се съдържа в млякото и съответно трябва да бъде извлечен от него чрез специални методи. Въпросните специални методи могат да бъдат няколко на брой. Първият включва добавяне на известно количество киселина в млякото с цел отделяне на казеина от калция. Друг метод, който е възможно да се използва, е добавянето към млякото на фермент, способен да причини неговото пресичане. В промишлените производства пък казеинът се получава по съвсем различен начин. На първо място млякото минава през центрофуга, която изхвърля от него всички мазнини и подобни вещества. Впоследствие в млякото се слага слабо алкален разтвор, който спомага за пълноценното отделяне на казеина. 

 

Видове казеин

По принцип казеинът (или казеиновият протеин, както още се нарича) се дели на три основни вида. А това са именно калциевият (или натриевият) казеин, мицеларният такъв и млечният протеин изолат. В следващите редове ще научите малко повече за същността и отличителните характеристики на всеки един от споменатите типове.

Калциев (или натриев) –  отделя се посредством добавяне към млякото на определени химични киселини. От трите изброени по-горе вида казеин той е с най-ниско качество. Което прави употребата му сравнително по-тясна и свързана главно с целите на хранително – вкусовата промишленост.

Мицеларен – в повечето случаи мицеларният казеин се произвежда чрез микрофилтрация. Той се усвоява сравнително лесно от човешкия организъм, като същевременно не натоварва по никакъв начин стомаха.

Млечен протеин изолат – и това е последният от типовете казеин. Млечният протеин изолат съдържа мицеларен и суроватъчен протеин. Той също е нерядко използван вариант, когато става въпрос за добавяне на необходимите количества казеин посредством хранителни добавки, макар употребата му да е по-малка от тази на мицеларния казеин.

 

Кои са основните преимущества на казеина за човешкия организъм? 

 

Казеин – основни съставки

Време е да разгледаме и основните преимущества и полезни свойства, които казеинът предоставя на човешкия организъм. Те започват от положителния му ефект върху мускулната система и стигат до загубата на мазнини и по-голямата физическа издръжливост. Ето какво трябва да знаете за влиянието на казеина върху тялото и организма ви:

Повече мускулна маса – наличието на достатъчни количества казеин в организма определено ще спомогне за това да имате повече мускулна маса. При интензивни физически натоварвания именно благодарение на казеина необходимата енергия идва вследствие топене на мазнините, а не посредством загуба на мускулна маса. В този смисъл казеинът ще ви позволи не само да поддържате своите мускули във времето, но и да ги развивате още повече.
Топене на мазнини – вече споменахме за ролята на казеина по отношение топенето на насъбраните в човешкото тяло мазнини. От една страна той спомага за превръщането на въпросните мазнини в енергия, а от друга – приемането му под формата на хранителни добавки ви държи сити и далеч от обичайните изкушения, които биха могли да нарушат диетичния ви режим.
Ползи за зъбите – казеинът носи значителни ползи и за зъбите на човека. По принцип този протеин има свойството да поддържа зъбите здрави и в отлично състояние, както и да предпазва от ерозия на емайла. Редица изследвания показват, че хората, приемащи редовно казеин посредством млечни продукти или хранителни добавки, се сблъскват с доста по-малко проблеми със зъбите и рядко им се налага да посещават зъболекар. 
По-голяма устойчивост – много важно преимущество на казеина е неговата устойчивост. Или казано с други думи, той се задържа в кръвта ви значително по-дълго от други протеини и полезни вещества. Което съответно позволява всички положителни ефекти от неговото приемане да се запазят за по-продължителен период от време.

 

Има ли странични ефекти казеинът?

При нормални условия не са отчетени никакви странични ефекти, причинявани от казеина върху човешкия организъм. Специалистите препоръчват единствено да не се прекалява с приеманите дози, тъй като в случай на неспособност за храносмилането им, е възможно да се появят симптоми като подуване на корема, гадене или диария. Алергиите към казеин са доста рядко срещано явление, но все пак той не се препоръчва за хора с лактозна непоносимост. От друга страна, хора с проблеми с кръвното налягане могат да приемат казеин само след предварителна консултация с лекар.

 

От кои храни може да се набави казеинът?

Казеин от великолепни млечни продукти

Както стана ясно още в началото на текста, казеинът се съдържа и извлича от млякото. Приемането на количествата мляко, способни да ви набавят необходимите дози казеин обаче може да доведе до определени проблеми с храносмилателната система. Затова е много по-удачен вариант да консумирате и други млечни продукти, като например сирене. Важно е всеки един млечен продукт да се приема в умерени количества, така че организмът да няма никакъв проблем с храносмилането му. Ценен източник на казеин са и хранителните добавки, за които предстои да поговорим в последната част от текста.

 

 

 

Казеин – хранителните добавки от каталога на Ready for life

В каталога на Ready for life ще намерите висококачествени хранителни добавки със съдържание на казеин. Освен че принадлежат към престижни и популярни в цял свят марки, въпросните хранителни добавки се предлагат на изключително конкурентни и изгодни за клиента цени. Ето и специалното ни предложение за вас от тази категория:

Myprotein Micellar Casein – продукт, съдържащ чист мицеларен казеин, който се абсорбира бавно от стомаха и осигурява доставка на аминокиселини на мускула за продължителен период от време. Благодарение на Myprotein Micellar Casein ще постигнете растеж на своята мускулна маса и ще подобрите възстановяването си от тежките тренировки. В допълнение, продуктът се отличава с уникален фин и мек вкус, който определено ще задоволи сетивата ви. Препоръчително е да консумирате тази хранителна добавка по 2-3 пъти на ден, например между храненията и преди лягане.

 

Казеин – процес на получаван

Видове казеин

Кои са основните преимущества на казеина за човешкия организъм?

Има ли странични ефекти казеинът?

От кои храни може да се набави казеинът?      

Казеин – хранителните добавки от каталога на Ready for life