Глутамин

2
186
Добави коментар
brandomani
brandomani

Глитаминът е една от най-важните аминокиселини в човешкия организъм. Макар официално да не е част от групата на незаменимите аминокиселини, без нея ще се появят значителни проблеми в протичането на част от функциите и процесите в тялото ни. В следващите редове ще научите малко повече за ползите и преимуществата, които предоставя редовното приемане на достатъчни количества глутамин. В допълнение, ще изведем продуктите, от които могат да бъдат набавени въпросните количества от аминокиселината.

 

Кои са ползите и преимуществата на глутамина за човешкия организъм?

 

 

глутамин за отличното здравословно състояние

Ползи и преимущества от редовното приемане на глутамин могат да се намерят в много отношения. Глутаминът не само играе важна роля за поддържането на отличното здравословно състояние на различни органи и системи в човешкия организъм, но и спомага за предпазването от редица болести, както и за борбата с някои настоящи такива. Ето най-важното, което трябва да знаете за полезните свойства на глутамина:

 

 

Фактор за здравето на стомаха – наличието на достатъчни количества глутамин в тялото е един от най-значимите фактори във връзка с поддържането на стомашното здраве. Глутаминът стимулира производството на слуз, която защитава червата от различни увреждания. Той ще ви помогне да се оправите по-бързо при диария и други често срещани раздразнения на червата. В допълнение, глутаминът може да е доста полезен при лечение на язва и пропуквания по червата.
Фактор за подобряването на мозъчната дейност – глутаминът също така играе ролята на стимулатор на цялостната мозъчна дейност на човека. Редовното му приемане ще ви помогне да подобрите паметта си, както и да повишите своята концентрация по време на физически и психически упражнения и натоварвания.
Фактор за развитието на мускулната система – в комбинация с редовните тренировки, глутаминът ще има важно значение за развитието на мускулната ви система. От една страна, глутаминът подпомага растежа на мускулите, както и възстановяването им след интензивните упражнения във фитнеса. От друга, присъствието му в достатъчни количества в човешкия организъм е сериозна преграда срещу загубата на мускулна маса с напредване на възрастта.
Фактор за повишаване на издръжливостта по време на тренировки – приемането на глутамин под формата на хранителни добавки ще ви помогне да повишите своята издръжливост по време на интензивните и изтощителни тренировки във фитнеса. Освен това глутаминът играе важна роля за по-бързото и пълноценно физическо възстановяване след края на въпросните тренировки.

 

 

Кои са богатите на глутамин храни?

 

Вече знаете какви ползи и преимущества за човешкия организъм носи редовното приемане на глутамин. За да се възползвате максимално от споменатите по-горе предимства на глутамина обаче, трябва да сте наясно и как можете да си го набавите в необходимите количества. В следващите редове ще ви дадем няколко примера за богати на глутамин храни, които би било удачно да консумирате.

 

пилешко месо – пилешкото месо е особено богато на глутамин и редовното му консумиране несъмнено ще ви помогне да поддържате необходимите нива на аминокиселината в своя организъм. Макар и в по-малки количества, глутаминът се съдържа и в месата на други често отглеждани птици, като патиците и пуйките например.
млечни продукти – приемането на краве или козе мляко е още един добър начин да си набавите глутамин. Освен самото мляко обаче, подобен положителен ефект ще имат и значителна част от продуктите, направени от него. Сиренето например е доста сериозен източник на глутамин и определено няма да сгрешите, ако го включите в дневното си меню.
риба – рибата също е храна, консумирането на която ще увеличи значително наличните количества глутамин в организма ви. Препоръчваме ви да залагате на рибно меню поне веднъж или два пъти седмично, защото подобна практика ще ви донесе множество здравословни ползи. Освен от рибата, глутамин може да бъде приет и посредством редица морски дарове, като например калмари, скариди и т.н.
ядки – по-голямата част от ядките са доста богати на глутамин и определено ще бъде добра идея да ги приемате редовно. Разбира се, далеч нямаме предвид да си купувате пакетчета с всякакви видове ядки, които да дъвчете по цял ден. Една малка шепа ядки на ден между две хранения ще ви е напълно достатъчна, за да си набавите допълнителни количества глутамин в тялото.
определени зеленчуци – и не на последно място, има зеленчуци, които съдържат солидни дози глутамин. Сред тези зеленчуци са зелето, спанакът, цвеклото и др. Имайте предвид, че във връзка с приемането на желаните количества глутамин е по-добре да консумирате въпросните зеленчуци сурови. 

 

 

Хранителни добавки с глутамин от каталога на Ready for life

 

 

В каталога на Ready for life можете да намерите богато разнообразие от хранителни добавки със съдържание на глутамин. Хранителни добавки, които се отличават със своето високо качество и изключително изгодни за клиента цени. Ето специалните ни предложения от категория „Глутамин“:

 

глутамин за красиво тяло

Battery Nutrition Glutamine Unflavoured – хранителна добавка, съдържаща фармацевтично чист Л-глутамин. Приема се от редица спортисти с цел повишаване нивото на силата, увеличаване растежа на мускулите и протекция срещу разграждането на мускулната тъкан. Battery Nutrition Glutamine Unflavoured е най-добрият начин да презаредите бързо и лесно своите мускули с необходимите количества глутамин. Препоръчително е да се приема по една доза (5 гр) преди и след тренировка.
Blade Sport Glutamine – подходящ продукт с глутамин за всички активно трениращи хора, които търсят добри резултати и пълноценен процес на възстановяване. Благодарение на Blade Sport Glutamine се запазват нивата на гликогена в човешките мускули. Тази хранителна добавка с глутамин стимулира мускулния растеж и същевременно намалява времето за възстановяване след интензивните натоварвания във фитнеса. Обикновено се приемат 1 доза след тренировка и още 1 преди лягане.
Prozis Sport Glutamine –  Prozis Sport Glutamine съдържа изключително чист глутамин в подходяща за усвояване от тялото на човека форма. Продуктът съдейства за подхранване на мускулите и подобряване качеството на мускулатурата. Приемайте по 5 гр от Prozis Sport Glutamine сутрин, след тренировка и преди лягане.
Myprotein L-Glutamine – продукт с глутамин, който е част от каталога на престижната и популярна в цял свят марка Myprotein. Сред неговите най-важни свойства са запазването нивата на гликогена в мускулите, намаляването времето за възстановяване след тренировки и цялостното стимулиране на мускулния растеж. Препоръчително е приемането на дози от по 5 гр от 1 до 3 пъти дневно.

 

 

Кои са ползите и преимуществата на глутамина за човешкия организъм?

Кои са богатите на глутамин храни?

Хранителни добавки с глутамин от каталога на Ready for life