Ще има ли земетресение в Гърция до 2 месеца?

3
307
Добави коментар
TourismBG
TourismBG

Ще се сбъдне ли прогнозата за земетресение в Гърция до два месеца.

Миналата седмица между гръцките сеизмолози избухнаха жестоки дебати. Причината е прогноза, че през следващите два месеца вероятно ще се случи земетресение в Гърция с размер 6 по скалата на Рихтер. Смята се, че най-вероятно е това да се случи в западната част на страната.

Прогнозата за потенциалния земетръс е направена от Акис Целентис, директор на Геодинамичния институт на обсерваторията в Атина.

Целентис каза, че има „80% шанс“ за земетресение в Гърция с магнитуд 6 по скалата на Рихтер през следващите два месеца в района на Превеза.

В същото време неговият екип за прогнозиране на земетресенията, наречен „VAN“ твърди, че е предсказал земетресението край Превеза в Йонийско море миналия вторник.

Въпреки това, Герасимос Пападопулос, сеизмолог и член на Специалния научен комитет за оценка на сеизмичния риск, повдигна съмнения относно прозгнозата на Целентис. Той заяви, че тя обхваща половината от Гърция.

„Прогнозата на Целентис е неясна. Не може да се вземат мерки против земетресение в Гърция прогнозирано за половината от страната“, обясни Пападопулос в интервю за новинарския сайт Newsit.

Изявлението на Целентис стана обект на критика и на председателя на Организацията за планиране и защита на земетресенията Ефтимиос Леккас.

В изказване пред интервюиращите на ANT1 миналия четвъртък сутринта, Лекас описа предсказанието на Целентис за възможността за голямо земетресение като „престъпна безотговорност“.

Леккас подчерта, че „държавата е готова да се справи с голямо земетресение, но не знаем кога ще се случи“.

Председателят на организацията за планиране на земетресенията призова гражданите да не обръщат внимание на това, което той нарича „безотговорни прогнози“.