Упражненията могат да предпазят от болестта на Алцхаймер

1
215
Добави коментар
stupid
stupid

Има доказателства, че упражненията произвеждат хормон, който може да подобри паметта и да предпази от болестта на Алцхаймер, според проучване, ръководено от д-р Отавио Арансио. Изследването е публикувано в Nature Medicine. 

 

Преди няколко години учените откриват хормон, наречен иризин, който се освобождава по време на физическа активност. Първоначалните проучвания показват, че ирисинът играе главна роля в енергийния метаболизъм. Но по-новите изследвания установяват, че хормонът може също да стимулира невронния растеж в хипокампуса на мозъка, регион, който е отговорен за ученето и паметта.

 

Учените са проучили върху мишки какво прави ирисинът в мозъка. Опитите показват, че ирисин, при мишки, защитава синапсите в мозъка и паметта на животните. Когато ирисин е бил изключен в хипокампуса на здрави мишки, синапсите и паметта са отслабени. По подобен начин, повишаването на нивата на ирисина в мозъка подобрява здравето на мозъка.

 

След това учените са проучили ефекта от упражненията върху ирисина и мозъка. Те са открили, че мишките, които плуват почти всеки ден в продължение на пет седмици, не развиват увреждане на паметта, въпреки получаването на бета-амилоид замесен при болеста Алцхаймер. Но блокирането на ирисин с лекарство напълно елиминира ползите от плуването, установяват учените. Мишките, които плуват, но ирисина е блокиран с вещества, не са се представили по-добре на тестовете за паметта, отколкото заседналите животни след бета-амилоид.

 

Резултатите показват, че ирисинът може да бъде използван, за да се намери нова терапия за предотвратяване или лечение на деменция при хората, казва д-р Арансио.