ПИБ ще се възползва от нарастващия интерес на инвеститорите

3
162
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

В края на миналата седмица от Fibank (Първа инвестиционна банка) обявиха към своите миноритарни акционери и обществеността новината, че са ангажирали международната компания Citigroup Global Markets Limited като свой партньор в разглеждането на стратегически възможности за развитие. Разглежданите от банката опции включват – сключване на стратегически партньорства и/или консолидации, привличане на нови ключови инвеститори, както и емитиране на нов капитал за финансиране на бъдещия растеж на банката.

Съвземането на глобалната икономика и международните пазари след финансовите проблеми и фалита на Lehman Brothers явно са дали на Първа инвестиционна банка положителен сигнал да предприеме действия, с които да увеличи своето пазарно присъствие.

Всяка една от споменатите възможности би подкрепила стратегията за развитие на банката, която акцентира върху разрастване в секторите банкиране на дребно и кредитиране на малки и средни предприятия. Стъпката, която предприема Fibank не е изненада за следящите от близо банката миноритарни акционери. На своите редовни срещи с ръководството на банката те бяха запознати още през 2016 г. със стратегията на банката.

Веднага след старта на борсовата сесия в петък например акциите на банката се покачиха с над 10%. Историческата справка пък ни показва, че за последните 12 месеца, цената на акцията на банката бележи ръст от над 220%.

„Заедно с политиката си за устойчиво развитие Fibank работи и в посока диверсификация на кредитния портфейл и намаляване на кредитния риск, в сътрудничество с международната консултантска фирма Bain&Co“, добавиха от финансовата институция, с основни акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Преди време Fibank поднови и своето дългогодишно сътрудничество с Международната финансова корпорация (IFC). Банката работи с IFC по конкретни действия за развитие на доброто корпоративно управление на Първа инвестиционна банка и управлението на риска. Този проект е в продължение на направено още през далечната 2010 г. проучване от страна на Международната финансова корпорация за прилагане на световните стандарти в доброто корпоративно управление, които Fibank прилага стриктно в своята дейност.

През изминалата седмица и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде разрешение за договорената сделка между гръцката банка NBG и белгийската финансова група KBC, която у нас придобива ОББ. Това ясно показва, че интересът от страна на чуждестранни инвеститори към българския банков сектор се е увеличил и от Fibank виждат благоприятна среда за изпълнение на своята дългосрочна стратегия на развитие.