Автомобил vs човек

3
120
Добави коментар
petar_k
petar_k

Актуално ли е ходенето пеша и колко здравословно е то за нас?

Все по-често хората избират да се качват в автомобилите си дори за да отидат да си купят хляб. Но нали сме беден народ, нали има криза, дали не се правиха протести за високите цени на горивата (с коли по пътищата)? Нещо се обърквам от всичко това. Нямаме пари за поддръжка на автомобил, но той е най-честото използвано превозно средство.

Ето например в Пловдив регистрираните моторни превозни средства са 191 000. От тях 150 000 са леките автомобили, а останалите 41 000 – бусове, камиони, мотори и други. И това се случва в град с 345 000 души население (официалните данни за населението е към 2017г.). С каквито и пътища да разполага един град с тези числа няма как да не се получат задръствания. На всеки е ясно, че инфраструктурата не е създадена за толкова голям брой превозни средства. Като се включат тук и коли от съседните областни градове нещата стават доста сериозни.

Още от ученическите ми години съм изградил навик да ходя пеш. Най-вероятно да си спестя блъсканиците по рейсовете и да спестя някой лев. Независимо от причината, това мое действие някак ме е накарало винаги да предпочитам да се предвижвам пеша, освен моментите, в които се налага да използвам автомобила си за да свърша някоя друга задача. Но да, определено не ходя да си купувам вестник до кварталната будка с колата! Замислете се колко от нещата е било възможно да се свършат и без ползването на автомобил. Много често имаме чувството, че закъсняваме, бързаме и това ни кара да грабнем ключа и да запалим колата. А не се замисляме, че би ни отнело с 10-15 минути повече ако тръгнем пеш. Минутите, които ще загубим в търсене на паркомясто ще са приблизително пак толкова.

Тук изключвам град като София. Там наистина без транспорт определено ще ни бъде трудно ежедневието, но не и невъзможно. Мисля, че има доста добри алтернативи за предвижване освен личния автомобил било то до работата или да изпълним някое задължение. По данни най-голям дял от служителите (повече от 60%) са тези, които използват автомобил за работа. Метрото е другия предпочитан начин за придвижване от служителите и ако то обхване повече софийски райони ще се превърне във водещ масов транспорт.

Всеки е запознат с проблемите на въздуха, но малко успяват да направят нещо за да променят нещата към по-добро. 

Ходенето пеша има своите ползи за нашия организъм.

Доказано е, че колкото повече на млади години се движим и сме физически активни, толкова е по-малка вероятността като възрастни да сме с наднормено тегло. Ходенето носи също изключителни ползи за психическото здраве и доброто настроение. Учени са установили, че за да се водим физически активни трябва да изминаваме по 12 000 крачки на ден. Така попадаме в графата „много активни“. Погледнах как стоят нещата при мен и не бях доволен. Оказа се, че правя средно по 6-7 хиляди крачки. Използвах едно от многобройните безплатни приложения за тази цел: Брояч на крачки – Педометър & Брояч на калории.

А ето и още ползи, за които едва ли сме се замисляли, че може да ни донесе ходенето:

Намалява възможността от възникване на ранна деменция, намалява риска от болестта на Алцхаймер като подобрява общото психично здраве. Ходенето намалява шанса от развиване на глаукома чрез редуциране на очното налягане. Предвижването пеша намалява риска от високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и коронарна болест на сърцето.   Ходенето може да осигури по-голяма подвижност на ставите, да предотврати загубата на костна маса и дори да намали риска от фрактури. Облекчава болките в кръста.   Колкото и да ходим пеша важното е разходката да ни е приятна. Удоволствието от нея е гаранция за постигане на добра здравословна и физическа форма!

Прочетете още:

► А някой кара колело… ► Войната по пътищата

Снимка: pixabay.com