Малко злобно гущерче ухапа Дарвин, срамота (рептил проклет с видео)

2
239
Добави коментар
Svarofski
Svarofski

Ами, науката е в потрес, бе! Може ли такова нещо: борим се ние тука за еволюция, а то – малкото му гущерче заядливо и зло (на баба му Игуана най-серсемското внуче), да вземе да ухапе Дарвин по да не казвам къде, че човекът лежи по очи от 19-ти април 1882-ра година, царство му небесно! Да видим за какво става дума и да порицаем злия гущер Пенчо, дето с едно „хац“ на малките си некултурни зъбета обърна представата за еволюция и създаде научна безработица! Толкова не можа пък да се направи на нормален, възпитан гущер. Ама не, ние сме много специални, ние не пасваме на златното правило, о, вижте, това ми е трета опашка! Както и да е. Да не се ядосваме. Рептил проклет – прецака еволюцията, а още не сме я изплатили! Ние тая еволюция с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем. То може и просто да ни я вземат, де…

Малък латиноамерикански гущер (ей този мръсник на снимката) разби всички представи за еволюцията. Невероятно разкритие тресе света на науката, а някои от възгледите на Дарвин за произход и еволюция на видовете претърпяха трайни изменения заради това. Австралийската държавна телевизия АВС излъчи документален филм за рядък вид гущери от Чили. Според теориите на еволюцията нито едно създание не може да се върне към предишните си функции за възпроизводство, след като еволюира. Гущерите обаче показват съвсем друг тип поведение. Малкият драконов гущер, както наричат още този вид влечуги е еволюирал до раждане на живи гущери. Животното живее по върховете на Андите и в тази студена среда ражда малките си живи, а не ги излюпва от яйца. „Златното правило“ на еволюционната теория обаче е разбито, когато живородените гущери са свалени в по-топла среда в низините. Те отново започват да снасят яйца и да се възпроизвеждат по този начин, вместо чрез живо раждане.

Това е Пенчо:

„В Андите е студено и там яйцата няма да издържат на ниските температури. Затова и този гущер се адаптира и предпочита да се възпроизвежда като ражда живи малките си. Когато обаче бъде поставен в по-топла среда, той възстановява старите си функции за възпроизводство. И по-конкретно — ражда чрез снасяне на яйца“, се казва още в изследването. Според Дамиен Ескере, изследовател от института в Австралия, това е единственото създание способно да промени принципа си на възпроизводство. „Имаме солидни доказателства, че те отново започват да се възпроизвеждат чрез снасяне на яйца, когато са поставени в по-топла среда“, казва още той. Тепърва ще се разплитат мистериите около този вид, но е факт, че подобни промени в репродуктивните способности на даден организъм са изключително необичайни. А също така показват ясно, че организмът търпи сериозни промени, когато възпроизводството е заплашено.