Разбоишкият манастир – едно от местата подслонили Васил Левски

15
295
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

На около 25 километра северно от град Драгоман и на по-малко от 10 километра от българо-сръбската граница се намира Разбоишкият манастир ‘Въведение Богородично’. За съжаление не е известно кога точно е построен. Според едни историци той датира още от времето на Първата българска държава (681 – 1018 година), докато други са на мнение, че построяването му е от времето на Втората българска държава (1185 – 1396 година).

Легенда разказва, че името му е свързано с група разбойници. Според нея те се заселили в района и всеки, който минел от там се раздел със скъпоценностите си.

Снимка: mapio.net

Пещерите в района на манастира били дом за монаси-отшелници още от 12-ти век. Историята разказва, че в тях известно време прекарал и Сава Сръбски (1169-1236 година) – първият архиепископ на Сръбската православна църква, който в последствие е канонизиран (Свети Сава).

църквата ‘Въведение Богородично’Снимка: svobodnoslovo.eu

Любопитен факт, свързан с манастира е, че не винаги се е наричал Разбоишки. По исторически данни през 16-ти век турски васал нарежда на отряд от башибозуци да опожари село Куржиловци (намирало се близо до манастира) и други седем в района. По това време Разбоишкият манастир бил известен като Куржиловски. Въпреки многото разграбени и разрушени манастири тогава, скалната църква на Куржиловския манастир остава незасегната. Какво точно се е случвало с манастира през следващите близо три столетия – историята мълчи.

мостът към църкватаСнимка: mapio.net

Докато България се намирала под турско робство са известни няколко опожарявания на манастира, но след всяко едно той бил възстановяван, за да може да оцелее и до днес. Последното известно е от 1860 година, като още на следващата година той бива възстановен от Йовчу – родственик на войводата Филип Тотю.

Интересното е, че първоначално манастирските сгради били построени от левия бряг на река Нишава, но при едно от възстановяванията на комплекса те са преместени на десния ѝ бряг. Единствено изградената в скалите църква запазила местоположението си, като това е и причината в наши дни тя да се намира на разстояние от тях.

Снимка: mapio.net

Друг любопитен факт от историята на Разбоишкият манастир от времето преди извоюването независимостта на България е това, че на територията му се произвеждали оръжия и барут, използвани в Първата българска легия (юли-септември 1862 година), а в последствие и във Втората българска легия (1867-1868 година). Едни от най-видните български революционери, които са намирали подслон в манастира са Васил Левски и отец Матей Преображенски-Миткалото.

Снимка: mapio.net

Легенда за църквата ‘Въведение Богородично’

Историята разказва, че построяването ѝ започвало на няколко пъти, но незнайно как всичко изградено през деня било унищожавано още същата нощ, а строителните материали се озовавали в голямата скална ниша, където днес се намира и самата църква. На третата вечер Пресвета Богородица се явила в съня на един от монасите. Тя му заръчала църквата да бъде построена не долу в скалите, а в голямата ниша, където били премествани материалите, мястото където всъщност всеки ден те се молели. Монасите послушали съвета ѝ и изградили църквата на посоченото място. Така тя останала непокътната.

Църквата е с дължина от 8.1 метра, височина 2 метра и ширина от 4.1 метра. Намира се на повече от 540 метра надморска височина, а близо край нея, по няколко пъти на ден, преминава товарен влак. Олтарът ѝ е вкопан в скалата. За съжаление не е запазено много от някогашното ѝ богато изографисване.

Снимка: mapio.net

В началото на миналия век манастирът бива забравен от хората за няколко десетилетия. Всичко се променя, когато през 50-те години в него заживяват три монахини, които започнали да се грижат за него. След тяхната смърт манастирът се стопанисвал от хора от близките села, а днес той има свещеник.