Теренът на безалкохолния завод в София се превръща в жилищна зона

1
150
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Старите индустриални зони в София, особено на юг от центъра, бавно се превръщат в нови квартали c офиси и жилища. И така противодействат на тенденцията градът да се разширява към периферията си, обобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков в края на януари при представянето на проект за ĸoмyниĸaциoннo-тpaнcпopтнa cxeмa на зона „Xлaдилниĸa – Bитoшa“.

Дo 1989 г. там е имало складове и производства в леката промишленост, ĸoитo вeчe ca изгyбили фyнĸциите си. Останали са инженерната инфрастуктура и големи вакантни парцели. А общината обяви план да работи по транспортната инфраструктура – да се разширят улици, да се изградят вeлocипeдни aлeи, нови пeшexoдни зони и пр. Тези предпоставки са на път да превърнат „Хладилника – Витоша“ в една от най-горещите инвестиционни зони в София. Вече станаха известни няколко проекта за офиси в региона мeждy бyл. „Чepни вpъx“, yл. „Любa Beличĸoвa“, yл. „Cpeбъpнa“ и yл. „Филип Kyтeв“.

Офис вълната в „Хладилника“

Пионер в офис сегмента в квартала е „Феърплей пропъртис“, което през 2005 г. завърши строителството на 8-етажния FPI Business Center срещу мол Paradise. Неотдавна дружеството със специална инвестиционна цел приключи и нова офис сграда в района – близо до болница „Токуда“. В нея се нанесе местното подразделение на израелската фармацевтична компания Teva, която от 2016 г. контролира бизнеса на Actavis в България. В ход е и най-големият офис проект в „Хладилника“ – на новото инвестиционно дружество Park Lane Developments на холдинга за недвижими имоти AG Capital и Таня Косева-Бошова. Сградата ще бъде с РЗП от 24 000 кв.м с проектна стойност 30 млн. евро. Две административни сгради в района е построила компанията „Арт Е Строй“ на Емил Терзиев, която в момента работи по още две.

От Пловдив към София

От началото на януари се работи и по първия изцяло жилищен комплекс– SoHome Residential Park, разположен върху близо 50 дка, на мястото на бившия държавен завод за безалкохолни напитки, притежаван от ЦКС и по-късно наречен „Бенакс“, в който от началото на 80-те до към края на 90-те години на миналия век се бутилираше и кока-кола.

„Дълго и внимателно избирахме локация – търсим от 2016 г. Искахме да е близо до центъра, до метростанция, до паркове, до училища, детски градини и болници. Гледали сме цяла София, има хубави парцели, но малки – по 500–1000 кв.м“, казва Димитър Владимиров, управляващ партньор в компанията инвеститор „Хъс инвест София“.

Снимка: Надежда Чипева

Дружеството е дъщерно на „Хъс“ – Пловдив, на братята Александър и Иван Асенови, чийто основен бизнес е свързан с търговия и преработка на метали. Фирмата влиза в строителството в Пловдив преди девет години. Вече има построени 50 000 кв.м разгърната застроена площ в комплексите Plovdiv City Park I и Magnolia Gardens. В момента „Хъс инвест“ работи по разширението и на двата комплекса с обща РЗП от 60 хил. кв.м.

50 декара за 25 млн. лева

SoHome Residential Park e пилотният проект на „Хъс“ в София и от компанията го разглеждат като тяхна визитка на столичния пазар. Теренът е придобит от „Хъс инвест София“ чрез няколко сделки на обща стойност почти 25 млн. лева. През април 2018 г. „Хъс инвест София“ става собственик на 34.24 дка, като купува дружеството „Имоти Сребърна“. Дотогава то е собственост на „Нивиа трейдинг“, в което акционери са Илиан Георгиев Шотлеков и „П.И.Л. кепитъл“. Цената, записана в договора за прехвърляне на дяловете, е 8 млн. лева. През юни година по-рано „Имоти Сребърна“ е купило терена заедно с пет сгради върху него от Централния кооперативен съюз (ЦКС) за 7.07 млн. лева според Имотния регистър. През май 2018 г., месец след смяната в собствеността, преименуваното вече на „Хъс инвест София“ дружество става собственик на още 1.3 дка с две сгради на ЦКС за 4.18 млн. лева. Това му дава възможност да добави още една сграда към проекта за SoHome Residential Park. През юли е завършена и сделка за 0.669 дка с продавачи три физически лица.

Втората си голяма сделка „Хъс инвест София“ прави през юни 2018 г. – тя е за 13.82 дка с 10 постройки. Продавачът „Нова сити резидънс“ на Еди Давид Ардити и Шатбай Барной получава за имота 12.8 млн. лева, след като през февруари е купило терена и сградите от някогашното предприятие за кожени изделия „Леда“ за 8.8 млн. лева. В последните години „Леда“ АД всъщност отдава сгради под наем и управлява плувния басейн „Леда“. През ноември „Хъс инвест София“ ипотекира новия парцел в „Райфайзен банк България“ срещу кредит от 11.54 млн. лева. Така се стига до 11 декември 2018 г., когато дружеството получава разрешение за строеж, а на 7 януари е първата копка.

Десет сгради, 600 апартамента

„Хъс инвест София“ планира да построи SoHome Residential Park на три етапа. Към 2021 г. трябва да бъде приключен първият, който включва 281 апартамента, 352 подземни гаража и паркоместа. Планът е година по-късно да бъдат построени още 336 апартамента и 435 подземни гаража и паркоместа от етап 2. Десетте сгради от двата етапа са с обща РЗП 108 647 кв.м. В комплекса освен жилища ще има детски център, ресторант, фитнес с уелнес център, 18 магазина. Терените са изчистени от заводските сгради и сега са строителна площадка.

Третият етап ще се разгърне върху парцела на „Леда“. В завършен вид – към 2023 г., SoHome Residential Park би трябвало да достигне около 800-900 апартамента и около 1100-1200 подземни гаража. Сградите ще са пететажни, а квадратурата на апартаментите варира между 51 и 400 кв.м.

„Локацията на имота ни дава възможност да продаваме не само жилища, но и околна среда“, обяснява Владимиров. На североизток имотът граничи с Ловния парк, а на югоизток със зоопарка (при това като заварено положение и без да навлиза в тях). Това, че наблизо се предвиждат доста офисни проекти, според него прави апартаментите подходящи за покупка както за лично ползване, така и с инвестиционна цел – за отдаване под наем.

Основната таргет група на комплекса ще са млади семейства с деца. Заради тях близо 30 декара от общата територия са зелени площи, ще има седем детски площадки, няма предвидени басейни, а само водни огледала. Освен това комплексът ще е изцяло пешеходен, а паркирането е изнесено на две подземни нива.

На вноски

С този тип клиенти са съобразени и схемите на плащане. Владимиров ги определи като много гъвкави – според потребностите на конкретния клиент. Уточнява, че предлагат и възможност купувачът да плати 30% от цената в началото и останалите 70% при завършването на жилището. Цените на зелено започват от 1090 евро на кв.м без ДДС. По информация на Владимиров себестойността само на луксозното строителство е около 600-700 евро на кв.м без ДДС, а те продават апартаментите и с идеални части от земята. Инвеститорът ползва финансиране от ДСК и договаря с банката условия за кредити, които при желание купувачите могат да ползват. Освен това са в преговори и с други банки, за да създадат конкуренция в полза на клиентите си. Продажбите са започнали преди около месец. На сайта на проекта шест от сградите са обозначени като разпродадени, но това се оказва метод на администратора на сайта да ги затвори за продажба на този етап, тъй като ще бъдат изградени на следващия.

При сключването на предварителен договор от купувачите се очаква да подпишат освен правилника за вътрешния ред на комплекса и проектодоговор за управление и поддържка. Тя ще е отговорност на специално създаденото за цела дружество „ДЛД съпорт“, в което ще работят около 30 души – управител, охрана, озеленители, хигиенистки. В проектодоговора е заложена цена на поддръжката от 1.20 лева с ДДС на кв.м на месец, която може да бъде актуализирана.

Конкуренцията в София е огромна, казва Владимиров. Затова освен локацията и съобразения с околната среда проект те залагат и на качествени естествени материали. Фасадите ще бъдат вентилируеми с минерална вата и немски клинкерни плочи. Френските прозорци са с висок клас алуминиева дограма с прекъснат термомост и троен стъклопакет. Отоплението и охлаждането са чрез индивидуални термопомпи въздух-вода за всеки апартамент, които захранват подово отопление и охлаждане с конвектори. Сградите са проектирани така, че да не се засенчват. Проектът е на арх. Радко Тодоров („РТ консулт“), който прави и пловдивските комплекси на „Хъс“, а главен изпълнител ще е „Арх ситистрой“.

„При по-голям проект като този се рентира да изградим и липсваща улица от североизточната страна на парцела, която да свърже територията на SoHome Residential Park с колелото при болница „Токуда“, казва Владимиров. Така ще се отвори трети вход/изход за комплекса (другите са откъм „Сребърна“ и „Шаварски път“). Отделили са част от земята си за улицата и очакват да я изграят заедно със съседите си по парцел – Райфайзен банк. /www.capital.bg