Империята на ацтеките – възход и падение

12
143
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Ацтеките се появяват в Мезоамерика в началото на 13-ти век. Смята се, че са дошли от север, като за тяхна прародина се счита Ацтлан (в превод от езика им науатъл означава Бяла земя). Пристигането им съвпада със залеза на културата толтеки, населявала дотогава тези земи (според някои източници ацтеките се посочват дори като причина за изчезването им).

Когато ацтеките видели орел кацнал на кактус в мочурищата край югозападната граница на езерото Текскоко*, те го приели за знак, че на това място трябва да се установят – така и станало. Те изградили тераси по склоновете, напоителни системи и изкуствени острови, за да рекултивират блатистата земя, а през 1325 година основали и град Теночтитлан.

езерото Текскоко* – след завладяването на империята на ацтеките от испанците, опитите на последните да овладеят наводненията в района претърпяват неуспех, в резултат на което голяма част от езерото бива източено. Понастоящем целият езерен басейн е почти напълно зает от Мексико сити.

пристигането на ацтеките

Ацтеките се препитавали като отглеждали царевица, боб, картофи, домати, тиква и авокадо, а също така ловели диви животни и риба. Но освен отлични земеделци, те били добри воини, занаятчии и майстори в направата на златни и сребърни украшения.

Империята на ацтеките

През 1428 година управлявани от Ицкоатъл, ацтеките се обединяват с културата аколхуа (от град-държава Текскоко) и културата тепанец (от град-държава Тлакопан) срещу тепанеките (от град-държава Атскапотсалко), които били изключително силни по това време. Тройният съюз поставил началото на империята, в чийто предели се включвали множество други по-малки градове-държави. Във времето от трите града най-силен се оказал този на ацтеките – Теночтитлан.

Наследникът на Ицкоатъл – Монтезума I, поел властта през 1440 година. Той бил велик войн, който остава в историята като бащата на империята на ацтеките. По време разцвета на Теночтитлан в града живеят около 200 000 души, като селището се считало за едно от най-гъсто населените в Древна Мезоамерика.

керамична фигура на войн

Обществото на ацтеките следвало строга йерархична структура, като на върха се намирал императорът, за който се вярвало, че бил представител на боговете. Под него се намирала благородническата класа, следвана от обикновените хора.

В по-големите градове на империята били изградени величествени храмове, пирамиди, дворци и статуи, като по този начин те изразявали предаността си към най-различни богове като например Уицилопочтли (бог на войната и Слънцето), Кецълкуатъл (бог на вятъра, зората, търговията, познанието и занаятите), Тлалок (бог на дъжда), Тескатлипока (бог на Луната, звездите и нощното небе, покровител на робите), Еекатъл (бог на вятъра) и други.

Любопитен факт, свързан с ацтеките е, че имали два календара – слънчев с продължителност от 365 дни и ритуален с продължителност от 260 дни. Тук следва да отбележим, че при тях широко застъпени били свещенните церемонии с човешко жертвоприношение.

церемония с човешко жертвоприношение

Нахлуването на европейските колонизатори и края на империята

През ноември 1519 година Ернан Кортес и хората му пристигат в Теночтитлан, където тогавашният владетел на ацтеките Монтезума II ги посреща като почетни гости. Интересно е, че според древно предсказание на ацтеките един ден бог Кецълкуатъл щял да ги посети. За техен лош късмет Кортес наподобявал начина, по който ацтеките предрекли образа, който богът им щял да приеме – светлокож мъж с брада.

Монтезума II посреща Ернан КортесСнимки: en.wikipedia.org

В града испанците открили големи количества злато. За да се доберат до него те взели за заложник Монтезума II и така принудили поданиците му да предат всичко ценно. Около половин година след пристигането на конкистадорите и в отсъствието на Кортес, заместникът му Педро де Алварадо, известен със жестокостта си, наредил да бъдат убити близо 200 представители на благородническата класа, които в този момент изпълнявали свещен ритуал. Това вдига ацтеките на бунт и те успяват да прогонят конкистадорите от Теночтитлан, но Монтезума II загива. Наследникът му Куитлауак управлява империята едва няколко месеца, тъй като се разболява тежко и не след дълго умира. Така властта попаднала в ръцете на племенника на Монтезума II – Куаутемок.

Кортес от своя страна се обединява с врагове на ацтеките и с тяхна помощ напада и превзема Теночтитлан, разбивайки напълно съпротивата на Куаутемок през август 1521 година. Ацтеките били напълно разгромени, с което се сложило и край на древната цивилизация. След победата Кортес срива до основи Теночтитлан и върху руините испанците полагат основите на днешния Мексико сити.