Псориазис и себореен дерматит – ето как да ги различавате!

1
164
Добави коментар
borola
borola

Псориазис и себореен дерматит са заболявания на кожата със сходна клинична изява. Това ги прави трудни за диференциране. С цел по-лесното им разграничаване в следващите редове ще разкрием основните различия помежду им, свързани с причините за появата, локализацията по тялото, пола, възрастовата група и основните симптоми.

Различия между псориазис и себореен дерматит
Причини

Като основен причинител за появата на себореен дерматит специалистите посочват гъбичката Malassezia globosa, която нормално се среща върху здравата кожа на хората. При различни предразполагащи фактори (стрес, промени във влажността на въздуха, хормонален дисбаланс, травми на кожата, употреба на различни медикаменти и др.) тя започва да се размножава и предизвиква възпаление.

Много и разнообразни фактори допринасят за развитието на псориазис – стрес, тютюнопушене, хормонален дисбаланс по време на пубертета, употреба на алкохол и медикаменти, кожни инфекции, климат и др. За разлика от себорейния дерматит обаче заболяването е със силно изразен автоимунен характер и генетична предразположеност.

Локализация

При себорейния дерматит обикновено се засягат скалпа, лицето (носа, веждите и клепачите), областта на гърдите и зоната между лопатките. При псориазиса са по-характерни кожни изменения в областта на лактите, коленете, кръста, седалището и окосмена част на главата.

Пол

Според лекарите себорейният дерматит се среща по-често при мъжете, а псориазисът – при жените.

Възрастова група

Себорейният дерматит се среща както при кърмачета, така и при хора в зряла и по-напреднала възраст. Обикновено псориазисът започва около 20-та година, но лекарите съобщават, че има все повече регистрирани случаи, при които заболяването засяга и малки деца.

Клинични симптоми

Наред със сходните симптоми, които имат двете кожни заболявания (зачервяване, сърбеж и парене) са налице и някои разлики между тях. При себорейния дерматит се наблюдават бели, жълти до кафеникави мазни люспи по скалпа и останалите засегнати места.

За псориазиса са характерни ясно изразени червени петна по кожата (псориатични плаки), които са покрити със сребристобели люспи. При ненавременно лечение на псориазиса настъпват различни усложнения като развитие на псориатични лезии (увреждане на тъканта), ставни изменения (псориатичен артрит), бактериални инфекции в резултат на разчесване. Често се засягат и ноктите, които стават дебели и с неравна повърхност.

Лечение

Лечението на себореен дерматит и псориазис е насочен към овладяване на симптомите. Начините, по които това се случва обаче, се различават.

Лечение на себореен дерматит

При лека форма на себореен дерматит обикновено се назначават антимикотични средства за локално приложение. С доказан ефект се тези, съдържащи в състава си кетоконазол или цинк пиритион. Салициловата киселина също намира място в терапия на кожното заболяване. Тя въздейства благотворно върху кожата, тъй като има силно изразени противогъбични, антисептични и кератолитични свойства. Концентрацията на използвания разтвор се определя в зависимост от тежестта на симптоматиката. Медикаментите с катран също са от полза в лечението на себореен дерматит. Причината е, че регулират мастната секреция. При упорити и трудно поддаващи се на лечение случаи се прибягва до фототерапия и PUVA терапия.

Лечение на псориазис

Леките форми на псориазис се повлияват добре от лекарствени продукти за приложение върху кожата (кремове, унгвенти, гелове). Най-често се използват медикаменти с калципотриол, калцитриол, катран, дитранол и салицилова киселина.

Тежките симптоми на псориазис се овладяват с помощта на локални стероиди, които се назначават от лекар. Дълготрайната им употреба е свързана с потенциални рискове за здравето на пациента. Ето защо към тях трябва да се подхожда с внимание.

Когато средствата за локално приложение не дават нужния резултат, се преминава към системно лечение. За целта се използват биологични препарати и лекарствени средства с циклоспорин, метотрексат и орални ретиноиди. В допълнение се прилага фототерапия (UVB лечение, PUVA лечение и лазерна фототерапия).

Всеобхватна грижа за хората с псориазис

Ние от екипа на програма Псоралек приканваме всички, които имат псориазис или съмнение за такъв, да се обърнат за помощ към нашите специалисти. Ерудирани и с богат опит, те ще предложат цялостна, експертна грижа за засегнатите от кожното заболяване. Ще осигурят не само физическа, но и емоционална подкрепа на потърпевшите. Ще им предоставят компетентна и актуална здравна информация и ще ги запознаят с общите стратегии за активен и здравословен начин на живот без страдание.

Всеки, който иска да се възползва от услугите ни, може да го направи още сега. За целта само трябва да изяви желание за безплатен преглед или онлайн консултация чрез контактната форма в сайта.

Преглеждания:
2