Много „уважавани“ лекари в грозната афера с инвалиди

3
174
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

Бизнесът с ТЕЛК става все по-актуален и доходоносен и е на ръба да грабне златната корона от традиционно успешните от години телефонни измами.

Далаверата с ТЕЛК се оказа масов спорт, по-страшен от епидемията от морбили в Европа. Източването върви в цялата страна, на всички нива и най-разнообразни схеми.

Но най-гадното е, че далаверите в ТЕЛК са като ножа с две остриета в контрабандата. С нелегалния внос на стоки, първо, се крият данъци, мита, акцизи и второ, с ниските си цени продуктите „на черно“ подбиват легално произведените в страната, в които са вложени средства, труд и са платени налози.

При аферите в ТЕЛК пък бездушни чиновници и нагли лекари забогатяват, правят още по-богати с помощи и много привилегии някакви здрави хора в черни лимузини, а инвалидите си стоят бедни, без лекарства, без правилните грижи, без рампи, без работа, без модерни колички за придвижване, вегетиращи в домовете си.

И зад цялото това нещастие стои една дълбоко неморална и много стройна организация.

Най-дебели пачки се прибират в службите на министерства, които контролират, „търсят нередности“ по различни програми за инвалиди, финансирани от Европейския съюз. Нарушения в тоновете документация по всеки проект се намират много лесно. Бенефициентът първо получава официално писмо за „проблема“, после неофициална покана за среща и оттук нататък може да избира между 3 опции: вариант „А“ – проектът му бива напълно провален, вариант „Б“ – проектът му е осакатен като средства, вариант „В“ – плаща процент и получава цялата сума.

Тези сделки на гърба на инвалидите носят на подкупни чиновници най-големи еднократни суми. Един такъв скандал гръмна след операция на ДАНС неотдавна. Но тепърва ще се разровят още по-нагли и срамни случаи. Включително и с вече арестувани.

Тази седмица обаче се оказа, че чрез скромната уж схема „малки суми, но редовно“ обикновени и „уважавани“ лекари могат да изкарват от здрави „инвалиди“ много повече от ключовите чиновници в министерствата в София. В банкова касета на лекар кардиолог във Варна прокурори и антимафиоти откриха 1,4 милиона лева. А в тази на брат му – 270 хиляди лева. Двамата работели с посредник, за да търсят клиенти – здрави хора, които искат да получат статут на инвалиди. После им взимали между 1500 и 2500 лева и ги пращали при съответните специалисти – също „уважавани“ лекари, лаборанти, рентгенолози от Варна, които като златната рибка веднага изпълнявали всичките им здравословни желания.

„Варненското търговско предприятие“, както го определиха от прокуратурата, не работело преференциално единствено с роми като онези цели села в Северна България, а само с турскоговорящи български граждани.

Въобще работата с преференции от всякакъв вид при далаверите в ТЕЛК върви толкова гладко, като смазана немска машина, на която гигантите от ГЕРБ и ДПС, които абсолютно безсмислено сътвориха куп дразнещи глупости в изборния закон, могат само да завиждат.

Материалът в парламента обаче е крайно некачествен. А далаверите със здрави инвалиди се въртят от много качествени и уважавани лекари от дълги години и ако не бяха вдигнали шум майките на истински болни хора в края на миналата година, сигурно щяха тихо да си продължат да се случват във времето като много други нередни неща.

А далаверата на гърба на инвалидите е много по-мащабна, отколкото мнозина си представят. Най-голямата заблуда е, че става въпрос само за пенсии. Вярно, че цифрата е внушителна – 1 милиард и 566 милиона лева са изплатени като пенсии за общо заболяване през 2018 г. Колко ли от тях са отишли за истински инвалиди и колко за здрави мошеници? А пенсията, която може да надхвърли 2000 лева на месец, не е всичко. Инвалидите с ТЕЛК получават и безплатни винетки, финансови помощи за старт и развиване на бизнес, за отопление, преустройства на дома и различни други неща, за които бюджетът отделя още цели 600 милиона лева.

Неслучайно толкова много здрави хора искат да си извадят документ и толкова много „уважавани“ лекари им влизат в положението.

Но най-отвратителната далавера в ТЕЛК, колкото и да не ви се вярва, не е със здравите, а с болните хора. Защото, оказва се, парите се вземат не само за да изкараш здравия болен, но и за да кажеш, че болният е болен. Вярно, там сумите падат от 2000 на 200 лева. И близките на инвалидите събират тези непосилни подкупи с месеци.

Някои трупат и заеми. За да получат документ за нещо очевидно. И както далаверата за милиони с „уважавания“ кардиолог във Варна, така и тази гнусна далавера е продължавала месеци и години, само че в един град в Южна България.

Колко ли още гадости ще научаваме за този огромен бизнес на гърба на тежко болни хора. И каква нация сме като специалисти в ограбването на инвалиди и облагодетелстване на техен гръб?