5 начина за бързо индексиране на страници от Google

4
209
Добави коментар
websitedesign
websitedesign

През последните години се забелязва, че Google изпитва големи затруднения с индексирането на милиардите сайтове, които има в интернет.

Със сигурност търсачката си е приоритизирала обхождането на сайтовете и колкото е по-стойностен, силен и полезен даден уеб ресурс, толкова е по-вероятно да бъде бързо индексиран.

През 2019 г. това са най-простите и най-ефективни начини да се актуализира, реиндексира или изпрати нова страница на Google (подредени са отзад напред, тоест – последният е най-ефективният):

1. „Ping“ на Гугъл с актуализиран Sitemap или URL адреси на страници

Тези опции съществуват от дълго време. Можете да „пингнете“ Google или Bing по следния начин:

https://www.google.com/webmasters/sitemaps/ping?sitemap=URLNASITEMAP https://www.bing.com/webmaster/ping.aspx?siteMap=URLNASITEMAP

Спорно е дали това въобще върши някаква работа. Няма да навреди, но за по-сигурно, продължете да четете, за да се запознаете с по-ефективните начини за индексация.

2. Създайте нов XML Sitemap и го добавете в конзолата за търсене

На много стари сайтове почти винаги се случва, че е пълно с непотребни или липсващи URL адреси. При миграция на уеб сайт, особено след смяна на адресите, е важно да се генерира сайтмап с новите URL-и (много е полезно да имате и карта със старите).

Добавяйки ги в сърч конзолата, ще помогнете на ботовете да се ориентират по-бързо в ситуацията и да индексират новите адреси по-бързо.

Разбира се, при подобна ситуация ще трябва да се изчака известно време, докато се индексират всички нови URL адреси. А когато това стане, вече ще можете да изтриете сайтмапа със старите.

3. Повторно изпратете своите Sitemap-и и RSS емисии

Прокрадва се едно мнение в нашата общност, че повторното подаване на Sitemap може да предизвика бурна активност при обхождане. Това е един чудесен и лесен начин за индексиране на повечко страници, примерно в онлайн магазин, когато имате постъпление на нови стоки, за които трябва да направите нови страници.

Ето ви и няколко насоки, които мисля, че ще са ви от полза:

1. Добавете вашата RSS хранилка, в Сърч конзолата, там където добавяте и вашите XML сайтмапи.

2. Разделете вашите сайтмапи на по-малки файлове. Може да се разделят по категории, по години или по някакви други критерии.

Google и Bing увеличиха размера на приетите файлове от XML Sitemap от 10 MB на 50 MB (и 50 000 url адреса), през 2016 г., но все още е добра практика да поддържате картата на сайта възможно най-чиста и малка.

3. Дори да използвате Index Sitemap файл, добавете и сайтмаповете по отделно в конзолата.

4. Използвайте Google Search Console

Има няколко удобни начини за насърчаване на индексирането с конзолата за търсене на Google, при условие че сайтът принадлежи на вас (имате достъп до него) и е верифициран.

Използване на Fetch като Googlebot в конзолата за търсене

Тази функция е изключително бърза. Не само, за да задействате индексирането на страницата, която сте подали, но и да актуализирате версията на страницата в индекса на Google.

Процесът започва със събиране на данни от индекса на Google:

След това можете да заявите индексиране чрез предоставената връзка, която задейства този прозорец:

Сравних процеса на подаване на URL адреса в старата конзола за търсене с новата версия и видях някои разлики в заявките, направени от всяка. Въпреки това, общият извод е непосредствеността на процеса. Веднага ще получите посещение от Googlebot.

Използвайте новото API за индексиране на Google

Ето как да използвате Google API за индексиране, за да събмитвате страници за бърза индексация:

Ще трябва да активирате API-то за индексиране чрез приложния програмен интерфейс на Google. Можете да следвате инструкциите тук и след това да прочетете тази публикация, която ще ви покаже как да преминете през целия процес.

5. Временно увеличете скоростта на обхождане в конзолата за търсене

Все още можете да регулирате настройките на скоростта на обхождане в старата Search Console. Тази функция не се предлага в новата версия.

Google ви съветва да не правите това, освен ако нямате проблеми, и аз не съм напълно убеден, че тази функция ще ускори скоростта на обхождане. Но, това си струва да се тества – просто наблюдавайте данните, за да видите дали броят на заявените страници на ден се е увеличил.

Моите наблюдения показват, че когато нещо се промени: компресирате всички изображения на сайта си, променяте IP адреса на сървъра или превключвате на SSL – тези действия също предизвикват огромна активност.

Между другото, понякога е полезно да се индексира бързо и уеб страница на трета страна. Някои скорошни тестове показват, че можете да насърчите повторно индексиране на страница от уеб сайт на трета страна (до която нямате достъп), като зададете пренасочване от страница в потвърден домейн (до който имате достъп), към страницата, която искате да актуализирате. Прочетете как точно става в тази публикация.

Успех с индексирането на страниците от вашите уеб сайтове!

5 начина за бързо индексиране на страници от Google

3 (60%) 2 votes