При екзема – кои „дразнители“ да избягваме?

1
189
Добави коментар
borola
borola

Установено е, че определени фактори от ежедневния ни живот обострят проявите на екзема. Научете кои са те и защо е необходимо да се избягват.

Повече информация за екзема

Екзема, известна още и като дерматит, е заболяване, което протича хронично. Много често при възникването ѝ сърбежът започва преди кожните прояви по тялото. Екземата може първо се прояви в ранна детска възраст, като с възрастта добива различни промени. Кожата става по-суха, груба и лющеща се. При възрастните се наблюдават дебели кожни слоеве и упорита екзема на ръцете.

Точните причини за възникване на екзема са все още медицинска загадка. Знае се, че кожното състояние може да се унаследи, както и има определени фактори, които също могат да го предизвикат. Като едни от тях се считат по-сухата кожа и излагането на голям емоционален стрес. Различните видове дерматити имат връзка с психическото състояние на засегнатите. Докато самата причини за поява на екзема не се крие в стреса, то той може да изиграе голяма роля за влошаване на симптомите. Имунната система е още един предразполагащ фактор за развитие на дерматит. Имунен срив може да доведе до различни кожни възпаления, включително и екзема.

Все още за екзема не е открито лечение, което окончателно да прекрати дискомфорта на засегнатите, но има начини, чрез които неприятните симптоми да се намалят

Един от тях е прилагането на подходяща диета, която да изключва потенциално възпаляващите екземата храни.

От особено значение при наличие на кожно заболяване е да се опитаме да елиминираме максимален брой от кожните дразнители. При отслабена имунна система, защитната бариера на кожата също не предпазва на 100%. Тогава сме много по-предразположени към различни бактериални инфекции. Сърбежът, придружен от агресивно разчесване на кожата и порочният кръг в който те се редуват, също значително допринася за отваряне на рани и поява на инфекции.

„Дразнители“ на екземата, които да избягваме

Докато се стараем да подсилим защитните сили на организма с правилно хранене и емоционално спокойствие, е нужно и да избягваме нещата, които обострят екземата. Нека да разгледаме кои са те.

Освежители за въздух, парфюми с агресивни съставки, ароматизирани хигиенни продукти.
Препарати за почистване – използвайте ги само с ръкавици.
Прахове за пране, омекотители, шампоани и душ-гелове – подберете дерматологично тествани продукти, без опасност от алергични реакции. Залагайте да продукти с неутрално pH и тези без аромати.
Алергени – прах, полени, животинска козина.
Храни-алергени – някои храни влошават симптомите на екзема. Сред тях са млечните продукти, фъстъците, соята, рибата и яйцата. Постарайте се да ги държите извън ежедневното си меню. Направете си тест за алергия. Разберете към какво точно сте алергични и не го употребявайте.
Тютюнопушене – цигареният дим влияе неблагоприятно на кожата. Ако не пушите, избягвайте места с висока концентрация на цигарен дим.
Сух въздух – кожните състояния се обострят през студените месеци. Студеният въздух влияе зле на дермата, сухият също.
Фабрични тъкани – съществуват материи, които обикновено дразнят кожата. Вълната, мохера, полиестера и найлона са сред тях. При екзема е най-добре да подбираме дрехи от памук, като се счита, че те са най-“дишащи“. Също така е добре да носим по-свободни дрехи, които да не ни карат да се потим.

Още съвети за ограничаване проявите на екзема

Дори и да нямаме екзема е необходимо да се пазим от слънчевите лъчи. Добре известно е, че „слънчевите бани“ са полезни, но това не означава, че трябва да прекаляваме с тях. При излагане на слънце, винаги носете слънцезащитен продукт и не допускайте изгаряне. За максимална защита изберете продукт, съдържащ цинков оксид (ДжинДжира Алба, ДжинДжира Алба Бебе).
Прекаленото изпотяване може да раздразни кожата. Ако тренирате – помислете за повече почивки, носете свободни дрехи от естествени материи, спазвайте добра лична хигиена. Ако обичате да плувате – винаги сменяйте банските костюми след плуване, вземете бърз душ и не забравяйте да използвате хидратанти и емолиенти (Липобаза, Нанобаза).
Не използвайте гореща вода. Колкото и приятен да е един горещ душ, той изсушава кожата, а това не бива да се случва, особено ако вече имате кожни проблеми. Използвайте вода с нормална температура или дори хладка. След душ не търкайте кожата, а нежно попивайте. Използвайте подходящи подхранващи и хидратиращи продукти ежедневно.
Опитайте се да ограничите стреса. Както добре знаем, той влияе негативно върху здравето. Доказано е, че има връзка между него и кожните заболявания. Релаксиращите практики, разходките и добрият сън могат да бъдат изключително полезни за овладяване на дерматитните симптоми.
Обърнете се към специалисти. Висококачествената грижа за хора с екзема е в основата на програма Лекзема. Тя събира в себе си дългогодишната работа на видни медицински специалисти, здравна информация и общи стратегии за справяне с различни кожни заболявания. На сайта на програма Лекзема ще намерите цялата информация, която ви интересува и може да се възползвате от възможността за онлайн консултация и безплатен преглед при дерматолог.

Преглеждания:
2